Η CDU/CSU και το FDP ζητούν υποχρεωτική εργασία για τους δικαιούχους του επιδόματος του πολίτη (Bürgergeld). Δεν θα ήταν εύκολο να εφαρμοστεί – και έχει νόημα;
Το δημοτικό συμβούλιο του Schwerin στο Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία θέλει να υποχρεώσει τους δικαιούχους του επιδόματος του πολίτη να προσφέρουν στο μέλλον κοινωφελή εργασία.
Τον Δεκέμβριο, το κοινοβούλιο της πόλης ανέθεσε στη διοίκηση να εκπονήσει ένα σχέδιο για την υποχρεωτική εργασία.
Σύμφωνα με το CDU, τα τρέχοντα σχέδια σε δύο περιφέρειες της Θουριγγίας χρησιμεύουν ως πρότυπο.
Εκεί, οι αιτούντες άσυλο υποχρεούνται εδώ και καιρό να εργάζονται σε μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Σε αντάλλαγμα, λαμβάνουν ένα πολύ χαμηλό ωρομίσθιο, το οποίο καταβάλλεται επιπλέον των τακτικών κοινωνικών παροχών τους.
Αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα
Δεν είναι ακόμη καθόλου σαφές αν το σύστημα υποχρεωτικής εργασίας θα εισαχθεί πράγματι στο Schwerin.
Υπάρχουν νομικές δυσκολίες και την Τρίτη ακόμη και η επικεφαλής της υπηρεσίας κοινωνικών υπηρεσιών του Schwerin, Martina Trauth, εξέφρασε δημοσίως τις ανησυχίες της: Η επιμόρφωση και η μετεκπαίδευση θα ήταν σημαντικά πιο αποτελεσματική από τις «καθαρές ευκαιρίες εργασίας, ακόμη περισσότερο αν αυτές πραγματοποιούνται χωρίς τη θέλησή τους».
Το CDU και το FDP επιθυμούν την υποχρεωτική εργασία
Ανεξάρτητα όμως από το αν οι άνεργοι του Schwerin θα αναγκαστούν πράγματι να εργαστούν στο εγγύς μέλλον ή όχι, το CDU και το FDP έχουν προφανώς ανακαλύψει την υποχρεωτική εργασία ως προεκλογικό θέμα για τους ίδιους.
Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Carsten Linnemann, μεταξύ άλλων, ζήτησε στην εφημερίδα «Bild am Sonntag» να υπάρξει παγγερμανική υποχρέωση εργασίας για τους δικαιούχους του επιδόματος του πολίτη – το 2024, υπάρχουν 5,6 εκατομμύρια από αυτούς στη Γερμανία, εκ των οποίων τα 3,3 εκατομμύρια είναι ικανά να εργαστούν.
«Όλοι όσοι λαμβάνουν επίδομα πολίτη στη Γερμανία και είναι ικανοί να εργαστούν πρέπει να πάνε στην εργασία τους. Διαφορετικά, δεν πρέπει να υπάρξουν άλλα κοινωνικά επιδόματα», δήλωσε.
Ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP, Christoph Meyer, συμφώνησε με αυτό το αίτημα.
Θα μπορούσε να φανταστεί «εργασίες καθαρισμού και βοηθητικές εργασίες για παιδικές χαρές, πάρκα ή ακόμη και σιδηροδρομικούς σταθμούς».
Δήμαρχος του Ντάλεμ: Δεν χρειάζεται το προσωπικό
Στο ίδιο μήκος κύματος σκέφτεται και ο Jan Lembach (CDU), δήμαρχος του Dahlem (περιφέρεια Euskirchen).
Κατ’ αρχήν, θα μπορούσε κάλλιστα να φανταστεί την εφαρμογή ενός παρόμοιου μοντέλου στην πόλη του, δήλωσε ο Lembach στο WDR την Πέμπτη: «Όποιος λαμβάνει κάτι, θα πρέπει να δίνει και κάτι πίσω».
Ωστόσο, δεν έχει ακόμη συγκεκριμένη ιδέα για το πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το πρόσθετο εργατικό δυναμικό στο δήμο του.
Το πρόσθετο προσωπικό δεν είναι απαραίτητο για την εκπλήρωση των δημοτικών καθηκόντων.
Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζει ποιος στο Dahlem λαμβάνει το επίδομα του πολίτη, δήλωσε ο Lembach.
Η προστασία των δεδομένων εμπόδιζε μέχρι στιγμής την πρόσβαση του δήμου
Στην πραγματικότητα, η αρμόδια Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Απασχόλησης δημοσιεύει μόνο ανώνυμα στατιστικά στοιχεία σχετικά με το εισόδημα των πολιτών, εξήγησε ο Dennis-Kenji Kipker, εμπειρογνώμονας σε θέματα προστασίας κοινωνικών δεδομένων, σε συνέντευξή του στο WDR.
Οι τοπικές αρχές δεν θα μπορούσαν απλώς να ζητήσουν τα στοιχεία των δικαιούχων του επιδόματος του πολίτη από την υπηρεσία απασχόλησης – για λόγους προστασίας δεδομένων.
Το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Κοινωνικών Υποθέσεων επιβεβαίωσε τον εκπληκτικό κανόνα: τα κοινωνικά δεδομένα αποτελούν μέρος του πληροφοριακού αυτοκαθορισμού σύμφωνα με το άρθρο 2, παράγραφος 1 του βασικού νόμου και συνεπώς προστατεύονται ιδιαίτερα.
Σύμφωνα με τον Kipker, η διαβίβαση δεδομένων δεν είναι εντελώς αδύνατη στο μέλλον, αλλά θα πρέπει πρώτα να τροποποιηθούν οι σχετικοί νόμοι.
Ωστόσο, ακόμη και αν αρθεί αυτό το εμπόδιο, ένα άλλο άρθρο του βασικού νόμου θα μπορούσε να εμποδίσει την εισαγωγή της υποχρέωσης εργασίας σε επίπεδο τοπικών αρχών.
Το άρθρο 12, παράγραφος 2 ορίζει: «Κανείς δεν μπορεί να υποχρεωθεί να εκτελέσει συγκεκριμένη εργασία παρά μόνο στο πλαίσιο συμβατικής γενικής υποχρέωσης παροχής δημόσιας υπηρεσίας που είναι η ίδια για όλους».
Στο τέλος, τα δικαστήρια θα πρέπει πιθανώς να αποφασίσουν – με αβέβαιο αποτέλεσμα.
Η Ουγγαρία βασίζεται στην υποχρεωτική εργασία εδώ και χρόνια
Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η υποχρεωτική εργασία για τους δικαιούχους κοινωνικών παροχών αποτελεί πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια.
Στην Ουγγαρία, για παράδειγμα, τους ανατίθενται προγράμματα δημοτικής εργασίας.
Οι αρχές, οι δημοτικές διοικήσεις, τα ιδρύματα ή ακόμη και οι ιδιωτικές εταιρείες μπορούν να απασχολούν τους δικαιούχους κοινωνικής πρόνοιας οι οποίοι λαμβάνουν μισθό επιπλέον των παροχών κοινωνικής πρόνοιας.
Όποιος αρνείται να εργαστεί χάνει το δικαίωμα κοινωνικής πρόνοιας.