Τι συμβαίνει αν δεν μπορείτε να πληρώσετε την εφορία στη Γερμανία
Είναι η εποχή του χρόνου που οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι στη Γερμανία θα λάβουν τους λογαριασμούς φορολογίας τους στη Γερμανία. Πώς υπολογίζεται το ποσό και τι συμβαίνει αν δεν μπορείτε να πληρώσετε;
Για πολλούς μισθωτούς στη Γερμανία που επιλέγουν να υποβάλουν εθελοντική φορολογική δήλωση, οι επιστολές από την εφορία θα φέρουν πιθανότατα νέα για μια έκπτωση.
Για τους αυτοαπασχολούμενους που εξακολουθούν να χρωστούν χρήματα στην εφορία, συχνά ισχύει το αντίθετο.
Όσοι πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση στη Γερμανία – δηλαδή όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή όσοι έχουν εισοδήματα από ενοίκια – είχαν προθεσμία μέχρι τις 2 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους για να υποβάλουν τη φορολογική δήλωση του 2022, εάν δεν συνεργάζονταν με έναν φορολογικό σύμβουλο (Steuerberater).
Αυτό σημαίνει ότι τις τελευταίες εβδομάδες, η Finanzamt, ή αλλιώς η φορολογική γερμανική υπηρεσία, υπολόγιζε το ποσό του οφειλόμενου φόρου και έστελνε επιστολές με προθεσμίες για τις επερχόμενες πληρωμές.
Για ορισμένους ανθρώπους, το ποσό μπορεί να αποτελέσει ένα δυσάρεστο σοκ – ειδικά αν αναμένεται να πληρώσετε προκαταβολικό φόρο για το τρέχον έτος επιπλέον του περσινού ποσού.
Μπορεί ακόμη και να κοιτάξετε το τραπεζικό σας υπόλοιπο και να συνειδητοποιήσετε ότι ο λογαριασμός του φόρου σας είναι απλώς απλησίαστος αυτή τη στιγμή, πράγμα που δικαιολογημένα μπορεί να σας κάνει να αγχωθείτε.
Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις που μπορούν να βρεθούν, αλλά η στάση αναμονής μπορεί μακροπρόθεσμα να σας οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Δεν μπορώ να πληρώσω την εφορία στη Γερμανία. Τι πρέπει να κάνω;
Αν ο φορολογικός σας λογαριασμός σας φαίνεται απλησίαστος αυτή τη στιγμή και θα δυσκολευτείτε πραγματικά να τον πληρώσετε, υπάρχουν μερικές επιλογές που μπορείτε να ακολουθήσετε.
Όποια και αν επιλέξετε, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την Finanzamt το συντομότερο δυνατό και να τους ενημερώσετε για την κατάστασή σας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να ζητήσετε αναβολή της πληρωμής με τη λεγόμενη Stundenantrag (αίτηση αναβολής).
Γενικά, το να ζητήσετε να πληρώσετε το λογαριασμό σας σε δόσεις (Ratenzahlungen) είναι επίσης μια καλή λύση.
Εάν γνωρίζετε πόσα μπορείτε να πληρώσετε προκαταβολικά, μπορείτε να προτείνετε να πληρώσετε αυτό το ποσό και να ζητήσετε τριμηνιαίες ή μηνιαίες πληρωμές για την εκκαθάριση του υπόλοιπου ποσού.
Αυτό δείχνει καλή θέληση και επιθυμία πληρωμής εκ μέρους σας και μπορεί συχνά να σας βοηθήσει να έχετε μια πιο συμπαθητική ακρόαση από την εφορία – κάτι που είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε σε μια τέτοια στιγμή!
Φυσικά, η Finanzamt δεν είναι υποχρεωμένη να δεχτεί το αίτημά σας, αλλά θα λάβει υπόψη της τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν.
Για το λόγο αυτό, ενδέχεται να χρειαστεί να προσκομίσετε αποδείξεις ότι δεν είστε σε θέση να πληρώσετε αυτή τη στιγμή. Μπορεί επίσης να λάβει υπόψη του εάν έχετε πληρώσει εγκαίρως στο παρελθόν.
Έχετε υπόψη σας ότι εάν αναβάλλετε την πληρωμή σας, ενδέχεται να επιβαρυνθείτε με κάποιους τόκους επί του φορολογικού σας λογαριασμού.
Συνήθως αυτό ισχύει 15 μήνες μετά το φορολογικό έτος και ορίζεται σε ποσοστό 1,8 τοις εκατό ετησίως ή 0,15 τοις εκατό μηνιαίως.
Για να ζητήσετε παράταση της προθεσμίας πληρωμής σας, απλώς στείλτε μια επιστολή στην τοπική σας εφορία αναφέροντας τον αριθμό φορολογικού μητρώου σας, το αίτημα παράτασης (ή το αίτημα πληρωμής σε δόσεις) και τον λόγο που το ζητάτε, μαζί με κάθε στοιχείο που πιστεύετε ότι μπορεί να βοηθήσει την περίπτωσή σας.
Στην περίπτωση των μεγαλύτερων φορολογικών οφειλών ή εάν φοβάστε αρνητικές νομικές συνέπειες, μπορείτε να συνδυάσετε το αίτημά σας για πληρωμή σε δόσεις με τη λεγόμενη αναστολή εκτέλεσης (Vollstreckungsaufschub).
Αυτό ουσιαστικά αναβάλλει τυχόν μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που ενδέχεται να λάβει η εφορία για την είσπραξη των οφειλών, γεγονός που μπορεί να σας κερδίσει επιπλέον χρόνο.
Και πάλι, μια ανεπίσημη επιστολή με την επιχειρηματολογία σας αρκεί συνήθως – αν και δεν είναι εγγυημένο ότι η εφορία θα δεχτεί το αίτημά σας.
Εάν δεν πληρώσετε εγκαίρως – και δεν επικοινωνήσετε προηγουμένως με την εφορία – μπορείτε να περιμένετε να σας επιβληθούν αρκετά υψηλά πρόστιμα.
Αυτά ρυθμίζονται από τον Γερμανικό Φορολογικό Κώδικα και επί του παρόντος ορίζονται σε ένα τοις εκατό του οφειλόμενου φόρου ανά μήνα.
Αυτό στρογγυλοποιείται πάντα προς τα κάτω στο πλησιέστερο ποσό των 50 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρεωθείτε με πρόστιμο καθυστέρησης για λογαριασμούς ύψους 50 ευρώ ή λιγότερο.
Για παράδειγμα, αν χρωστάτε 1.030 € στην εφορία και χάσετε την προθεσμία σας κατά τρεις μήνες, θα πληρώνετε ένα τοις εκατό των 1.000 € κάθε μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος των τριών μηνών, θα χρωστάτε 1.060 ευρώ στην εφορία: 1.030 ευρώ συν 30 ευρώ τέλη καθυστέρησης.
Μακροπρόθεσμα, ωστόσο, οι συνέπειες μπορεί να είναι πιο ακραίες.
Για παράδειγμα, η εφορία μπορεί να αποφασίσει να λάβει μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης, όπως το πάγωμα ή η κατάσχεση των χρημάτων στον τραπεζικό σας λογαριασμό ή ακόμη και η κατάσχεση μέρους του συνταξιοδοτικού σας ταμείου.
Πόσο πρέπει να περιμένω να είναι ο λογαριασμός της φορολογίας μου;
Αυτή μπορεί να είναι μια δύσκολη ερώτηση για να απαντηθεί, ιδίως αν πρέπει να πληρώσετε προκαταβολές φόρου, αλλά γενικά ο κανόνας είναι ότι ο φόρος στη Γερμανία ορίζεται σε ποσοστό μεταξύ 14 και 42 τοις εκατό του φορολογητέου εισοδήματός σας (ή 45 τοις εκατό αν κερδίζετε πάνω από 277.000 ευρώ περίπου ετησίως).
Το φορολογητέο εισόδημά σας ως ελεύθερος επαγγελματίας ή ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης θα είναι τα έσοδά σας, ή το εισόδημά σας, μείον τυχόν επιχειρηματικές δαπάνες και πληρωμές κοινωνικής ασφάλισης.
Το 2022, θα μπορούσατε να κερδίζετε έως και 10.347 ευρώ χωρίς να πληρώνετε ούτε σεντ φόρου, ενώ τα κέρδη πάνω από αυτό το ποσό φορολογούνται με βάση μια κλιμακούμενη τιμή. Το 2023, αυτό το Grundfreibetrag αυξάνεται στα 10.908 ευρώ.
Ο ευκολότερος τρόπος για να υπολογίσετε τη φορολογική σας επιβάρυνση για κάθε έτος είναι να εισαγάγετε τα κέρδη σας (έσοδα μείον έξοδα) και το φορολογικό έτος σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή υπολογισμού φόρων.
Αυτό θα σας δώσει μια καλή ιδέα για το ύψος του φορολογικού σας λογαριασμού.
Η εφορία θα υποθέσει γενικά ότι τα κέρδη σας θα είναι τα ίδια και το επόμενο έτος, οπότε μην εκπλαγείτε αν λάβετε επίσης ένα χρονοδιάγραμμα δόσεων φόρου για το 2023 μαζί με υπόλοιπο για τον λογαριασμό φόρου του 2022.
Τι γίνεται αν η εφορία έχει κάνει λάθος;
Εάν πιστεύετε ότι η εφορία έχει κάνει λάθος στην περίπτωσή σας, μπορείτε να υποβάλετε ένσταση εντός ενός μηνός από την παραλαβή της ειδοποίησης για τον προσδιορισμό του φόρου σας.
Το Finanzamt θα είναι τότε υποχρεωμένο να επανεξετάσει την υπόθεσή σας.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα αποφανθεί υπέρ σας και η φορολογική επιβάρυνση θα μειωθεί, αλλά τουλάχιστον θα έχετε λίγο περισσότερο χρόνο για να πληρώσετε αυτά που οφείλετε.
Φυσικά, αν η περίπτωσή σας φαίνεται πιο ακραία ή απειλείστε με αφερεγγυότητα, αξίζει να ζητήσετε επαγγελματική συμβουλή μέσω μιας γραμμής βοήθειας για χρέη ή μιας υπηρεσίας συμβουλευτικής, όπως η Caritas.
Πολλές από αυτές τις υπηρεσίες δεν λειτουργούν με σκοπό το κέρδος και μπορούν να σας βοηθήσουν να βρείτε την καλύτερη δυνατή λύση.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.