Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία: Το κάλεσμα του μουεζίνη στην Κολωνία
Για πρώτη φορά θα ακουστεί από τα μεγάφωνα 45 τζαμιών της ιστορικής γερμανικής πόλης, η πρόσκληση στους περίπου 120.000 μουσουλμάνους που ζουν εκεί για την προσευχή της Παρασκευής
Στο εξής τις Παρασκευές, αργά σαν σουρουπώνει, καθώς οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες θα ετοιμάζονται για τη νυχτερινή έξοδό τους στα μπαράκια και στις ταβέρνες, θα βγαίνει και ο χότζας στο τζαμί να πει το «μπιρ Αλλάχ».
Θα φωνάζει πολύ μακριά από την Αγκυρα, από την Καμπούλ και από το Κάιρο βέβαια, όμως και η Κολωνία καλή είναι, μία ωραία και φιλόξενη πόλη.
Η δήμαρχος της Κολωνίας είπε ότι είναι «πράξη σεβασμού» να επιτρέπεται να ακούγεται στη γερμανική πόλη η φωνή του μουεζίνη που καλεί τους μουσουλμάνους στην προσευχή της Παρασκευής, έτσι έδωσε τη σχετική άδεια στο Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας να δουλέψουν τα μεγάφωνά του.
Πρόκειται για διετή συμφωνία που συνήφθη μεταξύ του τοπικού δήμου και της μουσουλμανικής κοινότητας ως μέτρο χαλάρωσης των περιορισμών, και η οποία επιδέχεται ανανέωση.
Υπάρχουν και ορισμένες προϋποθέσεις που αφορούν τους μωαμεθανούς: το τζαμί, αλλά και τα μικρότερα τζαμιά που θα αναμεταδίδουν την κλήση του μουσουλμάνου κληρικού, όλα θα έχουν την υποχρέωση να ελέγχουν την ένταση του ήχου και να ειδοποιούν τους γείτονές τους εκ των προτέρων – αυτούς που θα ετοιμάζομαι για τη νυχτερινή έξοδό τους.
Το Κεντρικό Τζαμί της Κολωνίας είναι το μεγαλύτερο της Γερμανίας και σύμφωνα με την Deutsche Welle «αποτέλεσε σημείο αναφοράς για το αντιμουσουλμανικό αίσθημα των ακροδεξιών κομμάτων».
Εργο του Ερντογάν
Πρόκειται για κατασκευή που χρηματοδότησε το καθεστώς Ερντογάν, αφού είχε επιληφθεί η υπηρεσία θρησκευτικών υποθέσεων της τουρκικής κυβέρνησης.
Μάλιστα ο τούρκος πρόεδρος το είχε εγκαινιάσει αυτοπροσώπως και με κάθε επισημότητα όταν επισκέφθηκε τη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2018.
Το κτίσμα φτιάχτηκε από μπετόν και διαθέτει δύο μιναρέδες 60 μέτρων και έναν γυάλινο θόλο «που φαίνεται να ανοίγει σαν μπουμπούκι» όπως σημειώνει με γλαφυρό τρόπο η DW, με την πρόσθετη επισήμανση ότι το τζαμί «συμβολίζει το άνοιγμα σε ανθρώπους όλων των θρησκειών».
Τι παπάς, τι μουεζίνης
Η απόφαση της δημάρχου Χενριέτε Ρέκερ ενθουσίασε, φυσικά, τους Τούρκους της Κολωνίας, ωστόσο αντιμετώπισε την κριτική των χρηστών των σόσιαλ μίντια.
Η ίδια λέει: «Η Κολωνία είναι η πόλη της θρησκευτικής ελευθερίας και ποικιλομορφίας. Οσοι φτάνουν στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό καλωσορίζονται από τον καθεδρικό ναό και ακούν τις καμπάνες των εκκλησιών.
Πολλοί κάτοικοι της Κολωνίας είναι μουσουλμάνοι. Το να επιτρέψω την κλήση του μουεζίνη είναι για μένα θέμα σεβασμού» είπε.
Πηγή: Protagon.gr
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.