Ζευγάρι Γερμανών έφτιαξε στη Ρόδο καταφύγιο για γαϊδουράκια
Σκοπός τους να τους χαρίσουν ένα σπίτι… για τα γεράματά τους
Ένα μικρό καταφύγιο για τα γαϊδουράκια του νησιού δημιούργησε στη Ρόδο ζευγάρι Γερμανών με σκοπό να τους χαρίσει ένα σπίτι για τα… γεράματά τους, όταν αυτά δεν θα είναι σε θέση να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον άνθρωπο και όταν δεν θα έχουν κάποιον να τα φροντίσει.
Η Jani, οστεοπαθολόγος στο επάγγελμα και ο σύζυγός της Bernd, κτηματομεσίτης, τα τελευταία χρόνια έκαναν τη Ρόδο, δεύτερο σπίτι τους, καθώς πηγαίνουν μία φορά τον μήνα για να δουν από κοντά και να φροντίσουν τα συνολικά εννέα γαϊδουράκια διαφόρων ηλικιών, πέντε αρσενικά και τέσσερα θηλυκά, που φιλοξενούνται σε ένα μικρό καταφύγιο που έφτιαξαν με πολλή αγάπη.
Το ονόμασαν “Happy Ears” και δεν το επισκέπτονται μόνο οι ίδιοι αλλά και όσοι συμπατριώτες μας αγαπούν αυτά τα ζώα, καθώς και πολλοί τουρίστες που έμαθαν για την ύπαρξή του μέσα από το διαδίκτυο, καθώς τους δίνεται η ευκαιρία να τα πάρουν μαζί στη βόλτα τους και να περάσουν λίγο χρόνο στη φύση παρέα.
Όπως αναφέρει στη «Ροδιακή» η Jani, τα περισσότερα από αυτά τα γαϊδουράκια που φιλοξενούνται εκεί, έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους για τη μεταφορά τουριστών στην Ακρόπολη της Λίνδου και τώρα πλέον που έχουν αποσυρθεί θέλουν να τους προσφέρουν ένα ωραίο καταφύγιο για να είναι ελεύθερα και ανέμελα για το υπόλοιπο της ζωής τους.
Πριν από πέντε χρόνια, εκείνη και ο σύζυγός της συνάντησαν τυχαία ένα γαϊδουράκι, γνώρισαν τον ιδιοκτήτη του, και εκείνος τους επέτρεψε να πηγαίνουν μαζί του βόλτα στην περιοχή των Κολυμπίων.
Κατά το διάστημα των διακοπών τους στη Ρόδο, το έπαιρναν βόλτα κάθε μέρα και έμαθαν από τον ιδιοκτήτη του, ότι όταν πλέον δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες στην Ακρόπολη της Λίνδου δεν έχουν πού να πάνε και κανείς δεν ξέρει τι να τα κάνει.
Η αγάπη της για τα συγκεκριμένα ζώα, δεν είναι όμως κάτι ανεξήγητο, καθώς και εκείνη μεγάλωσε σε μία φάρμα, όπου ο πατέρας της είχε γαϊδούρια και από τότε ήθελε να τα φροντίζει.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, στη φάρμα, ένα βράδυ εκδηλώθηκε φωτιά και το γαϊδουράκι που είχαν, ήταν εκείνο που έσωσε όλα τα ζώα.
Μάλιστα, η Jani εργάστηκε, όπως είπε, στον τόπο μας και τα χρήματα τα έδινε για να σώζει ζώα.
Έτσι λοιπόν, στόχος της είναι μελλοντικά να είναι ο χώρος επισκέψιμος για τα παιδιά ώστε να βλέπουν πόσο καλά και έξυπνα ζώα είναι και πόσο καλοί φίλοι μπορούν να γίνουν με τον άνθρωπο.
«Θα ήθελα να γνωρίσει ο κόσμος τη σχέση που μπορεί να αναπτύξει κάποιος με ένα γαϊδούρι, καθώς είναι ζώα που είναι πολύ ευγνώμονα απέναντι στον άνθρωπο» λέει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι τέσσερα από τα εννέα γαϊδουράκια ανήκαν σε μία οικογένεια αλλά επειδή ο ιδιοκτήτης λόγω ηλικίας δεν μπορούσε πια να τα φροντίζει έμαθε για το καταφύγιο και τα μετέφερε εκεί.
Θα πρέπει να αναφερθεί επίσης, ότι το καταφύγιο προς το παρόν δεν μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα ζώα και το ζευγάρι αναζητά να ενοικιάσει μία έκταση μεγαλύτερη από αυτήν -στην οποία βρίσκονται σήμερα τα ζώα- ώστε να τα μεταφέρει και εκεί ενδεχομένως να μπορούν να δεχτούν και άλλα.
Τα γαϊδουράκια τρέφονται με άχυρο αλλά τους αρέσει να τρώνε και το τρυφερό χορτάρι που βρίσκουν στον δρόμο τους όταν πηγαίνουν βόλτα στη φύση με τους επισκέπτες του καταφυγίου.
Μάλιστα, η Jani, αναφέρει την περίπτωση ατόμων με αναπηρία που ήρθαν από την Ολλανδία στη Ρόδο για διακοπές, έμαθαν για το καταφύγιο, το επισκέφθηκαν και πήγαν βόλτα με τα γαϊδουράκια του. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ζήσουν όπως είπαν, μία καταπληκτική εμπειρία καθώς ξεπέρασαν τις φοβίες που είχαν για τα ζώα όταν συνάντησαν και γνώρισαν τα γαϊδουράκια.
Εκείνο που αναφέρουν, τόσο ο Bernd όσο και η σύζυγός του είναι, ότι σε καμία περίπτωση δεν είχαν σχεδιάσει να δημιουργήσουν στο νησί μας ένα καταφύγιο για τα γαϊδουράκια, και σε καμία περίπτωση αυτό δεν ήταν μέσα στα πλάνα τους.
Ήρθαν όμως στη Ρόδο, γνώρισαν τον Μάρκο, (σ.σ. αυτό ήταν το πρώτο γαϊδουράκι που συνάντησαν) και από αυτόν ξεκίνησαν όλα.
Έτσι αποφάσισαν να καλυτερεύσουν τη ζωή των γαϊδουριών και αυτό να μπορούν να το διαπιστώσουν από κοντά και οι άνθρωποι που το επισκέπτονται.
Πάντως, στόχος του ζευγαριού είναι όταν βρει μία νέα έκταση να γίνει προσβάσιμη σε όλους και κυρίως στους μαθητές των σχολείων για να την επισκέπτονται τα παιδιά και να βλέπουν τα γαϊδουράκια αλλά και οι μεγαλύτεροι να μπορούν να αναπολούν την παιδική τους ηλικία, καθώς πολλοί μεγάλωσαν με αυτά τα ζώα και ήταν οι φίλοι τους.
Άλλωστε, τα γαϊδούρια είναι από τα αρχαιότερα οικόσιτα ζώα, πιστοί σύντροφοι του ανθρώπου και βοηθοί στην εργασία του. Είναι πολύ κοινωνικά ζώα, αγαπούν την παρέα και νιώθουν πιο άνετα σε ένα κοπάδι, ενώ δημιουργούν ισόβιες φιλίες.
Το γαϊδούρι είναι ένα πολύ ιδιαίτερο ζώο, κοινωνικό, έξυπνο, γεμάτο περιέργεια, παιχνιδιάρικο αλλά και εντυπωσιακά τρυφερό, που μπορεί να μας χαρίσει στιγμές χαράς, δράσης αλλά και γαλήνης.
Όσο και αν αυτό μας φαίνεται παράξενο, δεν του αρέσει καθόλου η μοναχική ζωή, γι΄αυτό και συμβιώνουν αρμονικά και με άλλα ζώα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι στην Ελλάδα το 1950 υπήρχαν 508.000 γαϊδούρια, το 1995 υπήρχαν 95.000 και λιγότερα από 16.000 το 2008.
Σήμερα είναι με βεβαιότητα πολύ λιγότερα…
Το σίγουρο είναι ότι ο Μάρκος, ο Φρίξος, ο Μπρούνο, η Σοφία, η Φλώρα, η Πηνελόπη και τα άλλα γαϊδουράκια, βρήκαν στο καταφύγιο ένα ζεστό σπίτι για να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους ανάμεσα σε ανθρώπους που τα αγαπούν…
Πηγή :Βαρβάρα Μπογδάνου | Η ΡΟΔΙΑΚΗ
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.