Η διαδικασία ξεκίνησε την Ημέρα του Αγίου Νικολάου το 2022, όταν μια επιτροπή υπέβαλε συστάσεις. Σχεδόν δύο χρόνια αργότερα, σήμερα το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο της Γερμανίας αναμένεται να εγκρίνει την αναδιοργάνωση των νοσοκομείων στη χώρα…
Ο υπουργός Υγείας, Καρλ Λάουτερμπαχ (SPD), κάνει λόγο για «επανάσταση» και τη μεγαλύτερη νοσοκομειακή μεταρρύθμιση των τελευταίων 20 ετών.
Οι στόχοι: Λιγότερη οικονομική πίεση και περισσότερη εξειδίκευση σε περίπλοκες επεμβάσεις. Ας δούμε ποιες είναι οι σημαντικότερες αλλαγές και τι σημαίνει αυτή η «μεγάλη επέμβαση» για τους ασθενείς.
Γιατί χρειάζεται μεταρρύθμιση;
Η Γερμανία διαθέτει, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπερβολικά πολλά νοσοκομεία σε σύγκριση με τις γειτονικές χώρες.
Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα: οικονομικές δυσκολίες, έλλειψη προσωπικού, και το ένα τρίτο από τα 480.000 κρεβάτια παραμένουν άδεια, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Η μεταρρύθμιση θεωρείται ως «φρένο έκτακτης ανάγκης»: Χωρίς αλλαγές, οι κλινικές κινδυνεύουν με πτώχευση, οι θεραπείες θα είναι ανεπαρκείς και οι αποστάσεις θα αυξηθούν για τους ασθενείς. Το βασικό μήνυμα είναι ότι η Γερμανία δεν έχει την ανάγκη και το προσωπικό για 1.700 νοσοκομεία. Στόχος είναι να διασφαλιστεί μια βιώσιμη οικονομική βάση για τα απαραίτητα νοσοκομεία.
Ποιοι είναι οι σημερινοί κίνδυνοι;
Αυτή τη στιγμή, οι κλινικές λαμβάνουν ένα προκαθορισμένο ποσό για κάθε ασθενή ή περίπτωση θεραπείας (παγιοποιημένη αμοιβή ανά περίπτωση). Αυτό δημιουργεί, σύμφωνα με τον Λάουτερμπαχ, έναν «φαύλο κύκλο» όπου οι κλινικές προσπαθούν να εκτελούν όσο το δυνατόν περισσότερες θεραπείες με το χαμηλότερο δυνατό κόστος ή ακόμη και να προχωρούν σε μη αναγκαίες θεραπείες.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ότι ορισμένα νοσοκομεία θα εκτελούν δύσκολες θεραπείες χωρίς την απαραίτητη εμπειρία ή ότι θα σταματήσουν να προσφέρουν λιγότερο κερδοφόρες ιατρικές υπηρεσίες.
Πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα;
Το σύστημα των παγιοποιημένων αμοιβών που εισήχθη πριν από 20 χρόνια πρόκειται να αλλάξει ριζικά. Στο μέλλον, τα νοσοκομεία θα λαμβάνουν ένα σταθερό ποσό, που αντιπροσωπεύει το 60% της αμοιβής τους, μόνο για τη διατήρηση μιας βασικής υποδομής με προσωπικό και εξοπλισμό για συγκεκριμένες υπηρεσίες, ανεξάρτητα από τον αριθμό των περιστατικών.
Ο Λάουτερμπαχ επιχειρηματολόγησε χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της πυροσβεστικής: «Η πυροσβεστική δεν πληρώνεται μόνο όταν υπάρχει φωτιά». Θα υπάρχουν επιπλέον επιδοτήσεις για παιδιατρική, μαιευτική, εντατική και επείγουσα ιατρική, ειδικές μονάδες εγκεφαλικών επεισοδίων και επείγουσα ιατρική φροντίδα.
Ποιες είναι οι αλλαγές στην ποιότητα των θεραπειών;
Η νέα σταθερή αμοιβή θα χορηγείται στα νοσοκομεία για συγκεκριμένες «ομάδες υπηρεσιών», τις οποίες θα καθορίζουν τα ομόσπονδα κρατίδια. Αυτές οι ομάδες θα περιγράφουν ιατρικές υπηρεσίες με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις γενικές ονομασίες των κλινικών τμημάτων. Αρχικά θα δημιουργηθούν 65 ομάδες, με βάση ένα μοντέλο από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, «χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη» ή «λευχαιμία».
Ενιαίες ποιοτικές προδιαγραφές για το προσωπικό και τον εξοπλισμό θα καθορίζονται για κάθε ομάδα. Ο Λάουτερμπαχ έχει τονίσει ότι δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις στην ποιότητα, ώστε, για παράδειγμα, οι θεραπείες καρκίνου να γίνονται σε νοσοκομεία με εξειδικευμένη εμπειρία.
Πώς θα επηρεαστεί το δίκτυο των νοσοκομείων;
Τα ομόσπονδα κρατίδια θα διαχειριστούν την αλλαγή. Αυτά θα αποφασίζουν, για παράδειγμα, αν σε μια περιοχή θα υπάρχουν δύο ή τέσσερις τοποθεσίες για χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη.
Η νέα σταθερή αμοιβή έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την επιβίωση μικρότερων νοσοκομείων σε αγροτικές περιοχές. Τα ομόσπονδα κρατίδια θα μπορούν να χαρακτηρίζουν τα νοσοκομεία ως «κέντρα διατομεακής περίθαλψης» που θα συνδυάζουν την τοπική νοσοκομειακή φροντίδα με εξωνοσοκομειακές και νοσηλευτικές υπηρεσίες.
Θα υπάρξουν οικονομικές ενισχύσεις;
Προβλέπονται επίσης χρηματοδοτικές ενισχύσεις: Λόγω των οικονομικών προβλημάτων πολλών νοσοκομείων, το κόστος των μισθών για όλο το προσωπικό θα καλύπτεται πλέον πλήρως από τα νόμιμα ταμεία υγείας, αντί για το 50% που ίσχυε μέχρι τώρα.
Ένας «Ταμείο Μετασχηματισμού» θα διαθέσει έως και 25 δισεκατομμύρια ευρώ από το 2026 έως το 2035 για τη στήριξη της μετάβασης στα νέα δομικά συστήματα, εφόσον τα κρατίδια συμμετάσχουν με ίσα ποσά. Τα χρήματα θα προέλθουν από τα νόμιμα ταμεία υγείας και τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ανάλογα με το μερίδιό τους στις θεραπείες.
Αξίζει ο μεγάλος αυτός μετασχηματισμός;
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι αλλαγές θα οδηγήσουν σε «κέρδη αποδοτικότητας και μειώσεις δαπανών» μέσω πιο συντονισμένης και υψηλότερης ποιότητας περίθαλψης. Οι ετήσιες δαπάνες για τα νοσοκομεία έχουν ήδη αυξηθεί στα 94 δισεκατομμύρια ευρώ, που αντιπροσωπεύουν το ένα τρίτο των συνολικών δαπανών των ταμείων υγείας.
Τα ταμεία υποστηρίζουν την αυξημένη εξειδίκευση για καλύτερη ποιότητα, αλλά προειδοποιούν για περαιτέρω αυξήσεις στο κόστος, σε μια ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση. Οι κλινικές και τα κρατίδια ζητούν ταχύτερες χρηματοδοτικές ενισχύσεις, καθώς πολλές κλινικές ίσως να μην επιβιώσουν μέχρι να εφαρμοστεί πλήρως η μεταρρύθμιση.
Τι ακολουθεί;
Η συμμαχία των κομμάτων του συνασπισμού (SPD, Πράσινοι, FDP) στηρίζει τη μεταρρύθμιση, αλλά η αντιπαράθεση με τα κρατίδια συνεχίζεται. Το νομοσχέδιο δεν απαιτεί την έγκριση της Άνω Βουλής (Bundesrat), αλλά τα κρατίδια μπορούν να ζητήσουν τη διαμεσολάβηση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής, επιβραδύνοντας την εφαρμογή του.
Η νέα δομή θα τεθεί σε ισχύ σταδιακά, με την εφαρμογή της νέας αμοιβής να αρχίζει το 2027.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Οι κρατήσεις για τα συντάξιμα αυξάνονται: Πόσο καθαρό μισθό θα έχετε;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;
- Σάλος σε εγκαίνια: Ιδιοκτήτρια από την Αλβανία δεν επιτρέπει άνδρες στο κατάστημά της
- Τι μισθό λαμβάνουν οι υπάλληλοι σε UPS – DHL – Hermes στη Γερμανία;