Υπάρχει μέλλον για τις νεοφυείς επιχειρήσεις delivery στη Γερμανία;
Οι νεοσύστατες επιχειρήσεις που έφερναν τα ψώνια στην πόρτα των πελατών τους μέσα σε λίγα λεπτά γνώρισαν μεγάλη άνθηση στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά καθώς οι περιορισμοί για τον Covid έχουν χαλαρώσει και με το κόστος ζωής να αυξάνεται, η αγορά αλλάζει.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης του κορωνοϊού, εμφανίστηκαν startups όπως οι Gorillas, Flink και Getir. Δημιούργησαν ένα πυκνό δίκτυο αποθηκών σε μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, προσέλαβαν εκατοντάδες οδηγούς και υποσχέθηκαν να παραδίδουν προϊόντα σούπερ μάρκετ, όπως αλλαντικά, ποτά ή κατεψυγμένα τρόφιμα, στο σπίτι του πελάτη μέσα σε λίγα λεπτά.
Με τους πελάτες να μπορούν να παραγγείλουν με ευκολία σε τιμές σούπερ μάρκετ μέσω μιας εφαρμογής, το γρήγορο εμπόριο άνθισε κατά τη διάρκεια των lockdown.
Σύμφωνα με τον Γερμανικό Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου (HDE), ο τομέας λιανικού εμπορίου πραγματοποίησε πέρυσι πωλήσεις τροφίμων ύψους 204 δισεκατομμυρίων ευρώ, με το μερίδιο του διαδικτύου να ανέρχεται στο 2,4%.
Όμως, καθώς οι περιορισμοί για προστασία από τον Covid χαλάρωσαν και ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τον πληθωρισμό, η ζήτηση για διαδικτυακά ψώνια έχει μειωθεί σημαντικά και πολλές υπηρεσίες παράδοσης που υπολόγιζαν σε ταχεία ανάπτυξη αντιμετωπίζουν τώρα προβλήματα.
“Το γρήγορο εμπόριο ήταν ο τομέας που εκτοξεύτηκε περισσότερο στις λιανικές πωλήσεις το 2021”, λέει ο Kai Hudetz, διευθύνων σύμβουλος του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου στην Κολωνία (IFH).
“Ακόμα και τότε, έπρεπε να αναρωτηθεί κανείς με κριτική σκέψη αν το να φέρνουν ένα μόνο δοχείο γιαουρτιού στο γραφείο σου μέσα σε δεκαπέντε λεπτά θα μπορούσε να είναι ένα λειτουργικό επιχειρηματικό μοντέλο”.
Η νεοφυής επιχείρηση Gorillas με έδρα το Βερολίνο, για παράδειγμα, ανακοίνωσε μόλις πριν από λίγους μήνες ότι περικόπτει εκατοντάδες διοικητικές θέσεις εργασίας και πρόσφατα εγκατέλειψε ορισμένες τοποθεσίες στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Η ανταγωνίστρια Wolt, της οποίας βασική δραστηριότητα είναι οι παραδόσεις φαγητού από εστιατόρια, έβαλε τέλος στο πρόσφατο εγχείρημα της με προϊόντα σούπερ μάρκετ από τις δικές της αποθήκες.
Εξαιτίας του έντονου ανταγωνισμού στην αγορά, η πίεση είναι τεράστια, ενώ η αυτοπεποίθηση των εργαζομένων, οι οποίοι είναι όλο και πιο δυναμικοί στον αγώνα τους για καλύτερες αμοιβές, ασφαλείς συνθήκες εργασίας και συμβούλια εργαζομένων, αυξάνει επίσης την πίεση στις νεοφυείς επιχειρήσεις delivery.
Η προσαρμογή των τιμών φαίνεται επίσης να είναι μια ριψοκίνδυνη στρατηγική. “Μόλις χρεωθούν τα έξοδα παράδοσης, για παράδειγμα, οι πελάτες συχνά πηγαίνουν οι ίδιοι τα 300 μέτρα μέχρι το σούπερ μάρκετ και αγοράζουν αυτό που χρειάζονται ή παραγγέλνουν από έναν φθηνότερο ανταγωνιστή”, λέει ο Hudetz.
Αλλά οι εταιρείες δεν έχουν πολλές επιλογές. Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, η Flink προσφέρει πλέον δωρεάν παραδόσεις μόνο για καλάθια αγορών αξίας 50 ευρώ και άνω.
Όλες οι νεοσύστατες εταιρείες παράδοσης έχουν επίσης διακόψει την υπόσχεση παράδοσης σε δέκα λεπτά που διαφήμιζαν στο παρελθόν: οι Gorillas και Flink διαφημίζουν πλέον μόνο ότι θα βρίσκονται στην πόρτα “μέσα σε λίγα λεπτά”.
Ωστόσο, η αγορά εξακολουθεί να έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης, οπότε φαίνεται ότι η παροχή δεν θα εξαφανιστεί.
Όμως, ενώ ορισμένες εταιρείες αγωνίζονται να επιβιώσουν, οι μεγάλοι ανταγωνιστές παίρνουν τη θέση τους , λέει ο ειδικός λιανικής του IFH Hudetz.
Η εταιρεία διανομής Takeaway, η οποία κυριαρχεί εδώ και χρόνια στην αγορά παράδοσης φαγητού από εστιατόρια στη Γερμανία, με το εμπορικό σήμα της Lieferando, άνοιξε πρόσφατα τη δική της αποθήκη τροφίμων στο Βερολίνο-Charlottenburg.
Από εκεί, περισσότερα από 1.000 προϊόντα από τοπικές μάρκες παραδίδονται τώρα δοκιμαστικά στους πελάτες.
Η Wolt δεν έχει εγκαταλείψει επίσης τον τομέα των τροφίμων, αλλά έχει προσαρμόσει την στρατηγική της. Αντί να κατασκευάσει μια δαπανηρή υποδομή με αποθήκες, η εταιρεία συνεργάζεται πλέον με τοπικά σούπερ μάρκετ, από τα καταστήματα των οποίων παραλαμβάνονται και παραδίδονται τα προϊόντα.
Μεγάλες αλυσίδες λιανικής πώλησης στη Γερμανία, όπως η Rewe και η Edeka, συμμετέχουν επίσης εδώ και αρκετό καιρό με τις δικές τους υπηρεσίες.
Η Rewe, για παράδειγμα, έχει επενδύσει στη νεοφυή επιχείρηση Flink, εκτός από τη δική της υπηρεσία παράδοσης.
Με τέτοιους επιχειρηματικούς εταίρους, η νεοφυής επιχείρηση πιστεύει ότι είναι καλά προετοιμασμένη για την μεταβαλλόμενη αγορά και μάλιστα αναζητά περαιτέρω ευκαιρίες εξαγοράς.
“Το εξετάζουμε πολύ προσεκτικά”, δήλωσε εκπρόσωπος της Flink. “Έχουμε μετρητά στο χέρι”.
Οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν σύντομα και τις υπηρεσίες που μπορούν να περιμένουν οι καταναλωτές. Οι παραδόσεις θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο και θα γίνουν επίσης πιο ακριβές, λέει ο εμπειρογνώμονας λιανικής Hudetz.
“Θα πρέπει να πείτε αντίο στις υποσχέσεις για παράδοση σε δέκα λεπτά για όλους, καθώς και στις δωρεάν παραδόσεις. Θα καταλήξουμε σε μια premium υπηρεσία”.
Φωτογραφία αρχείου
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 νέες υπηρεσίες επί πληρωμή στα γερμανικά φαρμακεία
- Νέα δουλειά – επιχειρήσεις: Τι αλλάζει τον Αύγουστο στη Γερμανία
- Νέος “φόρος” φυσικού αερίου στη Γερμανία: Ποιος θα τον πληρώσει;
- Είναι οι σφήκες ιδιαίτερα επιθετικές φέτος στη Γερμανία;
- Γερμανία: Έρχεται η κατάργηση στην προπληρωμή για τα αεροπορικά;
- Η Γερμανία χρηματοδοτεί ερευνητές: “Εμβολιασμός” μέσω ρινικού σπρέι;
- Πόσα χρήματα επιπλέον θα πληρώσουν τα νοικοκυριά στη Γερμανία;
- Το 67% των Γερμανών υπέρ της κατάργησης του εκκλησιαστικού φόρου
- Ενιαίο ενεργειακό επίδομα στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε;