Ένα από τα κορυφαία τουριστικά αξιοθέατα του Βερολίνου, το Μουσείο Περγάμου και η παγκόσμιας κλάσης συλλογή αρχαιοτήτων του, θα κλείσει αυτόν τον μήνα για μια ανακαίνιση από πάνω μέχρι κάτω που δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2037.
Το ίδρυμα, στο χαρακτηρισμένο από την UNESCO Νησί των Μουσείων της γερμανικής πρωτεύουσας, στεγάζει θησαυρούς όπως ο Μεγάλος Βωμός της Περγάμου, που χτίστηκε τον δεύτερο αιώνα π.Χ., η 2.600 ετών πύλη Ishtar της Βαβυλώνας και μια τεράστια συλλογή ισλαμικής τέχνης που εκτείνεται σε χιλιετίες.
Το μουσείο, το οποίο άνοιξε το 1930 και πήρε το όνομά του από το αρχαιοελληνικό αριστούργημα, προσελκύει περισσότερους από ένα εκατομμύριο επισκέπτες ετησίως, όταν όλα τα εκθέματά του είναι προσβάσιμα.
Το επικείμενο 14ετές κλείσιμο που αρχίζει στις 23 Οκτωβρίου έχει προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση στους Βερολινέζους και τους τουρίστες για να ρίξουν μια τελευταία ματιά.
Η Gudrun von Wysiecki, η οποία μεγάλωσε στη δυτική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου, δήλωσε ότι άρχισε να περνάει στην κομμουνιστική ανατολή όταν έγινε εφικτό τη δεκαετία του 1970 μόνο και μόνο για να δει το Μουσείο Περγάμου.
“Πάντα αγαπούσα αυτό το μέρος. Το να το δω για πρώτη φορά ήταν μια απόλυτη επιφοίτηση”, δήλωσε η 75χρονη συνταξιούχος δασκάλα στο AFP, στεκόμενη στη σκιά της αρχαίας ρωμαϊκής πύλης της αγοράς της Μιλήτου.
“Ήμασταν πολύ τυχεροί που πήραμε μερικά από τα τελευταία εισιτήρια αυτή την εβδομάδα. Στην ηλικία μου, ποιος ξέρει αν θα είμαι ζωντανή κατά την επαναλειτουργία”.
Σε κακή κατάσταση το Μουσείο Περγάμου
Γερμανοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια του Βωμού της Περγάμου μεταξύ 1878 και 1886 και τα έστειλαν πίσω στο Βερολίνο βάσει συμφωνίας μεταξύ της γερμανικής κυβέρνησης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Η ανοικοδόμησή του διήρκεσε μέχρι το 1902.
Το κτίριο του μουσείου, που μοιάζει με ναό, ανεγέρθηκε για να αναδείξει τον περίτεχνο βωμό και την πύλη Ιστάρ, με τα εντυπωσιακά ανάγλυφα λιοντάρια της πομπής της, με τον αρτιότερο δραματουργικό αποτέλεσμα.
Ωστόσο, οι φθορές του χρόνου και το τεράστιο βάρος των συλλογών, που στηρίζονται σε μια πορώδη κοίτη ποταμού της εποχής των παγετώνων, προκάλεσαν την κατάρρευση του μουσείου.
Η σταθεροποίηση και η ενίσχυση των υπόγειων τσιμεντένιων θεμελίων ηλικίας άνω του αιώνα αποτελούν Ηράκλειο έργο, γεγονός που συμβάλλει στην εξήγηση της τεράστιας διάρκειας και του εκτιμώμενου κόστους των 1,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της ανακαίνισης.
Η φθορά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, σε συνδυασμό με τις μόνιμες ζημιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έχουν οδηγήσει σε διαρροές όταν βρέχει, δήλωσε η Barbara Helwing, διευθύντρια του Μουσείου Αρχαίας Εγγύς Ανατολής που στεγάζεται στο κτίριο.
Είπε ότι οι επισκευές ήταν “επείγοντα αναγκαίες” για την προστασία των πολύτιμων συλλογών και την ασφάλεια των επισκεπτών.
“Το κτίριο είναι σε πραγματικά κακή κατάσταση και βουλιάζει, γι’ αυτό και δεν είμαστε μόνο λυπημένοι που κλείνει για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα”, δήλωσε η ίδια.
Ωστόσο, οι επικριτές επιτέθηκαν στο εντυπωσιακό κόστος της ανακαίνισης και στο γεγονός ότι, εκτός από μερικούς ηλιακούς συλλέκτες, τα σχέδιά της δεν περιλαμβάνουν μια “πράσινη” ανακαίνιση.
“Το πλήρως ανακαινισμένο Μουσείο Περγάμου, όταν ανοίξει το 2037, θα είναι από άποψη κλιματικής τεχνολογίας και ενέργειας ένα κτίριο από το παρελθόν που τροφοδοτείται με ορυκτά καύσιμα”, έγραψε ο κριτικός αρχιτεκτονικής Nikolaus Bernau στην εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit.
Διεκδικήσεις συλλογών του Μουσείου Περγάμου
Οι ειδικοί σε θέματα πολιτισμού λένε επίσης ότι με την πρόοδο της συζήτησης για την επιστροφή και με περισσότερες δυτικές χώρες να αναγνωρίζουν τους νόμιμους ιδιοκτήτες των συλλογών τους στο εξωτερικό, οι απαιτήσεις για τις συλλογές της Περγάμου θα μπορούσαν να αυξηθούν.
Η Zeynep Boz, αρχαιολόγος στο τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού, δήλωσε στην εφημερίδα Tagesspiegel τον περασμένο μήνα ότι αμφισβητεί τη νομιμότητα των γερμανικών αξιώσεων ιδιοκτησίας και πιστεύει ότι ο ίδιος ο βωμός πρέπει να επιστρέψει στο “φως του ήλιου της Περγάμου” στη βορειοδυτική Τουρκία.
Η Χέλβινγκ παραδέχθηκε ότι το θέμα ήταν “δύσκολο” και δήλωσε ότι η έρευνα για την προέλευση των συλλογών του μουσείου θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης.
Η βόρεια πτέρυγα είχε ήδη κλείσει για ανακαίνιση το 2012, στο πλαίσιο ενός “γενικού σχεδίου” του Museum Island για να καταστήσει τα πέντε κτίριά του κατάλληλα για τον 21ο αιώνα και να συνδεθούν μεταξύ τους με έναν υπόγειο “αρχαιολογικό περίπατο”.
Ο βωμός εξαφανίστηκε πίσω από σκαλωσιές το 2014. Θα είναι ο πρώτος που θα επαναλειτουργήσει — το 2027, αν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο.
Χιλιάδες αντικείμενα — γλυπτά, τεφροδόχοι, χαλιά και πινακίδες — πρέπει τώρα να αφαιρεθούν από τις προθήκες τους, να τυλιχθούν και να μεταφερθούν σε αποθήκες, ενώ μερικά επιλεγμένα θα δανειστούν σε άλλα ιδρύματα, μια διαδικασία που από μόνη της θα διαρκέσει ένα χρόνο, σύμφωνα με την Helwing.
Τα μεγαλύτερα μνημεία, όπως η Πύλη της Ιστάρ, θα παραμείνουν στη θέση τους καθώς οι εργάτες θα μετακινούνται, προστατευμένα από επενδύσεις μέχρι τη μεγάλη επαναλειτουργία τους.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Γερμανία: Επιτρέπονται τα παιδιά στο μπροστινό κάθισμα;
- Brückentage 2024: Κερδίστε περισσότερη άδεια στη Γερμανία
- Γερμανία: Έναρξη της χριστουγεννιάτικης αγοράς 2023!
- Προσοχή, οδηγοί: Αυτές οι άδειες οδήγησης θα είναι σύντομα άκυρες
- Vaterschaftsurlaub: Σημαντικό για άδεια πατρότητας στη Γερμανία
- Πώς να μειώσετε το ενοίκιο λόγω προβλημάτων στο διαμέρισμά σας;
- Τελευταία ευκαιρία για την επιδότηση του κόστους θέρμανσης
- Οι τομείς με τις περισσότερες κενές θέσεις εργασίας στη Γερμανία
- Φθινόπωρο 2023: Έπεσαν οι πρώτες νιφάδες χιονιού στη Γερμανία