Τι θα συμβεί αν μια πυρηνική βόμβα χτυπήσει τη Γερμανία;
Τι συμβαίνει αν μια πυρηνική βόμβα χτυπήσει το Βερολίνο της Γερμανίας; Μια μελέτη ανέλυσε αυτό το σενάριο τρόμου. Αυτές θα ήταν οι συνέπειες….
Ένας πυρηνικός πόλεμος σε γερμανικό έδαφος – στην πραγματικότητα ένα αδιανόητο σενάριο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Και εξακολουθεί να είναι πολύ απίθανο.
Ωστόσο, η συζήτηση για τα πυρηνικά όπλα και τη χρήση τους ήρθε και πάλι στο προσκήνιο μετά την έναρξη του πολέμου της Ουκρανίας.
Οι Ρώσοι πολιτικοί και τα μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφερθεί στην ιδέα ενός πυρηνικού πλήγματος κατά των χωρών του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Επομένως, η απειλή μοιάζει πιο πραγματική από ό,τι εδώ και δεκαετίες και οι άνθρωποι αναρωτιούνται τι θα συνέβαινε αν μια πυρηνική βόμβα χτυπούσε μια γερμανική πόλη.
Ως έδρα της κυβέρνησης, το Βερολίνο θα ήταν πιθανότατα ένας από τους πρώτους στόχους σε περίπτωση μιας τέτοιας κλιμάκωσης.
Όταν αναρωτιέται κανείς τι αντίκτυπο θα είχε μια πυρηνική βόμβα στο Βερολίνο αν έπεφτε, ο καθοριστικός παράγοντας είναι το μέγεθος του πυρηνικού όπλου.
Η ισχύς πυροδότησης των πυρηνικών βομβών και των βομβών υδρογόνου κυμαίνεται σε ένα ευρύ φάσμα.
Οτιδήποτε από μια εκρηκτική δύναμη από 0,3 κιλοτόνους TNT έως περίπου 50 μεγατόνους TNT είναι δυνατό, αλλά αυτά είναι τα άκρα των μικρότερων και μεγαλύτερων πυρηνικών όπλων που πυροδοτήθηκαν ποτέ.
Εξαρτάται επίσης από το αν μια βόμβα εκρήγνυται στο έδαφος ή στον αέρα.
Το κύμα έκρηξης μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο εάν ένας εκρηκτικός μηχανισμός εκραγεί στον αέρα.
Ένα πυρηνικό όπλο βασίζεται στην αρχή της πυρηνικής σχάσης σε μια κλασική ατομική βόμβα, όπως αυτές της Χιροσίμα ή του Ναγκασάκι, ή της πυρηνικής σύντηξης σε βόμβες υδρογόνου, όπως η βόμβα που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά στη σήραγγα Μπικίνι.
Ενώ η αλυσιδωτή αντίδραση της πυρηνικής σχάσης επιβραδύνεται και ελέγχεται σε έναν πυρηνικό σταθμό παραγωγής ενέργειας, η διαδικασία σε μια πυρηνική βόμβα είναι εντελώς ανεξέλεγκτη και απελευθερώνει απίστευτα ποσά ενέργειας με ιλιγγιώδη ταχύτητα.
Η μισή από αυτή την ενέργεια απελευθερώνεται με τη μορφή κύματος πίεσης, ένα ακόμη τρίτο με τη μορφή θερμότητας και περίπου το δέκα τοις εκατό ως ακτινοβολία κατακρήμνισης.
Το περίπου πέντε τοις εκατό της άμεσης ακτινοβολίας έχει συνήθως μικρή σημασία, καθώς έχει επίδραση μόνο στην άμεση γειτονιά, όπου τα πάντα επηρεάζονται ούτως ή άλλως έντονα από τη θερμότητα και το κύμα πίεσης.
Εκτός από την εκρηκτική δύναμη, ένα πυρηνικό όπλο έχει επίσης καταστροφική επίδραση στις ηλεκτρονικές συσκευές σε ακτίνα αρκετών χιλιομέτρων μέσω ηλεκτρομαγνητικών παλμών (EMP).
Τι επιπτώσεις θα είχε μια πυρηνική έκρηξη στο Βερολίνο;
Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2020, πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace χρησιμοποίησε το εργαλείο “Nukemap” για να υπολογίσει τις επιπτώσεις μιας τακτικής πυρηνικής βόμβας με εκρηκτική δύναμη 20 κιλοτόνων TNT ακριβώς μπροστά από το κτίριο του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο.
Τα τακτικά πυρηνικά όπλα είναι σχετικά “μικρές” πυρηνικές βόμβες που στρέφονται κυρίως κατά στρατιωτικών στόχων στο πεδίο της μάχης, ενώ τα λεγόμενα “στρατηγικά” πυρηνικά όπλα στρέφονται κατά της ενδοχώρας του εχθρού και επομένως και κατά μεγάλων πόλεων.
Στο παράδειγμα υπολογισμού, ωστόσο, θεωρήθηκε ότι πρόκειται για βόμβα 20 χιλιοτόνων.
Μια έκρηξη απευθείας στο γκαζόν μπροστά από το Ράιχσταγκ θα εξαέμιζε τα πάντα σε ακτίνα 260 μέτρων.
Περίπου 1.000 άνθρωποι θα επηρεάζονταν άμεσα – ανάλογα με τον αριθμό των τουριστών στην Bundestag και μπροστά από αυτό.
Σε μια ακτίνα 590 μέτρων, θα έπρεπε επίσης να υποθέσουμε ότι θα χάνονταν εντελώς όλοι οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή – υπολογίζεται ότι περίπου 4.500 άνθρωποι θα σκοτώνονταν άμεσα.
Τα κτίρια στην περιοχή αυτή θα υπέστησαν τουλάχιστον σοβαρές ζημιές ή θα καταστρέφονταν ολοσχερώς – η Ομοσπονδιακή Καγκελαρία και η Πύλη του Βρανδεμβούργου θα ήταν πιθανώς μόνο ένας σωρός από συντρίμμια.
Χιλιάδες νεκροί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα
Κτίρια σε ακτίνα 1,4 χιλιομέτρων θα υπέστησαν ζημιές και πιθανότατα θα κατέρρεαν. Η πιθανότητα να ξεσπάσουν πυρκαγιές θα ήταν πολύ υψηλή.
Ο κεντρικός σιδηροδρομικός σταθμός, το Πανεπιστήμιο Humboldt και το Großer Tiergarten θα επηρεάζονταν. Το τελευταίο θα τυλιγόταν στις φλόγες μετά από έκρηξη.
Οι άνθρωποι που βρίσκονται έξω σε αυτή την ακτίνα θα λάμβαναν θανατηφόρα δόση ακτινοβολίας.
Ωστόσο, η αιτία θανάτου για τους ανθρώπους αυτούς θα ήταν κυρίως το κύμα έκρηξης και η ζέστη. Υπολογίζεται ότι περίπου 20.000 άνθρωποι θα πέθαιναν εδώ.
Μόνο σε μια ευρύτερη ακτίνα, μεταξύ 1,4 και δύο χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της έκρηξης, οι άνθρωποι θα υπέστησαν ακόμη σοβαρά εγκαύματα – οι υπολογισμοί υποθέτουν ότι θα επηρεάζονταν περίπου 50.000 άνθρωποι.
Η πιθανότητα εγκαυμάτων τρίτου βαθμού μεταξύ του Checkpoint Charlie στα νότια και του νεκροταφείου Invalidenfriedhof στα βόρεια και από τη Στήλη της Νίκης μέχρι τον Καθεδρικό Ναό του Βερολίνου θα ήταν εξαιρετικά υψηλή.
Μικρότερες ζημιές, όπως θρυμματισμένα τζάμια, μπορούν να θεωρηθούν σε απόσταση περίπου 3,2 χιλιομέτρων από τον τόπο της έκρηξης.
Από το Luisenstadt έως τον Ζωολογικό Κήπο και από το Viktoriapark έως το Gesundbrunnen, θα υπήρχε κίνδυνος να χτυπηθούν από θραύσματα γυαλιού εάν σπάσουν κάτω από το ωστικό κύμα.
Συνολικά, υπολογίζεται ότι περίπου 25.000 άνθρωποι θα έχαναν τη ζωή τους και περίπου 75.000 θα τραυματίζονταν ως άμεσο αποτέλεσμα της έκρηξης ενός τακτικού πυρηνικού όπλου στο κέντρο του Βερολίνου.
Συνέπειες της ραδιενεργού ακτινοβολίας
Περίπου το δέκα τοις εκατό της ενέργειας από την έκρηξη μιας πυρηνικής βόμβας εκπέμπεται ως ραδιενεργή ακτινοβολία.
Σε μια ευρύτερη ακτίνα, ένα πυρηνικό όπλο θα επηρέαζε επίσης ανθρώπους που αρχικά γλίτωσαν από την έκρηξη.
Ραδιενεργά μολυσμένο υλικό στροβιλίζεται από μια έκρηξη και εξαπλώνεται στον αέρα. Το πού εξαρτάται από την κατεύθυνση του ανέμου μετά την έκρηξη.
Υποθέτοντας μια δυτική κατεύθυνση του ανέμου, περίπου 318.000 άνθρωποι σε μια περιοχή 150 τετραγωνικών χιλιομέτρων θα επηρεάζονταν από ραδιενεργό νέφος.
Εάν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, ο κίνδυνος θανατηφόρας δόσης ραδιενέργειας είναι πολύ υψηλός.
Πρέπει να υποθέσουμε ότι δεκάδες χιλιάδες θα επηρεάζονταν και δεκάδες χιλιάδες άλλοι θα είχαν πολύ υψηλή πιθανότητα να αναπτύξουν θανατηφόρους καρκίνους.
Στην περίπτωση μιας βόμβας των 20 χιλιοτόνων, το ραδιενεργό νέφος θα έφτανε μέχρι το Βρανδεμβούργο – ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου, θα επηρεαζόταν το Κότμπους ή το Βρανδεμβούργο αν ντερ Χάβελ.
Η μελέτη υποθέτει συνολικά περίπου 120.000 θανάτους από το ραδιενεργό νέφος και περίπου 50.000 επακόλουθους θανάτους από καρκίνο.
Σημειώστε ότι αυτά είναι στοιχεία για τη χρήση ενός τακτικού πυρηνικού όπλου. Εάν έπεφτε ένα στρατηγικό πυρηνικό όπλο, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ πιο δραστικές.
Εάν πυροδοτούνταν μια βόμβα 500 χιλιοτόνων, περίπου δεκαπλάσιοι άνθρωποι θα πέθαιναν και θα τραυματίζονταν άμεσα – θα πρέπει να υποθέσουμε περίπου 260.000 θανάτους από την έκρηξη και περίπου 600.000 τραυματισμούς.
Το μεγαλύτερο μέρος του Βερολίνου εντός του δακτυλίου θα βρισκόταν σε ερείπια και το σύννεφο ραδιενέργειας θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το Αμβούργο ή την Πράγα, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- 86 χρονών: Αυτός είναι ο πιο πλούσιος άνθρωπος της Γερμανίας!
- Γερμανία: Οι σημαντικότερες αλλαγές από τον Μάρτιο του 2024
- Μια αλλαγή στη Γερμανία θα είναι σύντομα αισθητή στα Super Market
- Κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό τρίτου στη Γερμανία
- Γερμανία: Μπορώ να εγκαταστήσω κουδούνι με κάμερα στο σπίτι μου;
- Από το 2025: Σημαντική αλλαγή στις φωτογραφίες διαβατηρίου