Πώς δημιουργήθηκε το σύμπαν; Στο μέλλον, ένα τηλεσκόπιο που μπορεί να καταγράφει γαλαξίες εκατομμύρια έτη φωτός μακριά θα βοηθήσει να το μάθουμε. Τα αποκαλυπτήριά του έγιναν την Πέμπτη στο Xanten.
Έχει περίπου το μέγεθος ενός τριώροφου σπιτιού, ενώ μόνο το κάτοπτρο έχει διάμετρο 6 μέτρων. Ωστόσο, δεν έχει ακόμη εγκατασταθεί στο Ξάντεν. Φυλάσσεται σε μια αίθουσα στο Hünxe, περίπου 30 χιλιόμετρα μακριά.
Το λεγόμενο “Fred Young Submillimetre Telescope (FYST)” αναπτύχθηκε από την εταιρεία Vertex από το Ντούισμπουργκ και κατασκευάστηκε μεταξύ άλλων στο Xanten και στο Hünxe.
“Προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα την προέλευση του σύμπαντος”.
Το Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας βρίσκεται επιστημονικά πίσω από το έργο.
Ο καθηγητής Dominik Riechers ελπίζει να αποκτήσει νέες συναρπαστικές γνώσεις σχετικά με τη δομή και τον σχηματισμό του σύμπαντος.
“Εξετάζουμε τις ιδιότητες του ίδιου του σύμπαντος καθώς και τους μεμονωμένους γαλαξίες και τα αστέρια που σχηματίστηκαν τα τελευταία 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια και φυσικά εξελίχθηκαν. Και προσπαθούμε να κατανοήσουμε καλύτερα αυτή την ιστορία του σχηματισμού”.
Σε αυτό παίζει ρόλο και η αναζήτηση των προϋποθέσεων για την εμφάνιση της ζωής.
Το τηλεσκόπιο θα ανακατασκευαστεί στην έρημο Ατακάμα
Το ιδιαίτερο με αυτό το τηλεσκόπιο είναι ότι μπορεί να λάβει εικόνες από το εύρος μήκους κύματος από το υπο-μillimetre έως το millimetre και επομένως παρέχει σημαντικά περισσότερα και πιο λεπτομερή δεδομένα από τα περισσότερα άλλα τηλεσκόπια.
Ωστόσο, δεν θα παραμείνει στο Xanten, αλλά θα αποσυναρμολογηθεί και θα μεταφερθεί με πλοίο στη Χιλή.
Εκεί θα εγκατασταθεί σε ένα βουνό ύψους 5600 μέτρων στην έρημο Ατακάμα.
“Αυτό συμβαίνει επειδή χρειαζόμαστε ένα πολύ ξηρό περιβάλλον, καθώς οι εικόνες διαταράσσονται από τους υδρατμούς της γήινης ατμόσφαιρας”, εξηγεί ο Peter Fasel, διευθύνων σύμβουλος της Vertex.
Για το λόγο αυτό, το τηλεσκόπιο πιθανόν να μην τεθεί σε λειτουργία για περίπου ένα χρόνο, καθώς η αποστολή, η μεταφορά και η συναρμολόγηση σε υψόμετρο 5.600 μέτρων αποτελούν πραγματική πρόκληση.
Αμερικανός επιχειρηματίας υποστηρίζει το έργο με 16 εκατομμύρια ευρώ
Στην παρουσίαση στο Xanten παρευρέθηκε επίσης ο Fred Young από τις ΗΠΑ, ένας πρώην επιχειρηματίας που κέρδισε εκατομμύρια με μια εταιρεία τεχνολογίας ψύξης και χρηματοδότησε το έργο με περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ.
Όταν ρωτήθηκε γιατί ενδιαφέρεται τόσο πολύ για το σύμπαν ώστε να στηρίζει την κατασκευή ενός τηλεσκοπίου με ένα τέτοιο ποσό, ο 80χρονος είπε: “Δεν είναι τόσο τεχνικό ή επιστημονικό το ενδιαφέρον, αλλά μάλλον φιλοσοφικό. Με ενδιαφέρει πολύ η δομή του σύμπαντος, αλλά όχι ως επιστήμονας, μπορώ μόνο να παρακολουθώ από απόσταση και να είμαι θαυμαστής”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Σημαντικές αλλαγές στη Γερμανία από την 1η Απριλίου 2024
- Παιδική φτώχεια: Ποια οικονομική βοήθεια είναι διαθέσιμη για εσάς;
- Μαντέψτε πόσο κοστίζει αυτή η πινακίδα σε γερμανικό αυτοκινητόδρομο
- Σοκαριστικό Video στη Γερμανία δείχνει τον πυροβολισμό ενός άστεγου