Το καλοκαίρι του 2022 επικρατούσε χάος σε πολλά γερμανικά αεροδρόμια και έλλειψη προσωπικού. Η κυβέρνηση τροποποίησε τον νόμο περί μετανάστευσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού για να το αλλάξει αυτό. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο κλάδος έχει δείξει μικρό ενδιαφέρον για την πρόσληψη ξένου εργατικού δυναμικού σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Μόνο λίγοι εργοδότες θέλουν να προσλάβουν ξένο εργατικό δυναμικό για οκτώ μήνες.
Τον Μάρτιο, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης (BA) ενέκρινε μόλις 196 αιτήσεις για βραχυπρόθεσμη και εξαρτημένη εργασία, σε σύγκριση με 364 αιτήσεις τον Απρίλιο.
Οι κυριότεροι τομείς ήταν η εστίαση, η καθαριότητα και η ταχυδρομική διανομή.
Με το δεύτερο στάδιο του νόμου περί μετανάστευσης ειδικευμένου εργατικού δυναμικού, ο οποίος ισχύει από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση θέλησε να αντιμετωπίσει την έλλειψη προσωπικού στα αεροδρόμια.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας Hubertus Heil (SPD) ανέμενε ότι η μεταρρύθμιση θα μείωνε την έλλειψη εργατικού δυναμικού στα γερμανικά αεροδρόμια.
Το καλοκαίρι του 2022, υπήρχε έλλειψη εργατικού δυναμικού σε τομείς όπως η διαχείριση αποσκευών, με αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να υπάρχουν εξαιρετικά μεγάλοι χρόνοι αναμονής.
Ως εκ τούτου, πέρυσι, η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης να εισαγάγει μια νέα άδεια παραμονής.
Η βραχυχρόνια απασχόληση με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας επιτρέπει στους εργοδότες να προσλαμβάνουν αλλοδαπούς εργαζομένους για διάστημα έως οκτώ μηνών κατά τη διάρκεια περιόδων αιχμής, ανεξάρτητα από τα προσόντα τους.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι ότι η εταιρεία πρόσληψης δεσμεύεται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Υπάρχει επίσης υποχρέωση κοινωνικής ασφάλισης.
Προφανώς, ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν έχει φθάσει μέχρι στιγμής σχεδόν καθόλου στον τομέα για τον οποίο προοριζόταν κυρίως.
Η ομοσπονδιακή ένωση της γερμανικής βιομηχανίας αερομεταφορών (BDL) χαιρέτισε την αντίστοιχη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη άνοιξη, δηλώνοντας ότι η ρύθμιση θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για “τη δυνατότητα πρόσληψης επειγόντως αναγκαίου εργατικού δυναμικού”.
Ωστόσο, λίγο πριν τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός, ο φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων Fraport ανακοίνωσε ότι αναζητούσε κυρίως εργαζόμενους “που θα εργάζονταν μαζί μας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” – λόγω της εντατικής διαδικασίας εξοικείωσης πριν από την έναρξη της εργασίας.
“Το κύριο μέλημά μας εξακολουθεί να είναι η πλήρωση των μόνιμων θέσεων εργασίας μας”, σχολίασε εκπρόσωπος.
Μεγάλη ανακοίνωση, μικρό αποτέλεσμα
Ο νέος κανονισμός θα μπορούσε επομένως να ξεφουσκώσει, τουλάχιστον στα αεροδρόμια, όπως ακριβώς και η απόφαση της κυβέρνησης το καλοκαίρι του 2022 να επιτρέψει σε εργαζόμενους από την Τουρκία να εισέρχονται στη χώρα σε σύντομο χρονικό διάστημα για να αποσυμφορηθούν τα υπερφορτωμένα αεροδρόμια.
“Επειδή οι παραθεριστές στη Γερμανία δεν χρειάζεται να υποφέρουν από τέτοια πράγματα”, όπως δήλωσε τότε ο υπουργός Εργασίας.
Ο Heil ήταν εξοργισμένος με τις εταιρείες αερομεταφορών που μείωσαν “βλακώδες” το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού – παρόλο που υπήρχαν μέσα όπως το επίδομα βραχυχρόνιας εργασίας.
Πολλοί εργαζόμενοι είχαν αναζητήσει άλλες θέσεις εργασίας αφού απολύθηκαν και δεν επέστρεψαν αργότερα.
Έως και 2.000 άτομα επρόκειτο να έρθουν στα αεροδρόμια της Γερμανίας, κυρίως από την Τουρκία.
Ωστόσο, ούτε 100 εργαζόμενοι δεν επωφελήθηκαν από τις απλουστευμένες ρυθμίσεις.
Λίγο πριν από τη λήξη του προγράμματος, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών ανέμενε περίπου 95 Τούρκους προσωρινούς εργαζόμενους.
Εκείνη τη στιγμή, μόνο περίπου 60 άτομα εργάζονταν στα αεροδρόμια του Μονάχου και της Νυρεμβέργης.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Δείτε τους 7 νέους κανονισμούς που ενέκρινε η Γερμανική Κυβέρνηση