Χιλιάδες νεκροί: Γιατί πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το φάρμακο με προσοχή;
Είναι σοκαριστικά τα νέα: το “αγχολυτικό και παυσίπονο” Pregabalin λέγεται ότι έχει ήδη σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους. Ποια είναι η αλήθεια πίσω από τους ισχυρισμούς από την Αγγλία;
Σύμφωνα με τους βρετανικούς Sunday Times, το φάρμακο “Pregabalin” έχει ήδη σκοτώσει 3.400 ανθρώπους στην Αγγλία τα τελευταία πέντε χρόνια.
Το φάρμακο συνταγογραφείται ευρέως και στη Γερμανία, αλλά τι είναι στην πραγματικότητα η πρεγκαμπαλίνη;
“Η πρεγκαμπαλίνη μειώνει τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων σε ειδικές μορφές επιληψίας. Αναστέλλει επίσης το μυρμήγκιασμα και το αίσθημα καύσου που σχετίζονται με τον νευρικό πόνο (νευροπάθειες)”, γράφει η Apothekenumschau για το φάρμακο.
Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία γενικευμένων αγχωδών διαταραχών, σύμφωνα με την “Pharmazeutische Zeitung”.
RKI: Τα κρούσματα γρίπης συνεχίζουν να μειώνονται
Ωστόσο, η πρεγκαμπαλίνη έχει επίσης πολλές αρνητικές παρενέργειες. Μία από αυτές είναι η εγγενής δυνατότητα εθισμού του φαρμάκου.
Η “Arzneimittelkommission der deutschen Ärzteschaft” (Επιτροπή Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου) αναφέρει: “Μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν ενδείξεις από πειράματα σε ζώα για την ύπαρξη εθισμού.
Ωστόσο, στη βιβλιογραφία υπάρχουν ορισμένες επιδημιολογικές μελέτες καθώς και αναφορές και σειρές περιπτώσεων σχετικά με το δυναμικό εξάρτησης της πρεγκαμπαλίνης.
Αυτές αναφέρουν τη χρήση δόσεων που είναι σημαντικά υψηλότερες από τη συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια δόση”.
Με άλλα λόγια, όταν χορηγείται στη συνταγογραφούμενη δοσολογία, δεν έχουν βρεθεί ακόμη στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το φάρμακο είναι πραγματικά εθιστικό, αλλά σίγουρα υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτό όταν η δόση αυξάνεται.
Θανατηφόρο κοκτέιλ
Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι η ευφορική και χαλαρωτική επίδραση της πρεγκαμπαλίνης μπορεί να βάλει τους ασθενείς στον πειρασμό να πάρουν μεγαλύτερες δόσεις.
Το φάρμακο ενισχύει επίσης τις επιδράσεις άλλων ψυχοτρόπων ουσιών, όπως τα οπιοειδή (π.χ. ηρωίνη) και το αλκοόλ.
Και εδώ είναι που γίνεται επικίνδυνο: σε αλληλεπίδραση με αυτές τις ουσίες του παραδείγματος, οι παρενέργειες μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο.
Αυτές περιλαμβάνουν καρδιακή ανεπάρκεια και ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια.
Παρόλα αυτά, η πρεγκαμπαλίνη συνταγογραφήθηκε πάνω από 3,9 εκατομμύρια φορές στη Γερμανία το 2018, σύμφωνα με εκτιμήσεις της “Επιτροπής Φαρμάκων του Γερμανικού Ιατρικού Συλλόγου”.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλές επιλογές όσον αφορά τη φαρμακευτική αγωγή, ειδικά για τον νευροπαθητικό πόνο, λέει ο γενικός γιατρός Dr Christoph Specht στο RTL.
Ως εκ τούτου, η απαγόρευση της πρεγκαμπαλίνης είναι η λάθος προσέγγιση. Ωστόσο, σύμφωνα με τον γιατρό, θα πρέπει να συνταγογραφείται λιγότερο συχνά και να χορηγείται στους ασθενείς “όσο το δυνατόν λιγότερο, για όσο το δυνατόν μικρότερο χρονικό διάστημα”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.