Από τους βιομετρικούς ελέγχους έως τον κανόνα των 90 ημερών, τα έγγραφα διαμονής και τις θεωρήσεις – δείτε τι σημαίνει το νέο σύστημα EES της ΕΕ για όσους ταξιδεύουν προς και από τη Γερμανία.
Μπορεί να έχετε δει μερικούς μάλλον δραματικούς τίτλους σχετικά με τη “συλλογή βιομετρικών δεδομένων” από την ΕΕ – γι’ αυτό δείτε τι σημαίνει στην πραγματικότητα το νέο σύστημα εισόδου και εξόδου της ΕΕ (EES) – που πρόκειται να τεθεί σε ισχύ το επόμενο έτος – αν ταξιδεύετε προς και από τη Γερμανία.
Το σύστημα βρίσκεται στα σκαριά από το 2013 και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάιο του 2023 – αν και έχει αναβληθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.
Έχει τέσσερις στόχους: να βελτιώσει και να εκσυγχρονίσει τα συνοριακά συστήματα- να ενισχύσει την ασφάλεια και να βοηθήσει στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της τρομοκρατίας- να βοηθήσει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ταξιδιωτών χωρίς να χρειαστεί να αυξήσουν τον αριθμό του προσωπικού στα σύνορα- και να εντοπίζει συστηματικά τους παραμένοντες στο χώρο Σένγκεν [δηλαδή τους ανθρώπους που έχουν μείνει περισσότερο από τη θεώρηση ή το επιτρεπόμενο όριο των 90 ημερών].
Το σύστημα δεν αλλάζει ουσιαστικά κανέναν από τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με τα ταξίδια, τη διάρκεια παραμονής κ.λπ., αλλά θα διευκολύνει την επιβολή τους.
Πού;
Το EES αφορά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ – επομένως, αν ταξιδεύετε μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας δεν θα αλλάξει τίποτα, αλλά αν εισέρχεστε στη Γερμανία από χώρα εκτός ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου), το νέο σύστημα τίθεται σε εφαρμογή.
Ποιος;
Ισχύει για όλους τους πολίτες τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν προσωρινή ή μόνιμη διαμονή σε χώρα της ΕΕ. Οι διπλοί υπήκοοι εξαιρούνται εάν ταξιδεύουν με το διαβατήριο της ΕΕ.
Πότε;
Η τρέχουσα ημερομηνία έναρξης είναι ο Μάιος 2023.
Τι;
Ουσιαστικά, η ΕΕΣ αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται τα διαβατήρια στα σύνορα.
Η πρώτη αλλαγή είναι η προσθήκη βιομετρικών δεδομένων – εκτός από τα τρέχοντα στοιχεία στο διαβατήριό σας (όνομα, ημερομηνία γέννησης κ.λπ.) το σύστημα θα καταγράφει επίσης εικόνες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα όλων των επιβατών – έτσι θα είναι παρόμοιο με το να πηγαίνετε στις ΗΠΑ, όπου οι αλλοδαποί που φθάνουν πρέπει ήδη να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα.
Η δεύτερη αλλαγή αφορά την καταγραφή στο σύστημα πλήρων λεπτομερειών σχετικά με τις ημερομηνίες εισόδου και εξόδου, το πόσο από το όριο των 90 ημερών (κατά περίπτωση) έχουν χρησιμοποιήσει οι ενδιαφερόμενοι και αν τους έχει απαγορευτεί στο παρελθόν η είσοδος.
Ο ακριβής τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται αυτό ποικίλλει ελαφρώς ανάλογα με τις περιστάσεις σας.
Τουρίστες
Αυτή είναι η πιο απλή κατηγορία και αυτή που θα ισχύει για την πλειονότητα των ταξιδιωτών. Για τους τουρίστες ή όσους έρχονται για σύντομη επίσκεψη ελάχιστα πράγματα θα αλλάξουν εκτός από το ότι θα πρέπει να δώσουν δακτυλικά αποτυπώματα κατά την είσοδό τους.
Επίσης, θα ενημερωθούν για το χρονικό διάστημα που μπορούν να παραμείνουν στον χώρο Σένγκεν – για τους επισκέπτες από χώρες που δεν έχουν βίζα Σένγκεν, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία, το διάστημα αυτό θα είναι 90 ημέρες, αρκετά μεγάλο για τους περισσότερους παραθεριστές.
Ιδιοκτήτες δεύτερης κατοικίας και άλλοι τακτικοί επισκέπτες χωρίς βίζα
Εάν είστε τακτικός επισκέπτης στη Γερμανία από χώρα εκτός ΕΕ, θα γνωρίζετε ήδη τον κανόνα των 90 ημερών.
Ο ίδιος ο κανόνας δεν αλλάζει, αλλά ένας από τους διακηρυγμένους στόχους του νέου συστήματος είναι η σύλληψη των παραβατών, οπότε όποιος ελπίζει να “γλιστρήσει κάτω από το ραντάρ” όσον αφορά το όριο των 90 ημερών θα πρέπει να ξεχάσει αυτή την ιδέα.
Αντί του σημερινού και μάλλον ασυνεπούς συστήματος σφράγισης διαβατηρίων, κάθε είσοδος και έξοδος στην ΕΕ καταγράφεται αυτόματα στο σύστημα, ώστε οι συνοριοφύλακες να μπορούν να βλέπουν πόσο καιρό έχετε παραμείνει στον χώρο Σένγκεν τις προηγούμενες 180 ημέρες και αν έχετε υπερβεί το όριο.
Κάτοικοι Γερμανίας
Εάν είστε πολίτης χώρας εκτός ΕΕ αλλά διαμένετε στη Γερμανία, τότε δεν σας περιορίζει ο κανόνας των 90 ημερών.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, επιδεικνύετε τη θεώρηση ή την κάρτα διαμονής TIE στα σύνορα και ο συνοριακός υπάλληλος θα πρέπει να αποφύγει να σφραγίσει το διαβατήριό σας.
Το αυτοματοποιημένο σύστημα καταργεί τη σφράγιση του διαβατηρίου – η οποία έχει γίνει πονοκέφαλος για τους κατοίκους, καθώς εφαρμόζεται με ασυνέπεια σε ορισμένες χώρες.
Ωστόσο, σε αυτό το στάδιο δεν είναι σαφές πώς θα συνδεθεί το καθεστώς διαμονής με τα διαβατήρια και, επομένως, πώς οι κάτοικοι θα μπορούν να αποφύγουν την έναρξη του “ρολογιού” των 90 ημερών κατά την είσοδό τους στην ΕΕ.
Με άλλα λόγια – η EES δεν αφορά άτομα που είναι κάτοικοι της Γερμανίας ή της Ε.Ε ή έχουν βίζα μακράς διαρκείας.
Πώς θα λειτουργήσει αυτό στην πράξη;
Εάν είστε τουρίστας ή επισκέπτης μικρής διάρκειας και ταξιδεύετε αεροπορικώς, πιθανότατα δεν θα παρατηρήσετε μεγάλη διαφορά, δεδομένου ότι πολλά αεροδρόμια διαθέτουν ήδη αυτοματοποιημένες πύλες διαβατηρίων για ορισμένους ταξιδιώτες.
Στην πραγματικότητα, η Επιτροπή αναφέρει ότι το σύστημα αυτό θα είναι ταχύτερο από το ισχύον σύστημα που εφαρμόζεται για τις αφίξεις από χώρες εκτός ΕΕ.
Κάτι άλλο που πρέπει να γνωρίζω;
Ναι, η EES είναι διαφορετική από την ETIAS, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ αργότερα το 2023. Αυτό δεν θα επηρεάσει τους μόνιμους κατοίκους, αλλά θα απαιτεί από τους τουρίστες και όσους επισκέπτονται για σύντομο χρονικό διάστημα να πληρώνουν 7 ευρώ για θεώρηση διακοπών.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.