Βάδη και Σουαβία. Δύο λαοί σε ένα Κρατίδιο, με ένα χάσμα να τους χωρίζει, ή μήπως τελικά να τους ενώνει; Οι κοσμοπολίτες αλλά και σπάταλοι κάτοικοι της Βάδης από τη μία και οι τσιγκούνηδες, μανιακοί με την καθαριότητα κάτοικοι της Σουαβίας από την άλλη.
Και οι δύο λαοί ζουν στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, αν όμως τύχει και μπερδευτείς και αποκαλέσεις έναν κάτοικο της Βάδης (Badener) ως Σουαβό (Schwabe), είναι σαν να λες σε έναν Ιρλανδό ότι είναι Άγγλος!
Ποιοι είναι όμως με λίγα λόγια οι μεν και ποιοι οι δε. Προς τι αυτή η σχέση αγάπης και μίσους; Ας τα πάρουμε λοιπόν τα πράγματα από την αρχή.
Το Ομοσπονδιακό Κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, που σχηματίστηκε το 1952 μετά από τη συνένωση τριών Κρατιδίων (τα κρατίδια της Βάδης, της Βυρτεμβέργης-Βάδης, και της Βυρτεμβέργης-Χοεντσόλερν), με πρωτεύουσα τη Στουτγάρδη, είναι χωρισμένο σε δύο, κυρίως, μεγάλες περιοχές. τη Βάδη (Baden) και τη Σουαβία (Schwaben).
Σουαβία
Η μεγαλύτερη σε έκταση Σουαβία ή Σουηβία (Schwaben) είναι από τα αρχαιότερα Δουκάτα της Ευρώπης. Εκτείνεται, όσον αφορά το Κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στην ανατολική του μεριά μεταξύ του Μέλανα Δρυμού και της Βαυαρίας περίπου.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ένα μικρό κομμάτι της υπάγεται και στο Κρατίδιο της Βαυαρίας. Γνωστές πόλεις της Σουαβίας είναι η Στουτγάρδη, η Ουλμ και η Χάιλμπρον.
Η Σουαβία έμεινε περισσότερο γνωστή στην ιστορία από τους πολέμους της με τα υπόλοιπα γερμανικά Κρατίδια κατά τον 16ο αιώνα, οι οποίοι ονομάστηκαν «Πόλεμοι της Σουαβίας». Η τοπική διάλεκτος που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι ονομάζεται Σβέμπις (Schwäbisch).
Βάδη
Η Βάδη από την άλλη είναι μικρότερη σε έκταση και εκτείνεται στο δυτικό κομμάτι του Κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Περιλαμβάνει κυρίως το Μέλανα Δρυμό, ένα μέρος της κοιλάδας του Ρήνου και το βόρειο κομμάτι της λίμνης της Κωνσταντίας (Bodensee).
Οι πιο γνωστές πόλεις της Βάδης είναι η Καρλσρούη, η Χαϊδελβέργη και το Φράιμπουργκ. Οι κάτοικοι της περιοχής, εκτός από τη Γερμανική γλώσσα, μιλάνε και τη γερμανική διάλεκτο, που ονομάζεται Μπάντις (Badisch). Με πολλές υποδιαλέκτους από πόλη σε πόλη.
Η διάλεκτος Μπάντις περιέχει αρκετά στοιχεία της Γαλλικής γλώσσας και έχει επηρεάσει και τη διάλεκτο της γερμανόφωνης βόρειας Ελβετίας, πράγμα πολύ λογικό μιας και συνορεύει και με τη Γαλλία (η διάλεκτος βέβαια προϋπήρχε του διαχωρισμού των συνόρων) αλλά και με την Ελβετία.
Προς τι όμως η έχθρα;
Σύμφωνα με ένα μύθο, ένας Σουαβός έμπορος προσπάθησε κάποτε να αγοράσει το Φράιμπουργκ δίνοντας σαν αντίτιμο βαρέλια με χρυσό. Όπως αποδείχθηκε όμως, η ιδέα αυτή δεν πολυάρεσε στη γυναίκα του, που ήταν πολύ τσιγκούνα, κι έτσι γέμισε κρυφά τα βαρέλια με άμμο και πέτρες αντί για χρυσό.
Το αποτέλεσμα ήταν ένα τοπικό ανέκδοτο που έδωσε το όνομά του σε έναν αμυντικό Πύργο στη μέση της Βάδης (συγκεκριμένα στην πόλη του Φράιμπουργκ. Η λεγόμενη «Schwabentor»), που χτίστηκε με αφορμή την ιστορία αυτή.
Η κόντρα λοιπόν μεταξύ των δύο αυτών περιοχών κρατάει από το Μεσαίωνα. Κάτι που οι κάτοικοι της Βάδης δεν ξέχασαν και ίσως δε συγχώρησαν ποτέ, είναι ότι με την ένωση τους το 1952 η Καρλσρούη έπαψε πια να έχει τον τίτλο της πρωτεύουσας. Και ως πρωτεύουσα του Κρατιδίου είχε επιλεχθεί πια η Στουτγάρδη.
Η Βάδη ηγέτης στη γαστρονομία
Όταν ιδρύθηκε η Βάδη-Βυρτεμβέργη, οι κάτοικοι της Σουαβίας υπερείχαν αριθμητικά έναντι της Βάδης. Αυτό συνέβαλε σε ένα αίσθημα κατωτερότητας των δεύτερων.
Η βιομηχανική ανάπτυξη εστιάστηκε κυρίως γύρω από την Στουτγάρδη κι έτσι ο λαός της Βάδης, μη έχοντας τη δυνατότητα να εργαστεί σε βιομηχανίες, άρχισε να επικεντρώνεται στον τομέα της γαστρονομίας, που σύμφωνα με τον καθηγητή Δρ.Μέτσγκερ (Dr.Mezger), βρισκόταν και βρίσκεται πιο μπροστά.
Η κόντρα όμως καλά κρατεί και εδώ. Στις διαφημίσεις κρασιών της Βάδης για παράδειγμα το σλόγκαν είναι ότι τα κρασιά τους τα «καλομαθαίνει» ο ήλιος. Ενώ για κόντρα οι Σουαβοί στις δικές τους διαφημίσεις αναφέρουν ότι όποιος ξέρει από καλό κρασί πίνει μόνο κρασί από την Σουαβία.
Η διχασμένη πόλη
Έχουν περάσει 71 χρόνια από την ενοποίηση των δύο περιοχών. Κι όμως αυτά που τους χωρίζουν, πέραν των διαφορετικών προτιμήσεών τους στα κρασιά, είναι ακόμα αρκετά.
Σε μία συγκεκριμένη πόλη αυτό είναι ιδιαίτερα εμφανές. Πρόκειται για την πόλη Βίλινγκεν-Σβένινγκεν (Villingen-Schwenningen). Η διαχωριστική παύλα στο όνομα της πόλης εκφράζει το ίδιο ακριβώς πράγμα όπως και η διαχωριστική παύλα στο όνομα του Κρατιδίου. Δηλαδή μία συγχώνευση δύο περιοχών.
Οι δύο ανεξάρτητες κάποτε, τo Βίλινγκεν, πόλη της Βάδης, και το Σβένινγεκν, πόλη της Σουαβίας, συγχωνεύθηκαν το 1972 σε μία πόλη λόγω δημοτικής μεταρρύθμισης.
Η σημερινή λοιπόν πόλη Βίλινγκεν-Σβένινγκεν έχει πλέον από το 2003 επιτέλους μεν ένα κοινό Νοσοκομείο. Από την άλλη όμως ο διαχωρισμός στις Εκκλησίες (στο Βίλινγκεν είναι Καθολικοί ενώ στο Σβένινγκεν Ευαγγελικοί), στις εφημερίδες, στους αθλητικούς συλλόγους και στα πολιτιστικά δρώμενα μερικές φορές δημιουργούν δυσκολίες.
Η σύγκρουση όμως αυτή, που τελικά χαρακτηρίζει ολόκληρο το Κρατίδιο, είναι ίσως ένα έξυπνο παιχνίδι ανταγωνισμού. Μία ευγενής άμιλλα που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.
Βάδη και Σουαβία. Μίσος τελικά ή αγάπη; Το σίγουρο είναι ένα. Μαζί δεν κάνουν και χώρια δεν μπορούν.
Γράφει η Κατερίνα Βενιέρη
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.indo: