Οι καταναλωτές πρέπει να βάλουν πολύ πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη όταν ψωνίζουν απ’ ό,τι πριν από μερικά χρόνια. Οι τιμές ορισμένων προϊόντων έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα απότομα. Οι ειδικοί του κλάδου εξηγούν το γιατί.
Ψώνια στο σούπερ μάρκετ: για πολλούς καταναλωτές στη Γερμανία, αυτό δεν ήταν πάντα μια ευχαρίστηση τα τελευταία χρόνια. Ο υψηλός πληθωρισμός ήταν υπαίτιος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά ήταν κατά μέσο όρο πάνω από 32% ακριβότερα τον Ιούλιο του 2024 από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό, όπως οι επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού και του πολέμου στην Ουκρανία, η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του κόστους των πρώτων υλών, της ενέργειας και της εργασίας.
Μια επισκόπηση των τροφίμων για τα οποία οι μυστικοί αγοραστές κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών από τον Ιούλιο του 2020
Ελαιόλαδο (+112,6%)
Οι καταναλωτές έπρεπε να πληρώσουν υπερδιπλάσια τιμή για ένα μπουκάλι ελαιόλαδο τον Ιούλιο σε σχέση με τέσσερα χρόνια πριν.
«Ο σημαντικότερος λόγος είναι η πτώση της παραγωγής στην Ισπανία, τη σημαντικότερη χώρα παραγωγής, κατά την περίοδο εμπορίας 2022/23», λέει ο Thomas Els, επικεφαλής της έρευνας καταναλωτών της Agrarmarkt Informations-Gesellschaft (AMI).
Κατά την τρέχουσα περίοδο συγκομιδής υπήρξε μόνο μια μικρή ανάκαμψη. Αυτό οφείλεται στις κακές συγκομιδές που προκλήθηκαν από την ξηρασία.
Ζάχαρη (+83,3)
Η ζάχαρη είναι επίσης σημαντικά ακριβότερη από ό,τι το 2020.
Η τάση των τιμών χαρακτηρίζεται από ανησυχίες για την προσφορά στην παγκόσμια αγορά ζάχαρης και έχει επηρεάσει τις τιμές και στη Γερμανία, αναφέρει η Els.
«Οι τιμές έφτασαν ήδη σε επίπεδο ρεκόρ το 2022 και η ανοδική τάση συνεχίστηκε το 2023.
Ένας άλλος λόγος είναι η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε σάκχαρα στα ζαχαρότευτλα λόγω του υγρού καιρού», λέει η εμπειρογνώμονας τροφίμων Jana Fischer από το κέντρο συμβουλών καταναλωτών στο Αμβούργο.
Μπισκότα (+77,4)
Δύσκολοι καιροί για όσους έχουν αδυναμία στα γλυκά: Λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, όπως η ζάχαρη, το αλεύρι και τα λίπη, τα μπισκότα έχουν ακριβύνει σημαντικά.
«Η συγκομιδή σιταριού ήταν μικρότερη τόσο πέρυσι όσο και φέτος λόγω των υγρών καιρικών συνθηκών στη Γερμανία», λέει ο Fischer.
Επομένως, η τιμή του αλεύρου σίτου τον Ιούλιο του 2024 ήταν σημαντικά υψηλότερη (+61,5) από ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Ένας άλλος λόγος για την αύξηση ήταν ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία είναι από τους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο. Οι εξελίξεις επηρέασαν επίσης τις τιμές στα κριτσίνια και τα παξιμάδια (+66,4).
Κουάρκ (+72,6)
Οι τιμές των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το κουάρκ, αυξήθηκαν σημαντικά.
Οι μικρότερες ποσότητες γάλακτος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και η χαμηλότερη περιεκτικότητα του νωπού γάλακτος σε λιπαρά οδήγησαν σε αύξηση των τιμών παραγωγού το 2021/2022, μετά την οποία μειώθηκαν και πάλι. Από τις αρχές του 2024 παρατηρείται και πάλι αύξηση.
Τον Ιούλιο του 2024, το κουάρκ ήταν περισσότερο από 70 % ακριβότερο από ό,τι τέσσερα χρόνια νωρίτερα.
Αύξηση σημειώθηκε επίσης στις τιμές του συμπυκνωμένου γάλακτος (+61,5), της κρέμας γάλακτος (+48,7), του ημίσκληρου τυριού (+45,8) και του βουτύρου (+39,4).
Γιατί το κουάρκ αυξήθηκε περισσότερο; Σύμφωνα με τον Hans Foldenauer, εκπρόσωπο της Ομοσπονδιακής Ένωσης Γερμανών Γαλακτοπαραγωγών, η παραγωγή του είναι η πιο ακριβή.
Κέτσαπ ντομάτας ή πικάντικη κέτσαπ (+64,9)
Οι καταναλωτές πρέπει επίσης να πληρώσουν σημαντικά περισσότερα για την κέτσαπ ντομάτας και την πικάντικη κέτσαπ.
Σύμφωνα με την ένωση τροφίμων Kulinaria, αυτό οφείλεται κυρίως στην απότομη αύξηση του κόστους των βασικών συστατικών, όπως ο τοματοπολτός, το ξύδι και το άμυλο, καθώς και της ενέργειας και της συσκευασίας.
Κονσερβοποιημένα σπαράγγια και άλλα λαχανικά (+64,5)
Τα κονσερβοποιημένα σπαράγγια ή ανάμεικτα λαχανικά (+64,5), ο αρακάς (+62,5) και το λάχανο τουρσί (60,9) επηρεάστηκαν επίσης από την αύξηση των τιμών.
«Το 2022 ήταν μια ιδιαίτερα φτωχή χρονιά συγκομιδής για τα λαχανικά σε όλη την Ευρώπη», λέει ο Christoph Freitag, διευθύνων σύμβουλος της Γερμανικής Ένωσης Βιομηχανίας Μεταποίησης Φρούτων, Λαχανικών και Πατάτας.
Η συγκομιδή το 2023 δεν ήταν πολύ καλύτερη. Το υλικό έπαιξε επίσης ρόλο στις αυξήσεις των τιμών.
Η υψηλή ζήτηση για κονσερβοποιημένα προϊόντα κατά τη διάρκεια της πανδημίας οδήγησε την τιμή του λευκοσιδήρου σε άνοδο.
Ένας άλλος παράγοντας ήταν το αυξημένο κόστος για το προσωπικό, την ενέργεια και τα logistics, σύμφωνα με τον Freitag.
Ηλιέλαιο, κραμβέλαιο (+63,4)
Τα έλαια βρίσκονται επίσης στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών.
Ξεκινώντας από ένα χαμηλό επίπεδο το 2020, οι τιμές χονδρικής για το ραφινέτο κραμβέλαιο και ηλιέλαιο έχουν ήδη αυξηθεί απότομα το 2021, λέει ο εμπειρογνώμονας Els.
Στη συνέχεια, οι τιμές εκτοξεύτηκαν ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.
Πριν από τον πόλεμο, η Ουκρανία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας στον κόσμο, από τον οποίο η ΕΕ προμηθεύονταν μεγάλο μέρος των εισαγωγών της.
Ως αποτέλεσμα, την άνοιξη του 2022, το ηλιέλαιο ήταν μόλις και μετά βίας διαθέσιμο στα σούπερ μάρκετ για εβδομάδες και τα ράφια άδειασαν.
Πρόσφατα, οι τιμές καταναλωτή για το πετρέλαιο μειώθηκαν και πάλι.
Μόνο ένα τρόφιμο είναι φθηνότερο από ό,τι τον Ιούλιο του 2020
Υπάρχουν πολυάριθμα άλλα προϊόντα στα οποία σημειώθηκαν σημαντικές αυξήσεις τιμών κατά 30% ή περισσότερο από το 2020.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, μόνο ένα τρόφιμο είναι σήμερα κατά 2 τοις εκατό φθηνότερο από ό,τι τότε: τα εσπεριδοειδή.
«Η ικανότητα της Ισπανίας να προμηθεύει λεμόνια ήταν ιδιαίτερα υψηλή αυτή τη σεζόν.
Η ζήτηση είναι αδύναμη, όπως συνηθίζεται για την εποχή», λέει ο Els. Τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, οι κλημεντίνες, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια είναι όλα φθηνότερα από ό,τι πριν από τέσσερα χρόνια.
Οι αγοραστές δεν κατέγραψαν χαμηλότερες τιμές για κανένα άλλο τρόφιμο σε σχέση με τον Ιούλιο του 2020, με τα αχλάδια (+0,8) και τα μήλα (+7,4) να καταγράφουν τις χαμηλότερες αυξήσεις.
Σύμφωνα με τον Els, τα μήλα είδαν συγκομιδές άνω του μέσου όρου το 2021 και το 2022, μειώνοντας το καταναλωτικό αίσθημα και συνεπώς τις τιμές.
Ωστόσο, επειδή η τρέχουσα συγκομιδή μήλων είναι φτωχή, οι ειδικοί του κλάδου αναμένουν αύξηση των τιμών.
Ορισμένες μειώσεις τιμών από τον Ιούλιο του 2023
Παρ’ όλα αυτά, οι καταναλωτές δεν χρειάστηκε πλέον να βάλουν τόσο βαθιά το χέρι στην τσέπη για ορισμένα τρόφιμα τον Ιούλιο όσο έκαναν δώδεκα μήνες πριν.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις τιμών σημειώθηκαν για τα καρότα (-13,8), τα κρεμμύδια και το σκόρδο (-13,7), τα κατεψυγμένα φρούτα (-13,1), τα εσπεριδοειδή (-9,3), το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο (-8,6) και το αλεύρι σίτου (-8,3).
Ωστόσο, τα αναφερόμενα προϊόντα έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι ακριβότερα από ό,τι το 2020, σε ορισμένες περιπτώσεις σημαντικά.
Πιο πρόσφατα, η συνολική τιμή των τροφίμων αυξήθηκε ελάχιστα κατά 1,3% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει επίσης ότι η αύξηση συνεχίζεται αφού οι τιμές έχουν ήδη αυξηθεί απότομα σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.
Μπορούν οι καταναλωτές να ελπίζουν ότι τα ψώνια θα γίνουν και πάλι φθηνότερα;
«Είναι πάντα δύσκολο να προβλέψουμε πώς θα εξελιχθούν οι τιμές στο μέλλον», λέει η Jana Fischer από το κέντρο συμβουλευτικής καταναλωτών.
Σύμφωνα με την ίδια, οι ξηρασίες και οι έντονες βροχοπτώσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο τις τιμές των τροφίμων.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Γερμανός εμπειρογνώμονας σοκάρει: Μην αγοράσετε καθόλου αυτοκίνητο
- Δείτε την πόλη που θα πληρώνει κάποιος 225 ευρώ για έξι ώρες Parking
- Μισθολογικό χάσμα-χάος στη Γερμανία: Πόσα κερδίζουν οι Γερμανοί και πόσα οι ξένοι;
- Προσοχή σε μόλυνση: Ξεκίνησε μεγάλη ανάκληση μπύρας σε εθνικό επίπεδο
- Επανάσταση στα McDonald’s: 500 νέα υποκαταστήματα – 10.000 θέσεις εργασίας
- Τρελό κυβερνητικό σχέδιο: Κόβονται ασφαλιστικές παροχές υγείας σε όσους δεν ψηφίζουν;
- Η Γερμανία σκέφτεται να απαγορεύσει διαδηλώσεις σε αλλοδαπούς που δεν είναι μέλη της ΕΕ
- Δεν θα έπρεπε καν να βρίσκονται εδώ: Πόσοι Σύριοι και Αφγανοί βρίσκονται στη φυλακή;
- Τα πιο ακριβά πάρκινγκ αυτοκινήτων στη Γερμανία και την Ευρώπη
- Σε αυτή την παραλία αν ουρήσετε στη θάλασσα θα σας κοστίσει έως και 3000 ευρώ
- SOS – Νέος νόμος της ΕΕ: Αυτά τα μολυσμένα μπουκάλια θα απαγορευτούν το 2025