Σαν σήμερα: Το 1ο υποκατάστημα McDonald’s στη Γερμανία
4 Δεκεμβρίου 1971: Η εταιρία McDonald’s άνοιξε το πρώτο της γερμανικό υποκατάστημα στο Μόναχο πριν από 50 χρόνια.
Το 1ο υποκατάστημα McDonald’s στη Γερμανία
Μόναχο – 95 Pfennig. Τόσο κόστιζε ένα χάμπουργκερ όταν η αμερικανική αλυσίδα McDonald’s άνοιξε την πρώτη της (δυτικογερμανική) τοποθεσία στην οδό Martin-Luther-Straße στο Obergiesing στις 4 Δεκεμβρίου 1971. Λειτουργεί ακόμη και σήμερα.
Εκτός από το χάμπουργκερ, το μενού εκείνη την εποχή περιλάμβανε μόνο τσίζμπεργκερ, πατάτες τηγανητές, Coca-Cola, σόδα και καφέ. Σήμερα, το McDonald’s είναι ο παγκόσμιος ηγέτης της αγοράς μεταξύ των αλυσίδων χάμπουργκερ, με πάνω από 38.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο και 1.448 στη Γερμανία.
Και υπάρχουν σχέδια να προστεθούν κι άλλα: “Έχουμε δηλώσει έναν στόχο ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια και αναζητούμε ενεργά νέες τοποθεσίες”, λέει ένας εκπρόσωπος.
“Από τη μεταπολεμική περίοδο, παρατηρείται μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης”.
Η επέκταση της εταιρείας αντανακλά επίσης τις κοινωνικές αλλαγές των τελευταίων δεκαετιών. “Στη δεκαετία του εβδομήντα, υπήρξε μια αφύπνιση του ενδιαφέροντος για το φαγητό και τη διατροφική κουλτούρα, καθώς και για τη διεθνή κουζίνα”, λέει η Margareta Büning-Fesel, επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Διατροφής (BZfE). “Γι’ αυτό υπήρξε επίσης ένα μεγάλο άνοιγμα στο fast food και στα έτοιμα τρόφιμα”.
Ωστόσο, η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών είχε ήδη αρχίσει πριν από αυτό. “Από τη μεταπολεμική περίοδο έχουμε δει μια ισχυρή αύξηση της κατανάλωσης ζάχαρης, η οποία ήρθε με τα ζαχαρούχα ποτά από τις ΗΠΑ”, λέει ο Hans Hauner, επικεφαλής του Κέντρου Διατροφικής Ιατρικής Else Kröner-Fresenius στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. “Αυτό που επίσης κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση είναι η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος και προϊόντων κρέατος”.
Ωστόσο, και τα δύο παραμένουν στάσιμα εδώ και μερικά χρόνια ή μειώνονται ελαφρώς, είπε. “Το μερίδιο του γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες πέντε δεκαετίες”, λέει ο επιστήμονας. “Λουκάνικα, κεμπάπ, χάμπουργκερ, πίτσες, ή στη Βαυαρία και το Leberkassemmel. Μόνο στο σαράντα τοις εκατό των νοικοκυριών το μαγείρεμα εξακολουθεί να γίνεται σε αρκετά τακτική βάση”.
Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στο υψηλό ποσοστό των μονογονεϊκών νοικοκυριών. Η τάση προς το γρήγορο φαγητό ενθαρρύνθηκε από μια άλλη αμερικανική εφεύρεση που διαδόθηκε ευρέως τη δεκαετία του 1980: “Ο φούρνος μικροκυμάτων μπήκε στις γερμανικές κουζίνες”, λέει η Büning-Fesel.
“Αλλά μπορείτε επίσης να χρονολογήσετε τις απαρχές της παχυσαρκίας στη δεκαετία του εβδομήντα”, λέει ο επικεφαλής του Ομοσπονδιακού Κέντρου Διατροφής. “Η επικοινωνία και η πληροφόρηση για τη διατροφή έγινε ισχυρότερη. Αυτό που ήρθε τη δεκαετία του ογδόντα ήταν το θέμα της διατροφής και του περιβάλλοντος, το κύμα του μούσλι”.
Ελλιπή στοιχεία για τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού
Αλλά κανείς δεν θα ισχυριστεί ότι η υγιεινή διατροφή και ο υγιεινός τρόπος ζωής έχουν επικρατήσει εξαιτίας αυτού. “Μέρος του πληθυσμού έχει σήμερα χειρότερη διατροφή από ό,τι πριν από 50 χρόνια”, λέει ο διατροφολόγος Hauner.
“Πολλοί πιο μορφωμένοι άνθρωποι δίνουν προσοχή στην υγεία τους και δίνουν σημασία στην υγιεινή διατροφή. Από την άλλη πλευρά, έχουμε οικονομικά ασθενέστερες πληθυσμιακές ομάδες και κοινωνικά μειονεκτούντα άτομα που συχνά τρώνε ανθυγιεινά”.
Ωστόσο, τα δεδομένα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού είναι φτωχά, λέει η Büning-Fesel.
“Είναι σαφές ότι υπάρχει σίγουρα ένα χάσμα, καθώς και διατροφική φτώχεια στη Γερμανία. Υπάρχουν πραγματικά στρώματα του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά το εισόδημα για να αγοράσουν αρκετό φαγητό”.
Επειδή η διατροφή είναι επίσης θέμα χρημάτων. Ένα εστιατόριο χρεώνει υψηλότερες τιμές από ένα σνακ μπαρ, τα υψηλής ποιότητας και φρέσκα τρόφιμα είναι ακριβότερα από τα φθηνά κατεψυγμένα προϊόντα και τα έτοιμα γεύματα.
Αλλά ακόμη και στις εύπορες οικογένειες υπάρχει σήμερα λιγότερος χρόνος για μαγείρεμα απ’ ό,τι στις αρχές της δεκαετίας του ’70, επειδή συνήθως και οι δύο γονείς εργάζονται.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της συστηματικής εστίασης που εισήχθη από τις ΗΠΑ έχει εξαπλωθεί σε εθνικό επίπεδο: “Η αγορά εκτός σπιτιού γνώρισε μεγάλη άνθηση και μαζί της η συστηματική εστίαση”, λέει μια εκπρόσωπος της ένωσης ξενοδοχείων και εστιατορίων Dehoga για την κατάσταση πριν από την έναρξη της πανδημίας. “Σχεδόν κάθε τρίτο ευρώ γύρισε σε μια επιχείρηση επώνυμης γαστρονομίας”.
Λιγότεροι υπέρβαροι άνθρωποι στη Γερμανία στα τέλη της δεκαετίας του ’60 απ’ ό,τι σήμερα
Σε απόλυτους αριθμούς, τα σνακ μπαρ όλων των ειδών έχουν επεκταθεί ακόμη περισσότερο από τις αλυσίδες αυτοεξυπηρέτησης. Το 2005, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία μέτρησε συνολικά 1.544 “εστιατόρια με αυτοεξυπηρέτηση”, ενώ το 2019 υπήρχαν ήδη 3.790. Αλλά τα “σνακ μπαρ και παρόμοια μαγαζιά” αυξήθηκαν από 14.648 σε 35.656.
“Σε κάθε περίπτωση, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 υπήρχαν λιγότεροι υπέρβαροι άνθρωποι στη Γερμανία απ’ ό,τι σήμερα”, λέει η Büning-Fesel. “Από το 1999 έως το 2013, ο αριθμός των παχύσαρκων ανδρών αυξήθηκε κατά 40%, ενώ των γυναικών κατά 24%.”
Η τάση προς την παχυσαρκία δεν έχει υποχωρήσει από τότε, όπως μπορεί να διαβάσει κανείς στις εκθέσεις της Γερμανικής Διατροφικής Εταιρείας. Ακόμη και σε μια πολύ μακροπρόθεσμη σύγκριση, οι σημερινοί Γερμανοί δεν τρέφονται καλύτερα από τους παππούδες τους: “Πριν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τρώγονταν πολύ περισσότερο ψωμί και πατάτες”, λέει ο διατροφολόγος Hauner.
“Το ψωμί ήταν πολύ πιο χοντρό και πλούσιο σε ίνες. Δεν νομίζω ότι ο πληθυσμός τότε έτρωγε πολύ χειρότερα από ό,τι σήμερα, ακόμη και αν σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία τροφίμων”.
Υποστήριξε το GRland.info
Βοήθησε την συντακτική μας ομάδα να προσφέρει έγκαιρα και έγκυρα ενημερωτικά άρθρα στην ελληνική γλώσσα. Γίνε συνδρομητής με 4,99 τον μήνα! Περισσότερα, ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα από τη Γερμανία τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης