Οι θερμοκρασίες στη Γερμανία αυξάνονται, αλλά δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν όλες οι οικονομικές επιπτώσεις. Ένα πράγμα είναι σαφές: Δεν αρκεί μόνο η ύπαρξη περισσότερων κλιματιστικών…
Ο οικονομολόγος Oliver Holtemöller είναι μόνος του στο γραφείο. Όχι επειδή είναι Παρασκευή, αλλά επειδή έχει 30 βαθμούς στο Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Halle (IWH) και οι συνάδελφοί του έχουν μείνει προληπτικά στα σπίτια τους λόγω της έλλειψης κλιματισμού.
Όπως και ο Holtemöller, πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία πιθανώς υπέφεραν από τις υψηλές θερμοκρασίες στις αρχές της περασμένης εβδομάδας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Επιτήρηση: Έρχεται στη Βαυαρία η ζωντανή αναγνώριση προσώπου μέσω καμερών;
- Προεκλογική εκστρατεία SPD: ασφαλείς συντάξεις και κατώτατο μισθό 15 ευρώ
- Eιδικός στον ισλαμισμό εξηγεί: Η τρομοκρατία στη Γάζα έρχεται τώρα και σε εμάς;
- Γερμανία: Ο δολοφόνος σχεδίασε την επίθεση πίσω από αυτή την πόρτα (Δείτε φώτο)
- Αποκαλύφθηκε! ΑΥΤΟ ήταν το μοιραίο λάθος των γερμανικών αρχών
- Ηφαιστειακή έκρηξη οδηγεί σύννεφο αερίου πάνω από τη χώρα – Δείτε τον χάρτη
- Ρεκόρ ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία – αλλά οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται
- Περίεργη και γελοία δήλωση της αρχηγού αριστερού κόμματος για το φονικό στη Γερμανία
Σύμφωνα με την ασφαλιστική εταιρεία υγείας DAK, οι φροντιστές και οι εργαζόμενοι στον κατασκευαστικό κλάδο και τα ειδικευμένα επαγγέλματα επηρεάστηκαν ιδιαίτερα.
Σε μια έρευνα, το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι επηρεάστηκε σοβαρά από τη ζέστη στην εργασία του. Μ
πορεί όμως αυτό να μετρηθεί και με οικονομικούς όρους;
1. Οι εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερο παραγωγικά
Μέχρι στιγμής, οι οικονομολόγοι έχουν πλησιάσει μόνο στο να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα.
Ενώ έχουν ήδη δημοσιευτεί αρκετές μελέτες σχετικά με την παγκόσμια σχέση μεταξύ της ζέστης και της παραγωγικότητας της εργασίας, δεν υπάρχουν ακόμη σχεδόν καθόλου αποτελέσματα για τη Γερμανία, εξηγεί ο Holtemöller.
Είναι επικεφαλής του Τμήματος Μακροοικονομίας στο IWH και αναλύει τις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Για τον λόγο αυτό τονίζει: «Το επεξεργαζόμαστε».
Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα αργούν να έρθουν οφείλεται επίσης σε περίπλοκους συσχετισμούς που είναι δύσκολο να μοντελοποιηθούν.
Για παράδειγμα, οι άνθρωποι αντιδρούν διαφορετικά στη ζέστη. Οι 35 βαθμοί δεν σημαίνουν πάντα πλήρη κατάρρευση.
Ορισμένοι εργαζόμενοι μεταθέτουν τις ώρες εργασίας τους στις πρωινές ή τις βραδινές ώρες ή αναπληρώνουν την εργασία τους τις επόμενες ημέρες.
«Τέτοιες εναλλακτικές επιλογές μπορούν να μετριάσουν τις οικονομικές επιπτώσεις», κατηγοριοποιεί ο οικονομολόγος.
Οι ζεστές χειμωνιάτικες ημέρες μπορεί να έχουν ακόμη και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, αν έχουν ως αποτέλεσμα λιγότερες ακυρώσεις στα εργοτάξια.
Είναι δύσκολο να ληφθούν υπόψη αυτές οι αλληλεπιδράσεις σε ένα μοντέλο.
Αυτό που είναι γνωστό, ωστόσο, είναι ότι η κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή είναι υψηλότερη παγκοσμίως εκεί όπου η μέση ετήσια θερμοκρασία είναι περίπου 12 βαθμοί Κελσίου.
Το 2023, η Γερμανία βρίσκονταν στους 10,5 βαθμούς, που σύμφωνα με την ανάλυση απέχει πολύ από το κρίσιμο εύρος.
Κατά συνέπεια, μια περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας θα είχε αρχικά θετική επίδραση στην οικονομική παραγωγή, αν εξετάσουμε μόνο τη Γερμανία.
Εν όψει της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας, ο Holtemöller προειδοποιεί ωστόσο: «Μακροπρόθεσμα, φτάνουμε στο σημείο όπου τα πράγματα θα μπορούσαν να ανατραπούν».
Ωστόσο, οι επιστήμονες του κλίματος επικρίνουν το μοντέλο επειδή δεν λαμβάνει υπόψη του πιθανές μη αναστρέψιμες καταστάσεις, τα λεγόμενα σημεία καμπής.
Για παράδειγμα, αν η θερμοκρασία αυξηθεί τόσο πολύ ώστε να λιώσει το στρώμα πάγου της Δυτικής Ανταρκτικής, αυτό δεν μπορεί πλέον να αντιστραφεί. Δεν είναι σαφές πώς ακριβώς αυτό θα επηρεάσει την οικονομική παραγωγή.
Ωστόσο, το μοντέλο των 12 βαθμών δεν αντικατοπτρίζει καθόλου αυτή την αβεβαιότητα.
«Οι οικονομικές μελέτες δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε μια πειστική μέθοδο για την αντιμετώπιση πιθανών σημείων καμπής», τονίζει ο Holtemöller.
Η Britta Stöver, οικονομολόγος στην Εταιρεία Έρευνας Οικονομικών Δομών, αναλύει επίσης το επακόλουθο κόστος της κλιματικής αλλαγής.
Επισημαίνει μια άλλη διάσταση της ζημίας: «Οι μεγαλύτερες απώλειες στην παραγωγικότητα της εργασίας συμβαίνουν στο εξωτερικό».
Ειδικά στον παγκόσμιο Νότο.
«Αυτό σημαίνει ότι εισάγουμε τη ζημιά», εξηγεί ο Stöver.
2. Οι γεωργικές αποδόσεις μειώνονται
Αυτό ισχύει και για τις απώλειες αποδόσεων στη γεωργία.
Οι κακές συγκομιδές, όπως στις ελιές, το κακάο ή τον καφέ, συνδέονται επανειλημμένα με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.
Για την τρέχουσα συγκομιδή κακάο, ο Διεθνής Οργανισμός Κακάο (ICC) αναμένει μείωση 11% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με τα τρία τέταρτα της παγκόσμιας παραγωγής να προέρχονται από τη Δυτική Αφρική.
Η παραγωγή ελιάς σε ολόκληρη την ΕΕ μειώθηκε ακόμη και κατά περίπου 40% την περασμένη σεζόν.
Ωστόσο, και εδώ η συσχέτιση μεταξύ θερμοκρασίας και συγκομιδής δεν είναι πάντα σαφής- οι ζημιές δεν αυξάνονται ανάλογα με τις θερμοκρασίες.
«Τα φυτά αραβοσίτου, για παράδειγμα, αναπτύσσονται εξαιρετικά καλά μέχρι τους 29 βαθμούς, αλλά μόλις ξεπεράσουν τη θερμοκρασία που αισθάνεται καλά για μία μόνο ημέρα, οι αποδόσεις πέφτουν ραγδαία», εξηγεί ο οικονομολόγος.
Μόνο για τη Γερμανία, ο Holtemöller δεν αναμένει μεγάλες οικονομικές ζημιές από τις απώλειες των καλλιεργειών: «Η ουσία είναι ότι η γεωργία αντιπροσωπεύει μόνο το 1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη χώρα αυτή».
3. Οι τιμές αυξάνονται
Εάν οι αποδόσεις μειωθούν, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται. Οι καταναλωτές στα γερμανικά σούπερ μάρκετ έχουν επίσης αισθανθεί τις επιπτώσεις αυτού του γεγονότος.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Έρευνας Κλιματικών Επιπτώσεων του Πότσδαμ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέλυσαν την επίδραση των τιμών για το 2022, το οποίο, μαζί με το 2018, θα είναι η θερμότερη χρονιά στη Γερμανία από τότε που άρχισαν οι μετεωρολογικές καταγραφές .
«Με βάση τα αποτελέσματά μας, εκτιμούμε ότι το καλοκαίρι του 2022 με τον ακραίο καύσωνα αύξησε τον πληθωρισμό των τροφίμων στην Ευρώπη κατά περίπου 0,6 ποσοστιαίες μονάδες», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης. Μετρούμενο σε σχέση με τον στόχο της ΕΚΤ για πληθωρισμό 2%, αυτό είναι πολύ.
Σύμφωνα με την ανάλυση αυτή, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί συνολικά κατά 1,18 ποσοστιαίες μονάδες έως το 2035.
4. Η ανισότητα βρίσκεται σε άνοδο
Η άνοδος της θερμοκρασίας αυξάνει την εισοδηματική ανισότητα, τόσο εντός της Γερμανίας όσο και διεθνώς.
Τα φτωχότερα νοικοκυριά δαπανούν μεγαλύτερο ποσοστό του εισοδήματός τους για τρόφιμα και, ως εκ τούτου, επηρεάζονται δυσανάλογα από την αύξηση των τιμών στα σούπερ μάρκετ.
Η προσαρμογή στις ζεστές ημέρες είναι επίσης ζήτημα χρημάτων, εξηγεί ο οικονομολόγος Stöver: «Είναι ζήτημα του ποιος μπορεί να αντέξει οικονομικά να προστατευτεί».
Αυτό έχει και μια διεθνή διάσταση. «Ο Παγκόσμιος Νότος επωμίζεται το μεγαλύτερο μέρος του οικονομικού κόστους της κλιματικής αλλαγής», τονίζει ο Holtemöller. «Η μετανάστευση που προκύπτει έχει επίσης αντίκτυπο στον παγκόσμιο Βορρά».
Ωστόσο, μελέτες όπως αυτές που συνοψίζονται από το Γερμανικό Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων για την Ένταξη και τη Μετανάστευση δείχνουν ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της μετανάστευσης πραγματοποιείται εντός των αντίστοιχων εθνικών συνόρων».
Εάν η μετανάστευση που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή πραγματοποιείται εκτός συνόρων, «τότε συνήθως σε μικρές αποστάσεις, δηλαδή εντός της περιοχής», συνεχίζει.
5. Πολλές ζημιές δεν έχουν τιμή
Ωστόσο, η οικονομική ανάλυση των θερμικών ζημιών έχει επίσης σαφείς περιορισμούς. Οι άυλες ζημίες είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν.
«Εάν χάνονται φυσικά αγαθά λόγω μιας δασικής πυρκαγιάς, δεν αρκεί να υπολογίσουμε πόση ξυλεία έχει καταστραφεί», αναφέρει ως παράδειγμα ο Stöver.
«Πρόκειται επίσης για το γεγονός ότι δεν μπορείτε πλέον να χρησιμοποιήσετε το δάσος».
Υπάρχει επίσης η απώλεια της βιοποικιλότητας όταν τα φυτά και τα έντομα πεθαίνουν.
Είναι επίσης δεοντολογικά δύσκολο να εκτιμηθεί η οικονομική ζημία που προκαλείται από τους θανάτους λόγω καύσωνα.
Πρόκειται για περιπτώσεις στις οποίες ο συνδυασμός έκθεσης στη ζέστη και προηγούμενης ασθένειας οδηγεί στο θάνατο.
«Αυτό οδηγεί γρήγορα στο ερώτημα πόσο αξίζει ένας νεκρός», λέει ο οικονομολόγος Stöver, παραδεχόμενος: “Οι οικονομολόγοι δεν αρέσκονται να απαντούν σε αυτό το ερώτημα”.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού;
Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Οι Γερμανοί τουρίστες γελούν με την μετάφραση του μενού σε ελληνικό εστιατόριο: Τι έγραφε;
- Κατάταξη πλούτου: Αυτές είναι οι πλουσιότερες χώρες το 2024
- Φθινοπωρινές διακοπές 2024: Πότε τα γερμανικά κρατίδια έχουν διακοπές;
- Η αυτοκινητοβιομηχανία Citroën λέει αντίο μετά από 115 χρόνια!
- Γιατί τα εβδομαδιαία ψώνια από το σούπερ μάρκετ παραμένουν ακριβά;
- Μελέτη δείχνει ότι όσοι ασχολούνται με αυτά τα χόμπι είναι πιο ευτυχισμένοι
- Πότε είναι η ημερολογιακή και μετεωρολογική έναρξη του φθινοπώρου 2024;
- Το όριο ταχύτητας οδηγεί σε περισσότερα δυστυχήματα; Στη σύγκριση Ελλάδα-Γερμανία
- Πρώτη χειμερινή πρόβλεψη: Μετεωρολόγος εκπλήσσεται – θα έχουμε βαρύ χειμώνα με κρύο;