Η Totensonntag (Κυριακή των νεκρών), που αναφέρεται επίσης ως Ewigkeitssonntag (Κυριακή της αιωνιότητας), κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των διαφόρων εορτών που τηρούνται στο γερμανικό ημερολόγιο…
Αυτή η προτεσταντική εορτή χρησιμεύει ως οδυνηρή ανάμνηση των αγαπημένων προσώπων που απεβίωσαν, και γιορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή πριν από την έναρξη της Advent, φέτος στις 26 Νοεμβρίου 2023.
1. Κυριακή των νεκρών για πρώτη φορά το 1816
Οι ρίζες της Totensonntag ανάγονται στη δεκαετία του 1800, όταν αρχικά εορτάστηκε εντός του Βασιλείου της Πρωσίας.
Ο βασιλιάς Φρίντριχ Βίλχελμ Γ’ αναζήτησε μια ευκαιρία όχι μόνο για να τιμήσει τους στρατιώτες που χάθηκαν στον Απελευθερωτικό Πόλεμο του 1813, αλλά και για να θυμηθεί την εκλιπούσα σύζυγό του, Λουίζα φον Μέκλενμπουργκ-Στρέλιτς, η οποία απεβίωσε το 1810.
2. Πρόκειται για προστατευόμενη ομοσπονδιακή αργία
Κάθε κρατίδιο εκτός από το Αμβούργο επιβάλλει δια νόμου την Totensonntag ως “ημέρα σιωπής”.
Αυτό το διάταγμα επιβάλλει συνήθως περιορισμούς στη δημόσια ψυχαγωγία που μπορεί να διαταράξουν την επισημότητα της περίστασης, περιλαμβάνοντας περιορισμούς σε δραστηριότητες όπως ο χορός και οι ζωντανές μουσικές παραστάσεις.
3. Η Totensonntag δεν είναι μόνο γερμανική γιορτή
Πέρα από τη Γερμανία, η Totensonntag γιορτάζεται επίσης στην Ελβετία, όπου αναγνωρίζεται ευρύτερα ως “Ewigkeitssonntag”.
Χώρες με σημαντικούς προτεσταντικούς πληθυσμούς, όπως η Αυστρία, ορισμένα μέρη της Σκανδιναβίας και οι Κάτω Χώρες, τιμούν συχνά μια παρόμοια ημέρα αφιερωμένη στην τιμή των νεκρών.
4. Η “Totensonntag” επηρεάζει τις χριστουγεννιάτικες αγορές
Παραδοσιακά, οι σημαντικότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Βερολίνου, του Μύνστερ, του Μονάχου, του Άουγκσμπουργκ, της Βρέμης, του Ανόβερου, του Λούμπεκ, της Φρανκφούρτης και του Αμβούργου, ανοίγουν στις 27 Νοεμβρίου, την επομένη της Totensonntag.
Ωστόσο, οι αγορές σε άλλες περιοχές μπορεί να ανοίξουν νωρίτερα και να κλείσουν την συγκεκριμένη ημέρα.
5. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να τιμήσετε την “Totensonntag”
Πολλοί επιλέγουν να επισκεφθούν τους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων που έχουν πεθάνει, γεγονός που παραπέμπει στην “el Día de los Muertos” του Μεξικού, αν και οι επισκέψεις αυτές γίνονται κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας στη Γερμανία και όχι τη νύχτα.
Εναλλακτικά, ορισμένοι επιλέγουν να παρευρεθούν στην εκκλησία για να ανάψουν κεριά προς τιμήν εκείνων που έχασαν, ανάβοντας συχνά ένα κερί για κάθε αγαπημένο πρόσωπο.
6. Δεν είναι η μόνη ημέρα για να τιμήσετε τους αποθανόντες
Η Γερμανία επιφυλάσσει επίσης μια ξεχωριστή ημέρα για τη μνήμη όσων χάθηκαν σε συγκρούσεις: την “Volkstrauertag” (Ημέρα Μνήμης), μια παράδοση που διατηρείται από το 1952.
Η ημέρα αυτή γιορτάζεται δύο Κυριακές πριν από την πρώτη Κυριακή της Πρωτοχρονιάς και σηματοδοτείται από μια τελετή στη γερμανική Μπούντεσταγκ, με την οποία μνημονεύονται και τιμώνται τα θύματα της βίας και του πολέμου από όλα τα έθνη.
Περισσότερα για την Volkstrauertag μπορείτε να διαβάσετε ΕΔΩ
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.