Υπηκοότητα Γερμανία: Ισχύουσα νομοθεσία και μελλοντικές αλλαγές
Σκέφτεστε να υποβάλετε αίτηση για τη γερμανική υπηκοότητα; Ο Aykut Elseven από την Schlun & Elseven Rechtsanwälte εξετάζει την ισχύουσα νομοθεσία σχετικά με την υπηκοότητα στη Γερμανία και εξηγεί τι θα μπορούσε να αλλάξει στο εγγύς μέλλον.
Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να αναθεωρήσει σημαντικά τους νόμους περί υπηκοότητας, ιδίως εκείνους που αφορούν τη διπλή υπηκοότητα, είναι ζωτικής σημασίας να εξετάσετε ποιοι είναι οι κανόνες τώρα και τι πιθανόν θα αλλάξει η γερμανική κυβέρνηση στο μέλλον.
Ο ισχύων νόμος: Γερμανική διπλή υπηκοότητα
Η Γερμανία ήταν συνήθως απρόθυμη να επιτρέψει τη διπλή υπηκοότητα. Η κυβέρνηση CDU της Άνγκελα Μέρκελ ήταν αρκετά αντίθετη στην επέκταση του νόμου ώστε να επιτρέψει σε περισσότερους ανθρώπους να αποκτήσουν διπλή υπηκοότητα.
Ωστόσο, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού έχει καταστήσει την επικαιροποίηση της γερμανικής νομοθεσίας σχετικά με την υπηκοότητα σημαντική προτεραιότητα.
Επί του παρόντος, έως ότου εφαρμοστούν οι αλλαγές, η γερμανική διπλή υπηκοότητα επιτρέπεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:
- Παιδιά που έχουν τουλάχιστον έναν Γερμανό γονέα (και έναν αλλοδαπό γονέα) κατά τη στιγμή της γέννησης.
- Παιδιά που γεννιούνται στη Γερμανία από αλλοδαπούς γονείς, εφόσον κατά τη στιγμή της γέννησης ο ένας από τους γονείς έχει ζήσει στη Γερμανία για τουλάχιστον οκτώ χρόνια.
- Πολιτογραφημένοι πολίτες που δεν μπορούν να χάσουν την προηγούμενη υπηκοότητα τους . (Έλληνες και Κύπριοι δεν χάνουν την 1η υπηκοότητά τους)
- Πολιτογραφημένοι πολίτες που δεν μπορούν να παραιτηθούν από την προηγούμενη υπηκοότητα τους λόγω ηλικίας, κακής υγείας ή κακής οικονομικής κατάστασης (περίπτωση δυσχερούς κατάστασης).
- Πολιτογραφημένοι πολίτες που προέρχονται από άλλη χώρα της ΕΕ ή την Ελβετία.
- Γερμανοί ομογενείς που έχουν υποβάλει επιτυχώς αίτηση για άδεια διατήρησης (Beibehaltungsgenehmigung) και τους έχει δοθεί η άδεια να διατηρήσουν τη γερμανική υπηκοότητα και να αποκτήσουν άλλη υπηκοότητα. Η εν λόγω άδεια διατήρησης δεν απαιτείται εάν η άλλη υπηκοότητα είναι υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της ΕΕ.
- Αλλοδαποί πολίτες που είναι απόγονοι Γερμανών υπηκόων.
Θυμηθείτε, η χώρα που έχετε την αρχική υπηκοότητά σας πρέπει επίσης να επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα (Ελλάδα και Κύπρος το επιτρέπουν).
Εάν το άλλο κράτος δεν επιτρέπει τη διπλή υπηκοότητα σε καμία περίπτωση (όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, στην Κίνα), δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν από τη γερμανική πλευρά.
Προτεινόμενες αλλαγές στη γερμανική νομοθεσία περί υπηκοότητας
Η αλλαγή της γερμανικής νομοθεσίας για τη μετανάστευση και την υπηκοότητα ήταν μία από τις σημαντικότερες υποσχέσεις της νέας γερμανικής κυβέρνησης κατά την προεκλογική εκστρατεία.
Προτεραιότητά τους ήταν να επιτρέψουν σε περισσότερους ανθρώπους με προσόντα να έρθουν στη Γερμανία και, όταν βρεθούν στη χώρα, να τους διευκολύνουν να αποκτήσουν την υπηκοότητα σε συντομότερο χρονικό διάστημα με ευκολότερη διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
Η κυβέρνηση πρότεινε ότι οι αιτούντες θα μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα μετά από πέντε χρόνια νόμιμης διαμονής στη Γερμανία. Επί του παρόντος, ο νόμος ορίζει ότι αυτό είναι δυνατό μόνο μετά από οκτώ χρόνια διαμονής στη Γερμανία.
Η κυβέρνηση συνασπισμού θέλει επίσης να ανοίξει την προοπτική της διπλής υπηκοότητας σε περισσότερους ανθρώπους στη Γερμανία.
Αυτό θα καθιστούσε απλούστερο όχι μόνο για άτομα από χώρες της ΕΕ και την Ελβετία, αλλά και για άτομα από τρίτες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και αλλού, να αποκτήσουν διπλή γερμανική υπηκοότητα.
Θα μπορούσαν να αποκτήσουν τη γερμανική υπηκοότητα χωρίς να χρειάζεται να παραιτηθούν από την προηγούμενη υπηκοότητά τους.
Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης για το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό, προτείνονται επίσης αλλαγές που θα επιτρέψουν στους εξειδικευμένους εργαζόμενους να πολιτογραφηθούν Γερμανοί μετά από τρία χρόνια.
Οι αιτούντες θα πρέπει να ολοκληρώσουν ειδικά μέτρα ένταξης, όπως μαθήματα γερμανικής γλώσσας και μαθήματα ένταξης, για να αποκτήσουν αυτό το καθεστώς.
Λόγοι για την αλλαγή της πολιτικής περί υπηκοότητας στη Γερμανία
Φωνές από το εσωτερικό της κυβέρνησης έχουν περιγράψει ορισμένους από τους λόγους για τις τρέχουσες προτεινόμενες εξελίξεις και επικεντρώνονται στην ιδέα ότι η Γερμανία πρέπει να εκσυγχρονίσει τους νόμους της για το καλό της οικονομίας και της κοινωνίας της.
Ο υπουργός Εργασίας, Hubertus Heil, δήλωσε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία θα επιτρέψουν σε περισσότερους εξειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό να έρθουν στη Γερμανία, και αυτό θα βοηθήσει τη Γερμανία να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της ψηφιοποίησης και της έλλειψης εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς.
Το 2020, η Γερμανία εισήγαγε τον νόμο περί μετανάστευσης ειδικευμένων εργατών για να φέρει περισσότερους ειδικευμένους εργαζόμενους στη Γερμανία.
Ο νόμος αυτός θεσπίστηκε για να επιτρέψει σε ειδικευμένους εργαζόμενους με επαγγελματική και μη ακαδημαϊκή κατάρτιση από χώρες εκτός της ΕΕ να μεταναστεύσουν στη Γερμανία για να εργαστούν.
Σύμφωνα με την πράξη αυτή, οι αιτούντες που έχουν ολοκληρώσει επαγγελματική κατάρτιση στη Γερμανία ή έχουν αποκτήσει αναγνωρισμένο επαγγελματικό προσόν στο εξωτερικό μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να έρθουν στη Γερμανία και να αποκτήσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
Παρόλο που η πράξη βοήθησε τη Γερμανία να λάβει πάνω από 60.000 αιτήσεις από ξένους ειδικευμένους εργαζόμενους, η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει ακόμη πιο δραστικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική της, προκειμένου να προετοιμάσει την οικονομία για τις προκλήσεις των επόμενων ετών και δεκαετιών.
Υπηκοότητα Γερμανία: Γιατί να γίνετε διπλός Γερμανός πολίτης;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να γίνει κάποιος διπλός πολίτης. Εάν έχετε ζήσει και εργαστεί στη Γερμανία, η υπηκοότητα όχι μόνο σας παρέχει ισόβια δικαιώματα διαμονής στην ομοσπονδιακή δημοκρατία της Γερμανίας, αλλά και οφέλη για την οικογένειά σας, σας επιτρέπει να αποκτήσετε γερμανικό διαβατήριο και σας δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζετε στις εκλογές.
Εάν ζείτε εκτός Γερμανίας, η γερμανική υπηκοότητα σας επιτρέπει να συνδεθείτε με τις προγονικές σας ρίζες, ενώ παράλληλα επωφελείστε από ορισμένες από τις ακόλουθες προϋποθέσεις της γερμανικής υπηκοότητας:
- Τη δυνατότητα να ζείτε, να σπουδάζετε, να εργάζεστε και να συνταξιοδοτείστε στη Γερμανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ
- Ταξίδια χωρίς βίζα σε περισσότερες από 170 χώρες
- Προξενική βοήθεια και προστασία από τις γερμανικές αποστολές στο εξωτερικό
- Ευκαιρίες να ανοίξετε επιχειρήσεις στη Γερμανία ή να επενδύσετε σε ακίνητα
- Προνόμια για την οικογένεια και τα παιδιά σας
- Με τις επερχόμενες αλλαγές στους κανόνες για τη γερμανική υπηκοότητα και τη διπλή υπηκοότητα στον ορίζοντα, αν σκέφτεστε να υποβάλετε αίτηση για υπηκοότητα , είναι σημαντικό να είστε ενήμεροι για τις εξελίξεις καθώς αυτές συμβαίνουν.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.