Βενζίνη, ψώνια, εστιατόρια: Η ζωή στη Γερμανία γίνεται ακριβότερη
Για όσους το υποψιάζονταν, είναι πλέον επίσημο: οι τιμές αυξάνονται σημαντικά στη χώρα. Και σχεδόν για τα πάντα. Ορισμένοι εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν ακόμη περισσότερο.
Είτε πρόκειται για βενζίνη, είτε για πετρέλαιο θέρμανσης, είτε για το ενοίκιο ενός διαμερίσματος, είτε για φαγητό, είτε για μια επίσκεψη στην παμπ: η ζωή στη Γερμανία ακριβαίνει σημαντικά. Αυτό επιβεβαιώνεται τώρα από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο πληθωρισμός στη Γερμανία αυξήθηκε σημαντικά και ξεπέρασε το όριο του 3% για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια – και μάλιστα σημαντικά.
Οι τιμές καταναλωτή ήταν κατά 3,8% υψηλότερες από ό,τι πέρυσι, σύμφωνα με τον τελευταίο προσωρινό υπολογισμό του οργανισμού.
Ήταν η πρώτη φορά από τον Αύγουστο του 2008 που ο ετήσιος πληθωρισμός στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ξεπέρασε το όριο του 3%. Κατά τη διάρκεια της τότε χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης, ο πληθωρισμός είχε επανειλημμένα ξεπεράσει το τρία τοις εκατό.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, πρόκειται ακόμη και για το υψηλότερο μηνιαίο ποσοστό πληθωρισμού από το 1996, την έναρξη της μέτρησης στην Ευρώπη.
Ο πληθωρισμός επηρεάζει πολλούς τομείς της καθημερινής ζωής
Η ενέργεια αυξήθηκε κατά 11,6% σε ετήσια βάση. Τα τρόφιμα έγιναν κατά 4,3% ακριβότερα, σύμφωνα με τις στατιστικές. Οι τιμές των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των ενοικίων κατοικιών, αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τιμές εξακολουθούσαν να πέφτουν. Μεταξύ άλλων, αυτό οφειλόταν στην προσωρινή μείωση του ΦΠΑ.
Μετά τη μικρή μείωση του πληθωρισμού στο 2,3% τον Μάιο του τρέχοντος έτους, η τάση αντιστράφηκε και πάλι. Από τον Ιούνιο έως τον Ιούλιο του 2021, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,9%, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αρχής που εδρεύει στο Βισμπάντεν.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες. Ένας σημαντικός λόγος είναι η επιστροφή του ΦΠΑ στους παλαιούς συντελεστές του: Το δεύτερο εξάμηνο του 2020, η γερμανική κυβέρνηση είχε μειώσει προσωρινά τον ΦΠΑ σε 16 και 5 τοις εκατό, αντίστοιχα, για να ενισχύσει την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας.
Από την 1η Ιανουαρίου 2021, στη Γερμανία ισχύουν και πάλι οι συνήθεις συντελεστές ΦΠΑ 19 και 7 τοις εκατό αντίστοιχα. Συνεπώς, τα αγαθά και οι υπηρεσίες τείνουν να ξαναγίνονται ακριβότερα.
Επιπλέον, οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται εδώ και μήνες με ρυθμό άνω του μέσου όρου. Πριν από ένα χρόνο, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν με το ξέσπασμα της κρίσης της πανδημίας λόγω της χαμηλής ζήτησης στην παγκόσμια αγορά. Έκτοτε ανέκαμψαν.
Και τέλος, από τον Ιανουάριο, στη Γερμανία πρέπει να καταβάλλονται 25 ευρώ ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που παράγεται από την καύση ντίζελ, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου. Η τιμή του CO2 εξυπηρετεί την προστασία του κλίματος.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Frankfurter Allgemeine Zeitung”, ωστόσο, παίζουν ρόλο και λόγοι που σχετίζονται με την άμβλυνση της κρίσης της πανδημίας: Για παράδειγμα, οι τιμές για τα ταξίδια έχουν αυξηθεί επειδή περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να πάνε διακοπές και η ζήτηση για ταξίδια έχει αυξηθεί. Πολλές παμπ και εστιατόρια αύξησαν επίσης τις τιμές τους όταν τους επετράπη τελικά να ανοίξουν ξανά μετά το lockdown.
Η επικεφαλής οικονομολόγος της κρατικής τράπεζας KfW, Fritzi Köhler-Geib, επιβεβαίωσε σε συνέντευξή της στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι οι τιμές αυξήθηκαν σημαντικά στις περιοχές που επωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τα ανοίγματα μετά το lockdown.
Επιπλέον, οι τιμές αυξήθηκαν τόσο έντονα τον Ιούνιο όσο και την τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της δεύτερης πετρελαϊκής κρίσης το 1982, γεγονός που “αργά ή γρήγορα θα γίνει αισθητό στο πορτοφόλι των καταναλωτών”.
Το κατά πόσον η τάση στη Γερμανία θα συνεχιστεί είναι συζητήσιμο μεταξύ των εμπειρογνωμόνων.
Η Köhler-Geib τόνισε ότι οι υψηλότερες τιμές οφείλονται κυρίως στις υψηλότερες τιμές ενέργειας και πρώτων υλών κατά τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα είναι και πάλι ελαφρώς κάτω από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ύψους 2,0% από το επόμενο έτος.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, εκτός από άλλους παράγοντες, η επιστροφή στους αρχικούς συντελεστές ΦΠΑ αποτελεί σήμερα τον κύριο παράγοντα της τάσης του πληθωρισμού. Ωστόσο, αυτό θα ισχύει μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα.
Από την άλλη πλευρά, ο Friedrich Heinemann, επικεφαλής του Τμήματος Ερευνών για τα Δημόσια Οικονομικά στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών Leibniz (ZEW), προειδοποίησε για την “ισχυρότερη αύξηση του πληθωρισμού των τελευταίων τριών δεκαετιών” τους επόμενους μήνες.
“Ακόμα και αν αρκετές από αυτές τις επιπτώσεις είναι μόνο προσωρινής φύσης, δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι συνέπειες και οι κίνδυνοι από την έντονη αύξηση του πληθωρισμού”.
Οι πολίτες απειλούνται με “κρυφή αύξηση της φορολογίας”
Ιδιαίτερα τα χαμηλότοκα ή μη τοκοφόρα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία θα υποτιμηθούν από τον πληθωρισμό, εξήγησε ο οικονομικός εμπειρογνώμονας.
Ο νικητής είναι το κράτος: με τον τρέχοντα πληθωρισμό και τα χαμηλά επιτόκια των κρατικών ομολόγων, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να μειώσει το πραγματικό βάρος του δημόσιου χρέους της. Οι φορολογούμενοι, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν μια “συνολική κρυφή αύξηση της φορολογίας” λόγω της πληθωριστικής εκτίναξης, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης.
Ο αναλυτής της ING, Carsten Brzeski, αναμένει επίσης περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού: η διακοπή των αλυσίδων εφοδιασμού, οι υψηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τα προβλήματα εφοδιασμού ασκούν πίεση στις τιμές και, επομένως, έμμεσα στις τιμές καταναλωτή.
“Μαζί με την επιστροφή στον παλιό συντελεστή ΦΠΑ, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ξεπεράσει ακόμη και το 4% προς το τέλος του έτους”, φοβάται ο Brzeski.
Δείτε επίσης
Κύμα ακρίβειας στην Ελλάδα: Σε ποια προϊόντα αναμένονται ανατιμήσεις
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.