Η Γερμανία εφαρμόζει σταθερά στο ποδόσφαιρό της τον κανόνα «50+1», το οποίο βοηθά το λαοφιλέστερο άθλημα του πλανήτη να παραμένει προσιτό για την ευρεία μάζα του λαού.
Με τον τρόπο αυτό, οι Γερμανοί οπαδοί ουσιαστικά συνεχίζουν να είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο έχουν στα χέρια τους τις τύχες των συλλόγων που υποστηρίζουν και έτσι το «δέσιμο» με την ομάδα είναι πιο έντονο.
Δεν αποτελεί καμία έκπληξη, λοιπόν, ότι σχεδόν όλα τα γήπεδα στη χώρα έχουν πληρότητες από 95% μέχρι 100%.
Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα αποτελούν Μπορούσια Ντόρτμουντ και Μπάγερν Μονάχου δεν έχουν ούτε ένα κενό κάθισμα στους εντός έδρας αγώνες τους, σε γήπεδα χωρητικότητας 81.153 και 75.000 θεατών.
Στο πλαίσιο του «50+1», η Γερμανική Ποδοσφαιρική Λίγκα (DFL) παρουσίασε την Τετάρτη 8 Μαρτίου πρόταση στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού της χώρας, που στοχεύει να ενισχύσει την ιδιοκτησία των συλλόγων και να αποκλείσει τον έλεγχο των ομάδων από μεγάλους επενδυτές.
Οι τρέχοντες κανόνες ιδιοκτησίας εμποδίζουν τους μεγάλους επενδυτές να ελέγχουν την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου σε συλλόγους της Bundesliga σύμφωνα με τον κανόνα «50+1».
Εξαίρεση αποτελούν οι Βόλφσμπουργκ και Μπάγερ Λεβερκούζεν, που ανήκουν στα εργοστάσια των Volkswagen και Bayer αντίστοιχα, αλλά και η Χόφενχαϊμ, που είναι ουσιαστικά μια ομάδα στο προάστιο 3.300 κατοίκων της πόλης Ζίνσχαϊμ, στην οποία ήθελε να επενδύσει ο τοπικός επιχειρηματίας Ντίτμαρ Χοπ.
Γερμανία: Το ποδόσφαιρο θέλει να διασφαλίσει ότι δεν θα έχει άλλους… Χοπ
Η πρόταση που υποβλήθηκε στην Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού της Γερμανίας δεν προβλέπει τη χορήγηση άλλων τέτοιων ειδικών εξαιρέσεων και σύμφωνα με τη DFL στοχεύει να ενισχύσει τη νομική ασφάλεια και τη συμμόρφωση του τρέχοντος πλαισίου ιδιοκτησίας τους.
«Αυτή η πρόταση έχει πλέον υποβληθεί», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η DFL. «Μεταξύ άλλων δεν θα προσφέρονται εξαιρέσεις στο μέλλον από τον κανόνα 50+1», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες της DFL, οι σύλλογοι δεν μπορούν να αγωνιστούν στην Bundesliga εάν οι εμπορικοί επενδυτές έχουν ποσοστό μεγαλύτερο από 49%.
Οι σύλλογοι στη Γερμανία ιστορικά ήταν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που διοικούνταν από ενώσεις-μέλη.
Ενώ σύλλογοι σε άλλα μεγάλα πρωταθλήματα στην Ευρώπη αλλάζουν χέρια και αναλαμβάνονται από άλλους επενδυτές, στη Γερμανία αυτό δεν είναι δυνατό λόγω του κανόνα «50+1».
Έναν κανόνα που οι οπαδοί θέλουν να διαφυλάξουν ως κάτι αδιαπραγμάτευτο, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις σε φαινόμενα όπως αυτό της Χόφενχαϊμ.
Η DFL είπε ότι αυτοί οι σύλλογοι που απολαμβάνουν της εξαίρεσης, θα συνεχίσουν να παίζουν στα κορυφαία πρωταθλήματα, αλλά θα πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να διατηρήσουν την ειδική τους θέση.
Ο μεγάλος επενδυτής της Χόφενχαϊμ, Ντίτμαρ Χοπ, δήλωσε την 1η Μαρτίου ότι θα «επέστρεφε» την εξαίρεση του συλλόγου του από τον κανόνα, παραχωρώντας την πλειοψηφία των δικαιωμάτων ψήφου του στον σύλλογο χωρίς καμία αποζημίωση.
Πηγή: iefimerida
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Μάρτιο του 2023
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Έτοιμή η νέα εφαρμογή για το εισιτήριο των 49 ευρώ της Γερμανίας
- Γερμανία: Τα πιο παράξενα ονόματα μωρών (υπάρχουν και ελληνικά)
- Απίστευτη γκάφα: Γνωρίστε τους πιο χαζούς κλέφτες στη Γερμανία
- Είναι οι Γερμανοί τσιγκούνηδες στο φιλοδώρημα;
- Γερμανία: Νέες περιοχές στον χάρτη κινδύνου για τσιμπούρια
- Γερμανία: Ο Γολγοθάς των διαβατηρίων στα ελληνικά Προξενεία
- 10 Γερμανίδες που άλλαξαν τον κόσμο
- Σήμερα θα καταβληθούν 200Ε: Δείτε αν δικαιούστε τα χρήματα!
- Δεν λάβατε προειδοποιητικό SMS; Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος!
- Οι πιο αιματηρές επιθέσεις στην ιστορία της Γερμανίας
- Γερμανία: Τι συμβαίνει αν πέσει πινακίδα στο αυτοκίνητό σας;
- Το πρωινό είναι το αγαπημένο γεύμα των Γερμανών
- 7 ξεκαρδιστικά μεγάλες γερμανικές λέξεις
- 2 γερμανικά πιάτα ψηφίστηκαν μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο