Τα κουτιά δώρων στη Γερμανία (αντικείμενα για χάρισμα) στο πεζοδρόμιο ή μπροστά από τον φράχτη του κήπου μπορεί να είναι πραγματικά ακριβά.
Ορισμένες πόλεις επιβάλλουν πρόστιμα έως και 100.000 ευρώ – αλλά μόνο θεωρητικά. Αυτό είναι το αποτέλεσμα έρευνας για την οποία η MDR πήρε συνεντεύξεις από περισσότερους από 30 δήμους στη Σαξονία-Άνχαλτ, τη Θουριγγία και τη Σαξονία.
Πολλά αντικείμενα αφήνονται συχνά σε κουτιά στα πεζοδρόμια ή στις γωνίες των σπιτιών. Ό,τι δεν χρειάζεται πια κατατίθεται στα κουτιά “για να χαριστεί” (Zu-Verschenken) και οι άλλοι άνθρωποι μπορούν (στην καλύτερη περίπτωση) να χαρούν για ό,τι έχει χαριστεί.
Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κουτάκια “Zu-Verschenken” δεν επιτρέπονται καθόλου.
Στην πραγματικότητα, αυτό δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη, άλλωστε, πολλά είναι ρυθμισμένα στη Γερμανία.
Η MDR ρώτησε περισσότερους από 30 δήμους στη Σαξονία, τη Θουριγγία και τη Σαξονία-Άνχαλτ. Αποδεικνύεται ότι οι πόλεις δεν είναι εξίσου αυστηρές με τα κουτιά δώρων.
Ειδική χρήση και παράνομη διάθεση αποβλήτων
Γενικά, είναι προβληματικό από νομικής άποψης να τοποθετεί κανείς κουτιά δώρων εκτός του κήπου ή του πόρτας του. Στις περισσότερες πόλεις και δήμους, θεωρητικά πρέπει να ληφθεί ειδική άδεια χρήσης για τα κουτιά.
Επιπλέον, όπως εξηγεί ο Σύνδεσμος Δημοτικών Επιχειρήσεων (VKU), μπορεί να πρόκειται για παράνομη απόρριψη απορριμμάτων εάν τα κουτιά χρησιμοποιούνται για την απόρριψη απορριμμάτων. Αυτό θεωρείται τότε διοικητική παράβαση.
Δεν πρόκειται για σπατάλη εάν τα αντικείμενα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Ωστόσο, εάν διαρρεύσουν ουσίες, όπως μπογιά, και οδηγήσουν σε ρύπανση του εδάφους ή του αέρα, αυτό θα αποτελούσε ακόμη και ποινικό αδίκημα.
Δεν αποτελεί σχεδόν καθόλου θέμα στις μικρότερες πόλεις στη Γερμανία
Η VKU παρατηρεί ότι όχι μόνο στα αστικά κέντρα, αλλά και στην επαρχεία, τα κουτιά με τα αντικείμενα προς χάρισμα αφήνονται στο δρόμο συνέχεια.
Ωστόσο, οι απαντήσεις από τις μικρότερες πόλεις δείχνουν ότι τα κουτιά δεν παίζουν σχεδόν καθόλου ρόλο: “Η Hoyerswerda δεν επηρεάζεται από αυτό το φαινόμενο”, γράφει η πόλη όταν ερωτάται. Η Gotha επίσης δεν βλέπει “καμία συνάφεια” με το θέμα.
Οι απαγορεύσεις δύσκολα εφαρμόζονται στη Γερμανία
Στις μεγαλύτερες πόλεις, από την άλλη πλευρά, οι διοικήσεις φαίνεται να έχουν στο ραντάρ τους το θέμα των “κουτιών που χαρίζονται” και σε ορισμένες περιπτώσεις θέλουν να το ελέγξουν.
Προβλήματα με απορρίμματα ή ακαθαρσίες είναι προφανώς πολύ συχνά. Η πόλη της Λειψίας, για παράδειγμα, απαγόρευσε εκ των πραγμάτων τα κουτιά δώρων “επειδή η τοποθέτησή τους οδηγεί στις περισσότερες περιπτώσεις σε ρύπανση του δημόσιου χώρου”. Ταυτόχρονα, λένε, είναι δύσκολο για το γραφείο δημόσιας τάξης να προσδιορίσει ποιος είναι ο υπεύθυνος ή, όπως λένε, ο “ταραξίας”.
Για την πόλη της Ερφούρτης, τα κουτιά δώρων αποτελούν γενικά “σκουπίδια” επειδή “υπάρχει η βούληση του ιδιοκτήτη να τα απορρίψει”.
Εδώ και χρόνια, στην πόλη κυκλοφορούν “επιθεωρητές απορριμμάτων”, οι οποίοι υποχρεούνται να μαζεύουν “τυχαία” τα κουτιά δώρων.
Ωστόσο, κανείς δεν διώκεται ή έστω τιμωρείται στην Ερφούρτη – επειδή είναι “πολύ λίγες οι περιπτώσεις”.
Στη Βαϊμάρη, ο ιδιοκτήτης ή η διεύθυνση του ακινήτου έρχεται σε επαφή με τον ιδιοκτήτη “εάν είναι γνωστό ή ανακαλυφθεί ένα κουτί δώρου που έχει αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είναι πεταμένο”.
Παρόμοια με την Ερφούρτη, η πόλη του Χάλε βλέπει επίσης ένα πρόβλημα στο γεγονός ότι τα καλοπροαίρετα κουτιά δώρων οδηγούν συχνά σε ρύπανση του δρόμου.
Η πόλη ορίζει την εναπόθεση απορριμμάτων σε δημόσιους χώρους ως διοικητική παράβαση στο άρθρο 33, αριθμός 5 του καταστατικού διαχείρισης αποβλήτων.
Συμβουλεύει ότι “τα αντικείμενα που θα δοθούν θα πρέπει να προσφέρονται μόνο στην είσοδο του σπιτιού και σε συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη του σπιτιού.
Επιπλέον, πρέπει να ελέγχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τον προσφέροντα ότι τα αντικείμενα δεν είναι διασκορπισμένα στο πεζοδρόμιο ή στο δρόμο”.
Πρόστιμα έως και 5.000 ευρώ είναι δυνατόν να επιβληθούν
Λέξη-κλειδί πρόστιμα: Είναι προφανές ότι στην κεντρική Γερμανία δεν έχουν επιβληθεί ποτέ πρόστιμα λόγω των κουτιών που χαρίζονται. Είτε οι δήμοι δεν βλέπουν την ανάγκη, είτε απλά δεν συμβαδίζουν. Έτσι κι αλλιώς δεν τηρούνται στατιστικά στοιχεία.
Ωστόσο, από τις απαντήσεις των ερωτηθέντων πόλεων προκύπτει ότι μπορεί να οφείλονται έως και 5.000 ευρώ εάν το κλουβί βρίσκεται σε δημόσιο χώρο χωρίς άδεια.
Η πόλη της Λειψίας και η VKU κάνουν λόγο ακόμη και για πρόστιμο έως και 100.000 ευρώ, εάν η μη εγκεκριμένη απόρριψη αποβλήτων παραβιάζει τον νόμο περί διαχείρισης αποβλήτων κλειστού κύκλου (άρθρο 69, παράγραφος 3).
Η VKU επισημαίνει επίσης ότι η επιπλέον δαπάνη για την απομάκρυνση ενός κιβωτίου συχνά μετακυλίεται τελικά μέσω των τελών για τα απορρίμματα και, συνεπώς, στους φορολογούμενους.
Οι πόλεις προσφέρουν εναλλακτικές λύσεις
Στις απαντήσεις τους στο ερώτημα του MDR, πολλές πόλεις επισημαίνουν διάφορες ομάδες προσφοράς σε κοινωνικά δίκτυα, ανοιχτές βιβλιοθήκες ή ανταλλαγές επίπλων.
Επιπλέον, οργανώσεις όπως η Diakonie ή η Caritas θα εξακολουθούν να δέχονται χρήσιμα αντικείμενα και θα τα παρέχουν ειδικά σε άτομα που τα χρειάζονται. Συχνά, αυτές οι προσφορές βρίσκονται στους ιστότοπους των πόλεων.
Αν πραγματικά δεν θέλετε να μοιράζετε παπουτσάκια ή λουριά σκύλων στο κατώφλι σας, είναι καλύτερο να το κάνετε σε ιδιωτικό χώρο και, αν χρειαστεί, να το συζητήσετε με τον ιδιοκτήτη.
Για τον δημόσιο χώρο, δηλαδή τα πεζοδρόμια, για παράδειγμα, η VKU βλέπει περιθώρια ελιγμών: στην περίπτωση των ακόμα χρησιμοποιήσιμων αντικειμένων, η ειδική χρήση του δημόσιου χώρου του δρόμου θα πρέπει να γίνει ανεκτή “εφόσον τα κουτιά δεν εμποδίζουν την κυκλοφορία και τους πεζούς” και δεν στέκονται για μέρες.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Πώς να εξοικονομήσετε χρήματα από τους φόρους στη Γερμανία;
- Πώς θα λειτουργεί το νέο εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας;
- Γερμανία: Πώς να κλείσετε γρηγορότερα ραντεβού με εξειδικευμένο γιατρό
- Πότε πρέπει να πάω το παιδί μου στο γιατρό στη Γερμανία;
- Γερμανικές εισφορές: Μπορείτε να ζητήσετε επιστροφή χρημάτων;
- Οι 6 φάσεις ενός παγγερμανικού Blackout: Πότε γίνεται κρίσιμο;
- Οι συνταξιούχοι λαμβάνουν εφάπαξ πληρωμή 300 ευρώ
- Η Aldi Nord μειώνει τις ώρες λειτουργίας για εξοικονόμηση ενέργειας
- Η Γερμανία πληρώνει τους λογαριασμούς αερίου των πολιτών τον Δεκέμβριο
- Η κινητή τηλεφωνία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Νέοι κανόνες: Τι αλλάζει για τους οδηγούς στη Γερμανία;
- Βαθμολογία Schufa στη Γερμανία: Πώς προκύπτει-επηρεάζεται;
- Halloween 22 στη Γερμανία: Πότε είναι και ποια είναι η σημασία;
- Ποιες είναι οι καλύτερες πόλεις στη Γερμανία για να ζήσω;
- Η κηπουρική στη Γερμανία μπορεί να οδηγήσει σε πρόστιμο