Το Βούπερταλ είναι μια όμορφη πόλη της Γερμανίας. Βρίσκεται στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και έχει πληθυσμό περίπου 350.000 κατοίκους.
Το Βούπερταλ φημίζεται παγκοσμίως για το Σβέμπεμπαν (Schwebebahn), το εναέριο δηλαδή τραίνο που μεταφέρει τους επιβάτες της πόλης αλλά και για την ανακάλυψη της ασπιρίνης από τον Φέλιξ Χόφμαν.
Κατά μήκος του σιδηρόδρομου προβάλλει μια πόλη με αυτοπεποίθηση και ιστορική συνείδηση.
Το Βούπερταλ είναι σημαντικό βιομηχανικό κέντρο συμπεριλαμβανομένων των βιομηχανιών όπως: μεταλλουργία, χημικές ουσίες, ιατρική (Bayer), ηλεκτρικές συσκευές, ρόδες, οχήματα και εξοπλισμός εκτύπωσης.
Η πόλη σχηματίστηκε το 1929 με την ένωση των πόλεων Barmen, Elberfeld, Vohwinkel, Ronsdorf, Cronenberg, Langerfeld και Beyenburg.
Το όνομα της νεοσύστατης πόλης ήταν αρχικά Barmen-Elberfeld και μετά το 1930 πήρε το όνομα που έχει σήμερα, Βούπερταλ, που σημαίνει η κοιλάδα του Βούπερ.
Η πόλη έχει μια, μοναδική στη Γερμανία, δομή που μοιάζει με κορδέλα εξαιτίας των απόκρημνων λόφων κατά μήκος του ποταμού Βούπερ (Wupper).
Τα δεσπόζοντα κέντρα της πόλης, τα Έλμπερφελντ (ιστορικό εμπορικό κέντρο) και Μπάρμεν (πιο βιομηχανοποιημένο) συγκροτούν μια ενωμένη οικοδομημένη περιοχή από το 1850.
Τις επόμενες δεκαετίες η “Πόλη του Βούπερ” έγινε η κυρίαρχη βιομηχανική συσσωμάτωση των περιοχών στη Βορειοδυτική Γερμανία.
Πριν από το τέλος του 19ου αιώνα, αυτό το αστικό συγκρότημα είχε υποσκελιστεί από την Κολωνία, το Ντίσελντορφ και την περιοχή του Ρουρ, όλα με πολύ πιο ευνοϊκή γεωγραφική θέση.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καταστράφηκε περίπου το 40% της πόλης από τους Συμμάχους, όπως άλλωστε και άλλα βιομηχανικά κέντρα της εποχής.
Ωστόσο, ένα μεγάλο μέρος των ιστορικών χώρων έχουν διατηρηθεί, όπως η συνοικία του Έλμπεργκ, μια από τις μεγαλύτερες συνοικίες της εργατικής τάξης.
Μετά την απελευθέρωση από το καθεστώς των Ναζί, το Βούπερταλ πέρασε στα χέρια των Βρετανών, ενώ στη συνέχεια έγινε μέρος του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας στη δυτική Γερμανία.
Εκτός από το Σβέμπεμπαν, το τραίνο, το οποίο είναι ένα από τα ελάχιστα εναέρια τρένα του κόσμου, το Βούπερταλ έχει να υπερηφανεύεται και για την γειτονιά Briller Viertel, μια από της μεγαλύτερες γειτονιές με νεοκλασικές βίλες στην Ευρώπη.
Συνολικά, το Βούπερταλ κατέχει πάνω από 4.500 κτίρια τα οποία χαρακτηρίζονται εθνικά μνημεία, με τα περισσότερα να χρονολογούνται από τις περιόδους του κλασσικισμού, του Αρ Νουβό και του Μπάουχαους.
Επίσης στο Βούπερταλ έχει ιδρυθεί το μουσικοχορευτικό θέατρο της Πίνα Μπάους (Tanztheater Wuppertal), το οποίο έχει κάνει περιοδείες ανά τον κόσμο.
Το μουσείο φον ντερ Χάιντ (Von der Heydt-Museum) είναι η δημοτική πινακοθήκη και είναι μια από τις σημαντικότερες στη Γερμανία. Γνωστός είναι και ο Ζωολογικός Κήπος του Βούπερταλ.
Η πόλη έχει μια όπερα, μια φιλαρμονική και οκτώ θέατρα. Ένα από αυτά το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ (Griechisches Theater Wuppertal, που δεν έχει όμως δικό του κτίριο).
Το εναέριο τρένο του Βούπερταλ
Το εναέριο τρένο του Βούπερταλ είναι το πιο παλιό στον κόσμο καθώς έχει περάσει πάνω από ένας αιώνας από τη δημιουργία του και ακόμη λειτουργεί.
Το Wuppertaler Schwebebahn, όπως είναι το όνομα του, είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές κατασκευές της πρώιμης βιομηχανικής εποχής.
Σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το μηχανικό Anton von Rieppel, περίπου το 1890 και διανύει μια διαδρομή 13 χιλιομέτρων.
Περίπου 19.0000 τόνοι ατσάλι χρειάστηκαν για να στηθεί ο γιγαντιαίος σκελετός πάνω στον οποίο στηρίζονταν οι συρμοί.
Κατάφερε να παραμείνει σε λειτουργία, σε πείσμα των καιρών και να επιζήσει από 2 Παγκοσμίους Πολέμους.
Τα βαγόνια κυριολεκτικά αιωρούνται σε ύψος 10-12 μέτρα από το έδαφος, πιασμένα με μαγνήτη από μια τεράστια και συνεχόμενη μεταλλική κατασκευή πάνω στην οποία στηρίζονται οι εναέριες ράγες. Μπορεί να μεταφέρει 130 επιβάτες με ταχύτητα 60 km/h.
Μέχρι και σήμερα αποτελεί ιστορικό και κατασκευαστικό επίτευγμα, αλλά και ένα άνετο μέσο μεταφοράς που έχει αποσυμφορήσει σε τεράστιο βαθμό την κίνηση στην πόλη, ενώ προσελκύει και πολλούς τουρίστες.
Το ιπτάμενο τρένο ανακαινίστηκε πλήρως τα τελευταία χρόνια, απέκτησε νέους συρμούς και εξυπηρετεί περισσότερους από 80.000 επιβάτες κάθε εβδομάδα.
Το 2018, ένα από τα βαγόνια αποκολλήθηκε και έπεσε από την εναέρια γραμμή, ευτυχώς χωρίς να τραυματιστεί κανείς.
VIDEOS
Το εντυπωσιακό βίντεο του ιπτάμενου τρένου από το 1902
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Πώς θα ακολουθήσεις το GRland.info στο Facebook; Πάτησε ΕΔΩ