Διαμάχη για την πολιτική αυτοκινήτων: Τι σημαίνουν οι δασμοί της Κίνας για εμάς;
Η ΕΕ ενδέχεται να επιβάλει πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από την Κίνα από τον Νοέμβριο . Η πλειοψηφία των εκπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ ψήφισε υπέρ…
Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε καταψηφίσει – χωρίς επιτυχία. Τις ανησυχίες του συμμερίζεται και ο υπουργός Οικονομικών Christian Lindner: Εάν η ΕΕ επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα από την Κίνα, η Κίνα θα κάνει το ίδιο αντίστροφα.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Οι μελισσοκόμοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: Νοθευμένο μέλι κατακλύζει σούπερ μάρκετ
- Ο κορυφαίος οικονομολόγος ζητά αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και μείωση στα τρόφιμα
- Βίαιες ηλιακές καταιγίδες: Ορατό Σέλας πιθανό στη χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο;
- Κομήτης πλησιάζει τη γη και είναι ορατός με γυμνό μάτι στον νυχτερινό ουρανό
- Γιατί πρέπει να μπλοκάρετε αμέσως αυτούς τους τηλεφωνικούς αριθμούς;
- «Κίνητρο 1000 ευρώ» για τους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία
- Χάος στο αεροδρόμιο του Μονάχου: 750 επιβάτες έχασαν την πτήση τους
- Ριπές έως 230 km/h: Ο τυφώνας Kirk κατευθύνεται προς την Ευρώπη – που θα πλήξει;
- Ξένος τύπος: Η Ελλάδα έχει την χαμηλότερη επίδοση γεννήσεων από το 1932!
- Ξεκινά Ευρωπαϊκός Δικαστικός Πόλεμος για τη META: Τι επιπτώσεις θα έχει για το Facebook;
- Είδηση βόμβα στη Γερμανία: 100.000 θέσεις εργασίας βρίσκονται σε κίνδυνο;
Οι δασμοί προορίζονται να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις
Οι πρόσθετοι δασμοί μπορεί να φτάσουν έως και το 35,3% (21,3% για τη συντριπτική πλειονότητα των κινεζικών κατασκευαστών). Σκοπός τους είναι να αντισταθμίσουν τις επιδοτήσεις της Κίνας. Δασμοί 10 τοις εκατό εφαρμόζονται ήδη στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Αυτό σημαίνει ότι, κατά κανόνα, ένας κινέζος κατασκευαστής πρέπει τώρα να καταβάλει δασμούς 31%. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να συνεχιστούν έως τις 30 Οκτωβρίου. Τότε είναι η ώρα.
Ποια είναι η απειλή για τη βιομηχανία;
Εάν η Κίνα επέβαλε δασμούς στα γερμανικά premium αυτοκίνητα, για παράδειγμα, η Γερμανία θα υπέφερε πολύ. Εξάλλου, μια πτώση των πωλήσεων στην Κίνα θα σήμαινε κλυδωνισμούς για τα γερμανικά εργοστάσια και την απειλή απώλειας θέσεων εργασίας! Και τα ακριβά αυτοκίνητα φέρνουν και τα κέρδη. Φόβος: πτώση των κερδών!
Και τι απειλεί τους καταναλωτές; Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα των κινέζων κατασκευαστών θα γίνουν πιο ακριβά στη Γερμανία. Τα αυτοκίνητα είναι κατά κανόνα αρκετές χιλιάδες ευρώ ακριβότερα.
Τι λένε οι ειδικοί;
Prof. Jens Südekum (Πανεπιστήμιο του Ντίσελντορφ) στη BILD: «Οι αντισταθμιστικοί δασμοί είναι βάσιμοι. Συμμορφώνονται με τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και τελικά δημιουργούν δίκαιες συνθήκες ανταγωνισμού». Και: «Ο φόβος των κινεζικών ανταποδοτικών δασμών είναι επίσης υπερβολικός».
CDU Ο επικεφαλής του τμήματος Εργασίας Dennis Radtke επιτίθεται κατά μέτωπο στον καγκελάριο: «Όπου χρειάζονται δόντια απέναντι στην Κίνα, ο Σολτς αφήνει προληπτικά την οδοντοστοιχία του στο βάζο με την οδοντόβουρτσα». Οι σχέσεις του καγκελαρίου με αυταρχικά καθεστώτα χαρακτηρίζονται από επικίνδυνη αφέλεια.
Prof. Ο Clemens Fuest (Ινστιτούτο Ifo), από την άλλη πλευρά, υποστηρίζει στην BILD: «Συνολικά, οι σημαντικότεροι λόγοι (που καθιστούν την ηλεκτροκίνηση στην Ευρώπη ακριβότερη και ο κίνδυνος εμπορικής σύγκρουσης με την Κίνα) μιλούν κατά τη γνώμη μου εναντίον των δασμών, οπότε ήταν σωστό να τους καταψηφίσει η γερμανική κυβέρνηση». Ωστόσο, ο Fuest πιστεύει ότι οι δασμοί για τα αυτοκίνητα είναι δικαιολογημένοι βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Γερμανία: 10 εκδηλώσεις που δεν πρέπει να χάσετε τον Οκτώβριο του 2024
- Σπάνιο νόμισμα δύο ευρώ ειδικής κοπής που προσφέρεται 1.000 φορές την τιμή του
- Νέα υποχρέωση για τα αυτοκινούμενα τροχόσπιτα το 2025
- Top 10 δισεκατομμυριούχων στη Γερμανία: Ποιος είναι ο πλουσιότερος Γερμανός;
- «Κίνητρο 1000 ευρώ» για τους δικαιούχους επιδόματος ανεργίας στη Γερμανία
- Ο κορυφαίος οικονομολόγος ζητά αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα και μείωση στα τρόφιμα