Η ΕΕ επιθυμεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση στο πλαίσιο της πολιτικής της για την προστασία του κλίματος. Το Κοινοβούλιο της ΕΕ ψήφισε για αυστηρότερες απαιτήσεις για τα κτίρια και, υπό ορισμένες συνθήκες, για υποχρεωτική ανακαίνιση. Τι σημαίνει αυτό για τους ιδιοκτήτες.
Δεν είναι ακόμη δυνατό να πούμε ακριβώς ποιες υποχρεώσεις θα έχουν στο μέλλον οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ευρώπη όσον αφορά τη μόνωση και τη θέρμανση.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελλοντική ευρωπαϊκή οδηγία για την αποδοτικότητα των κτιρίων δεν είναι ακόμη νόμος, ακόμη και μετά την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Πρέπει ακόμη να συμφωνηθεί με το Συμβούλιο, δηλαδή με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ. Και μετά από αυτό, τα επιμέρους κράτη μέλη θα εξακολουθούν να έχουν ορισμένες ελευθερίες κατά την εφαρμογή της.
Εδώ παρουσιάζουμε τι θέλει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο….
Ποια κτίρια επηρεάζονται από την υποχρέωση ανακαίνισης;
Τα κτίρια – παρόμοια με τις ηλεκτρικές συσκευές – πρόκειται να χωριστούν σε κλάσεις ενεργειακής απόδοσης, από το A έως το G.
Η κλάση ενεργειακής απόδοσης G αντιστοιχεί στο 15% της ενεργειακής κατανάλωσης ενός κτιρίου.
Η κλάση ενεργειακής απόδοσης G αντιστοιχεί στο 15 τοις εκατό των κτιρίων με τη χειρότερη μόνωση και την πιο αναποτελεσματική θέρμανση.
Αυτή η κλάση είναι πιθανό να περιλαμβάνει κτίρια από την εποχή πριν από το πρώτο διάταγμα για τη θερμομόνωση το 1977, στα οποία δεν έχει γίνει ακόμη τίποτα για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης.
Σύμφωνα με τη βούληση του κοινοβουλίου, τα κτίρια αυτά, τα οποία είναι ιδιαίτερα φτωχά όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση, θα πρέπει να φθάσουν τουλάχιστον στην κατηγορία απόδοσης Ε μέχρι το 2030.
Συνεπώς, θα υπόκεινται σε υποχρέωση ανακαίνισης με μέτρα μόνωσης ή καλύτερα συστήματα θέρμανσης. Ωστόσο, μόνο αν το κτίριο πωληθεί ή ανακαινιστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα – ή αν υπογραφεί νέα μίσθωση.
Υπάρχουν εξαιρέσεις από την υποχρέωση ανακαίνισης;
Τα διατηρητέα κτίρια εξαιρούνται γενικά από την οδηγία για την αποδοτικότητα.
Τα επιμέρους κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν περαιτέρω εξαιρέσεις, για παράδειγμα για εκκλησίες, τεχνικά κτίρια και κτίρια που χρησιμοποιούνται προσωρινά, όπως εξοχικές κατοικίες.
Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να προβούν σε εξαίρεση για τις κοινωνικές κατοικίες – σε περιπτώσεις όπου η ανακαίνιση θα οδηγούσε σε αύξηση του ενοικίου που δεν θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους.
Και μπορούν να προσαρμόσουν τους στόχους εάν η κλίμακα των ανακαινίσεων είναι τεχνικά, οικονομικά ή λόγω έλλειψης εργατικού δυναμικού μη προσιτή.
Ποιο είναι το κόστος για τους ιδιοκτήτες ακινήτων;
Μια πλήρης ενεργειακή ανακαίνιση κοστίζει εξαψήφια ποσά. Ωστόσο, το σχέδιο οδηγίας δεν τους υποχρεώνει να το πράξουν.
Για την τήρηση του απαιτούμενου ελάχιστου προτύπου, θα μπορούσαν να αρκούν μεμονωμένα μέτρα – όπως νέα παράθυρα, αποδοτικότερη θέρμανση ή μερική μόνωση.
Ποιες επιδοτήσεις είναι διαθέσιμες για ανακαινίσεις;
Αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί από τη Γερμανία. Σε κάθε περίπτωση, η οδηγία της ΕΕ απαιτεί από τα κράτη μέλη να παρέχουν οικονομικά κίνητρα για τις ανακαινίσεις.
Πάνω απ’ όλα, οι οικονομικά αδύναμοι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να λαμβάνουν στοχευμένες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.
Τα κράτη μέλη πρέπει επίσης να αποτρέπουν τις εξώσεις λόγω ανακαίνισης. Η ΕΕ θέλει επίσης να διαθέσει χρήματα από τον δικό της προϋπολογισμό- γίνεται λόγος για 150 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2030.
Ποιος θα ελέγχει μια τέτοια υποχρέωση ανακαίνισης;
Η εφαρμογή θα είναι ευθύνη των κρατών μελών. Ως εκ τούτου, η Γερμανία θα πρέπει επίσης να καθορίσει ποιες αρχές ή όργανα θα πρέπει να παρακολουθούν την εφαρμογή της υποχρέωσης ανακαίνισης και ποιες κυρώσεις θα υπάρχουν για τις παραβιάσεις.
Η Επιτροπή της ΕΕ απλώς παρακολουθεί αν η Γερμανία εφαρμόζει γενικά την οδηγία.
Υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αξίας των ακινήτων;
Τα μη ανακαινισμένα κτίρια με υψηλή ενεργειακή κατανάλωση υφίστανται ήδη απώλεια αξίας λόγω της αύξησης του κόστους θέρμανσης.
Αυτό είναι πιθανό να συνεχιστεί και στο μέλλον, διότι η θέρμανση με πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα γίνεται όλο και πιο ακριβή στο μέλλον, επίσης λόγω της αύξησης της τιμής του CO2.
Αυτό συμβαίνει ήδη στη Γερμανία.
Από το 2027, θα εισαχθεί επίσης σε όλη την Ευρώπη η εμπορία εκπομπών για τα αέρια του θερμοκηπίου από τα κτίρια.
Σε αυτό το πλαίσιο, η επένδυση σε ενεργειακά αποδοτική ανακαίνιση κοστίζει χρήματα, αλλά αυξάνει επίσης την αξία του ακινήτου.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Γερμανία: Τι ισχύει με το εισιτήριο των 49 ευρώ σε κάθε κρατίδιο
- Μεγάλη ανάκληση: Ανακαλύφθηκαν άκρως τοξικά χημικά σε μπαχαρικά
- Δεν επιτρέπεται να σταθμεύετε το αυτοκίνητό σας σε αυτά τα 5 μέρη
- Τι επιτρέπεται να κάνετε κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας;
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: 14χρονοι διέλυσαν το κρανίο Έλληνα στη Γερμανία
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Ντίσελντορφ: Εγκαινιάστηκε η πρώτη πινακίδα σε αραβική γραφή
- Αυτά αλλάζουν τον Απρίλιο του 2023 στη Γερμανία…
- Τέμπη: Οι δυο Ελληνίδες της Γερμανίας που έχασαν την ζωή τους
- Σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία από την 1η Ιουλίου