Της Αγίας Αλίκης σήμερα: Γιατί γιορτάζει στις 17 Ιουλίου
Η Αυτοκράτειρα Αλεξάνδρα Φεοντόροβα είχε βαφτιστεί με το όνομα Αλιξ (Alix). Επειδή το όνομα Αλίκη προέρχεται απο το Alisia που είναι Γερμανικής ρίζας και συνδέεται άμεσα με το όνομα Alix, εντάσσουμε το όνομα Αλίκη σαν παράγωγο του Alix που σύμφωνα με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχει γιορτή στις 17 Ιουλίου.
Ο βίος της Αγίας έχει ως εξής
Η Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα (Александра Фёдоровна/Aleksandra Feodorovna), γεννηθείσα Αλίκη της Έσσης-Ντάρμστατ (Alix von Hessen-Darmstadt, 6 Ιουνίου 1872 – 17 Ιουλίου 1918) ήταν αυτοκράτειρα της Ρωσίας, ως σύζυγος του Νικολάου Β΄, του τελευταίου τσάρου της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και εγγονή της Βικτωρίας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ασπάστηκε την Ορθόδοξη πίστη, της δόθηκε το όνομα “Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα” και, αφού δολοφονήθηκε μαζί με όλα τα μέλη της οικογένειά της μετά την αιχμαλωσία τους από τους Μπολσεβίκους το 1918, αγιοποιήθηκε το 2000 ως Αγία Αλεξάνδρα, η το Πάθος Φέρουσα.
Η Αλεξάνδρα ήταν η τελευταία Τσαρίνα της Ρωσίας και μια από τις πιο διάσημες βασιλικές φορείς της νόσου της αιμορροφιλίας, που καταγόταν από τη Βασίλισσα Βικτωρία.
Η φήμη της για την άσκηση επιρροής, την αντίσταση του συζύγου της, με την παράδοση της αυταρχικής εξουσίας σε όλη τη χώρα, και γνωστή για την πίστη της στον Ρώσο μυστικιστή Γκριγκόρι Ρασπούτιν, κατάστρεψε σοβαρά τη δημοτικότητά της και τη Μοναρχίας των Ρομάνοφ στα τελευταία χρόνια της εξουσίας. Κατά τη διάρκεια της απουσίας του συζύγου της στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο το 1915-1917, έγινε αντιβασίλισσα της Αυτοκρατορίας.
Η Αλίκη Βικτωρία Ελένη Λουίζα Βεατρίκη γεννήθηκε στις 6 Ιουνίου 1872 στο Νέο Παλάτι στο Ντάρμστατ, ήταν το έκτο παιδί και η τέταρτη κόρη από τα επτά παιδιά του Λουδοβίκου Δ΄, Μέγα Δούκα της Έσσης, και της πρώτης συζύγου του Αλίκης του Ηνωμένου Βασιλείου, δεύτερη κόρη της Βασίλισσας Βικτωρίας και του Πρίγκηπα Αλβέρτου.
Βαφτίστηκε την 1η Ιουλίου 1872 (δέκατη επέτειος γάμου των γονιών της), σύμφωνα με τη Λουθηρανική Εκκλησία της δόθηκε το όνομα της μητέρας της και το όνομα από κάθε αδελφή της μητέρας της, μερικά από τα οποία μεταφράστηκαν στα γερμανικά. Νονοί της ήταν ο Πρίγκιπας και η Πριγκίπισσα της Ουαλίας, ο Τσάρεβιτς και η Τσαρίνα της Ρωσίας, η Βεατρίκη του Ηνωμένου Βασιλείου, η Αυγούστα, Δούκισσα του Καίμπριτζ, και η Άννα της Πρωσίας.
Η Αλίκη παντρεύτηκε σχετικά αργά για την εποχή της, έχοντας απορρίψει την πρόταση γάμου από τον ξάδελφό της Αλβέρτο Βίκτωρα, Δούκα του Κλάρενς και Έιβοντεϊλ (ο μεγαλύτερος γιος του Πρίγκιπα της Ουαλίας) το 1890, παρά την ισχυρή οικογενειακή πίεση.
Η Βασίλισσα Βικτωρία την προόριζε να είναι η μελλοντική βασίλισσα της Βρετανίας, αλλά υποχώρησε, και δέχτηκε την αντίρρηση της Αλίκης ως ένδειξη της δύναμης του χαρακτήρα της.
Η Αλίκη είχε ήδη συναντήσει και ερωτευτεί τον Μέγα Δούκα Νικόλαο, κληρονόμο του θρόνου της Ρωσίας, του οποίου η μητέρα, η αυτοκράτειρα Μαρία Φιόντοροβνα, ήταν η νονά της και ο θείος του Νικολάου, ο Μέγας Δούκας Σεργκέι Αλεξάντροβιτς ήταν παντρεμένος με την αδελφή της Αλίκης, Ελισάβετ.
Τον Απρίλιο του 1894, ο Νικόλαος ταξίδεψε στο Κοβούργο και μια ημέρα μετά την άφιξή του, έκανε πρόταση γάμου στην Αλίκη, και εκείνη την απέρριψε επειδή αρνήθηκε να μεταστραφεί στην Ορθοδοξία.
Ωστόσο, μετά από πίεση του Κάιζερ, ο οποίος της είχε πει ότι ήταν καθήκον της να παντρευτεί τον Νικόλαο, και της αδελφής της Ελισάβετ, ο οποία προσπάθησε να τις επισημάνει τις ομοιότητες μεταξύ Λουθηρανισμού και της Ρωσικής Ορθοδοξίας, δέχτηκε την δεύτερη πρόταση του Νικόλαου.
Ο Αλέξανδρος Γ΄ πέθανε νωρίς το απόγευμα την 1η Νοεμβρίου 1894 στην ηλικία των 49 ετών, αφήνοντας τον Τσάρεβιτς Νικόλαο ως νέο αυτοκράτορα της Ρωσίας, ο οποίος επιβεβαίωσε το ίδιο βράδυ ότι θα είναι ο Τσάρος Νικόλαος Β΄.
Την επόμενη μέρα, η Αλίκη ασπάστηκε την Ορθοδοξία ως «Μεγάλη Δούκισσα Αλεξάνδρα Φιόντοροβνα» με τον τίτλο της Αυτοκρατορικής Υψηλότητας. Είχε ακόμη ως εξαίρεση, ότι δεν ήταν υποχρεωμένη να αποκηρύξει τον Λουθηρανισμό την πρώην πίστη της.
Η Αλίκη εξέφρασε προφανώς την επιθυμία της να πάρει το όνομα Αικατερίνη, αλλά η πρόταση του Νικολάου, ήταν να πάρει το όνομα Αλεξάνδρα.
Η Αλεξάνδρα και ο Νικόλαος παντρεύτηκαν στην Μεγάλη Εκκλησία των Χειμερινών Ανακτόρων της Αγίας Πετρούπολης στις 26 Νοεμβρίου 1894 (ημέρα γενέθλιων της μητέρας του Νικολάου, της Χήρας Αυτοκράτειρας Μαρίας Φιόντοροβνα), όταν το βασίλειο λόγω πένθους θα μπορούσε να είναι κάπως χαλαρό.” Το ζευγάρι ήταν πολύ δεμένο μέχρι την ταυτόχρονη δολοφονία τους το 1918.
Μια τελετή χριστιανικής ταφής πραγματοποιήθηκε 80 χρόνια μετά τη εκτέλεση τους το 1998. Τα σώματά τους αναπαύτηκαν με τιμές κράτους στον Παρεκκλήσι της Αγίας Αικατερίνης στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου στην Αγία Πετρούπολη, όπου αναπαύονταν όλοι οι Ρώσοι Αυτοκράτορες από τον Μεγάλο Πέτρο και έπειτα.
Ο Πρόεδρος Γέλτσιν και η σύζυγός του παρακολούθησαν την τελετή μαζί με τους συγγενείς των Ρομάνοφ, συμπεριλαμβανομένου του Μιχαήλ του Κεντ. Η τελευταία αυτοκρατορική οικογένεια της Ρωσίας αγιοποιήθηκε όχι μόνο από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αλλά και από τον Πατριάρχη Αλέξιο Β΄ στη Μόσχα.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.