Από την Κυριακή, 2 Ιουλίου, θα τεθεί σε ισχύ ένας νέος νόμος που προστατεύει τους εργαζόμενους που καταγγέλλουν παραβάσεις από εταιρείες και ιδρύματα. Θα ενθαρρύνει περισσότερους καταγγέλλοντες να αναφερθούν;
Τον Ιούνιο του 2013, αφού ο διάσημος Αμερικανός πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν είχε αποκαλύψει ευαίσθητα έγγραφα ασφαλείας που θεωρούσε ότι εξυπηρετούσαν το δημόσιο συμφέρον, μια δημοσκόπηση αποκάλυψε ότι το 50% των Γερμανών δήλωσαν ότι τον θεωρούσαν ήρωα.
Το 35 τοις εκατό πρόσθεσε ότι θα έκρυβαν τον τότε φυγά στο σπίτι τους.
Αλλά μήπως οι Γερμανοί εκτιμούν τόσο πολύ και τους δικούς τους πληροφοριοδότες, οι οποίοι αποκαλύπτουν αυτό που θεωρούν ως παραπτώματα από ανώτερα στελέχη, είτε πρόκειται για κυβερνητικούς θεσμούς είτε για εταιρείες;
Δέκα χρόνια μετά την υπόθεση Σνόουντεν, η Γερμανία θεσπίζει νόμο που προστατεύει τους υπαλλήλους που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: ο νόμος περί προστασίας των πληροφοριοδοτών θα τεθεί σε ισχύ αυτή την Κυριακή, 2 Ιουλίου.
Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι η νομοθεσία δεν επαρκεί για την πλήρη προστασία των πληροφοριοδοτών ή για την παροχή των πόρων που χρειάζονται.
Τι είναι ο νόμος και γιατί τίθεται σε ισχύ;
Ο νόμος για τους καταγγέλλοντες αφορά εταιρείες με περισσότερους από 50 υπαλλήλους, καθώς και δημόσιες αρχές: το 2021, υπήρχαν περίπου 90.000 που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία.
Η νομοθεσία έχει καθυστερήσει πολύ, καθώς η Γερμανία έπρεπε να μεταφέρει μια αντίστοιχη οδηγία της ΕΕ στο γερμανικό δίκαιο έως τον Δεκέμβριο του 2021.
Όταν η Γερμανία δεν τήρησε την προθεσμία, η Επιτροπή της ΕΕ προσέφυγε κατά της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για να διασφαλίσει ότι ο πρωτοποριακός νόμος θα τεθεί σε ισχύ.
Ποια προστασία προβλέπει ο νόμος περί καταγγελίας καταγγελιών;
Οι πληροφοριοδότες που εφιστούν την προσοχή σε παραπτώματα σε αρχές και εταιρείες πρόκειται να προστατεύονται από τον νόμο από την απόλυση και την παρενόχληση.
Για τον σκοπό αυτό, οι εταιρείες πρέπει να δημιουργήσουν σημεία επαφής που να δέχονται και να επεξεργάζονται εμπιστευτικά τέτοιες αναφορές.
Όποιος παραβιάζει το νόμο θα αντιμετωπίζει πρόστιμο έως και 50.000 ευρώ.
Θα δημιουργηθεί επίσης ένα γραφείο εξωτερικών αναφορών στο Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης.
Δεν υπήρχε ήδη κάτι τέτοιο;
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης, η πλειονότητα των μεγάλων εταιρειών χρησιμοποιεί ήδη γραφεία αναφοράς.
Σύμφωνα με τις δικές της πληροφορίες, ο προμηθευτής ενέργειας Eon διαθέτει κεντρικό σύστημα καταγγελιών από το 2016.
Τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι τρίτοι μπορούν να επικοινωνούν γραπτώς ή με φωνητικό μήνυμα με μια τηλεφωνική γραμμή καταγγελιών.
Ο νόμος δεν επιφέρει σημαντικές αλλαγές ούτε για τις VW, BMW και Mercedes-Benz, δήλωσαν οι αυτοκινητοβιομηχανίες.
“Απλώς οξύνουμε τις διαδικασίες επικοινωνίας με το τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού όσον αφορά το ενδεχόμενο μειονέκτημα των πληροφοριοδοτών […]”, δήλωσε εκπρόσωπος της BMW στο DPA.
Πόσες τηλεφωνικές γραμμές λείπουν και πόσο θα κοστίσει;
Ενώ οι τηλεφωνικές γραμμές για την αναφορά παραβάσεων αποτελούν ήδη κοινή πρακτική σε πολλές μεγάλες εταιρείες, οι μικρές και μεσαίες εταιρείες πρέπει ακόμη να δημιουργήσουν περίπου 10.000 τηλεφωνικές γραμμές, σύμφωνα με το σχέδιο νόμου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Έως και τέσσερις εταιρείες θα μπορούσαν να μοιράζονται μία γραμμή επικοινωνίας.
Η γερμανική κυβέρνηση εκτίμησε ότι η εφάπαξ δημιουργία των εσωτερικών τηλεφωνικών γραμμών θα κοστίσει στη γερμανική οικονομία περίπου 190 εκατομμύρια ευρώ.
Για τις μεσαίες επιχειρήσεις, αυτό θα σήμαινε κατά μέσο όρο περίπου 12.500 ευρώ ανά γραφείο αναφοράς, ενώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις έως και διπλάσιο ποσό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, το ετήσιο κόστος προσωπικού και υλικών θα ανέλθει σε περίπου 5.800 ευρώ ανά γραφείο αναφοράς.
Γιατί υπήρξε διαφωνία σχετικά με τον νόμο;
Ένα πρώτο σχέδιο της κυβέρνησης είχε σταματήσει από το Bundesrat, καθώς τα κρατίδια υπό την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) φοβούνταν υπερβολική οικονομική επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στη συνέχεια επιτεύχθηκαν διάφοροι συμβιβασμοί, μεταξύ των οποίων η μείωση του ανώτατου ορίου των προστίμων από 100.000 ευρώ σε 50.000 ευρώ.
Μπορεί ο νόμος να βοηθήσει πραγματικά στην αποκάλυψη των καταχρήσεων στον εργασιακό χώρο;
Ενώ ο δικηγόρος David Werdermann χαρακτήρισε την οδηγία “ορόσημο” για την καλύτερη προστασία των πληροφοριοδοτών, ο δικονομικός συντονιστής της Εταιρείας για την Ελευθερία (GFF) επέκρινε τον τελικό νόμο. Είπε ότι οι συμβιβασμοί έχουν αποδυναμώσει το νόμο σε ένα κρίσιμο σημείο: δεν απαιτείται η ανωνυμία.
“Αν και ο νόμος απαγορεύει τα αντίποινα κατά των πληροφοριοδοτών, δυστυχώς δεν θα τα αποτρέψει εντελώς”, δήλωσε η πρόεδρος του Δικτύου Πληροφοριοδοτών, Annegret Falter.
Ένα ταμείο υποστήριξης, μεταξύ άλλων, για τη χρηματοδότηση νομικών και ψυχολογικών συμβουλών, δεν περιλαμβάνεται επίσης στον τελικό νόμο.
Θύμα του συμβιβασμού είχε πέσει και το δικαίωμα αποζημίωσης για άυλη ζημία, για παράδειγμα ως αποτέλεσμα εκφοβισμού.
Τι σημαίνει ο νόμος για τους εργαζόμενους στη Γερμανία;
Ο νόμος για την προστασία των πληροφοριοδοτών θα μπορούσε να συμβάλει σε μια κουλτούρα στις εταιρείες, στην οποία οι πληροφοριοδότες δεν θεωρούνται πλέον ταραχοποιοί, δήλωσε η Anja Piel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Γερμανικής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (DGB).
“Όποιος έχει το θάρρος να καταγγείλει παρανομίες δεν θα πρέπει να φοβάται αντίποινα και μειονεκτήματα, αλλά αξίζει ευχαριστίες και αναγνώριση”.
Τι σημαίνει ο νόμος για τους εργοδότες στη Γερμανία;
Ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να εισαγάγουν μια νέα διαδικασία αναφοράς, θα υπάρξει υψηλό κόστος, σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία Γερμανικών Ενώσεων Εργοδοτών (BDA).
Ωστόσο, αναγνώρισαν επίσης ότι κανένας εργοδότης δεν θα μπορούσε να έχει αντίρρηση για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διόρθωση ανεπιθύμητων εξελίξεων εντός της επιχείρησής του.
Σύμφωνα με την BDA, το γεγονός ότι ο νόμος δεν απαιτεί την υποχρεωτική ανωνυμία των διαδικασιών αναφοράς διατηρεί το γραφειοκρατικό βάρος σε χαμηλά επίπεδα και ανακουφίζει τις μικρές επιχειρήσεις.
Προμηνύει ο νόμος αλλαγές;
Ορισμένες εταιρείες επιθυμούν τώρα να προωθήσουν τη λεγόμενη “κουλτούρα ομιλίας” για να ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους τους να αναφέρουν παραβιάσεις.
Η Deutsche Post ανακοίνωσε ότι θα γνωστοποιήσει σαφώς στους υπαλλήλους της ότι “οι αναφορές τους θα αντιμετωπίζονται με απόλυτη εμπιστευτικότητα και ότι θα προστατεύονται από αντίποινα, εάν προβούν σε αναφορά καλή τη πίστει”.
Η Bosch αυξάνει επίσης την ευαισθητοποίηση σχετικά με το θέμα στην καθημερινή της λειτουργία, “μέσω επιτόπιων και ψηφιακών δραστηριοτήτων του γραφείου συμμόρφωσης, διαδραστικών προσφορών, όπως ένα αυτοτελές τεστ συμμόρφωσης, διαλόγων συμμόρφωσης σε τμήματα και παγκόσμιων εκστρατειών ευαισθητοποίησης”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι να κάνω αν χάσω την δουλειά μου στη Γερμανία;
- Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- 9+1 βασικές εφαρμογές για ομογενείς που ζουν στο Μόναχο
- Ασφάλιση μακροχρόνιας φροντίδας στη Γερμανία (Pflegeversicherung)
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
- Αισθητός σεισμός ταρακουνά την λίμνη της Κωνσταντίας (Vid)
- Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο: Τι είναι καλύτερο για ταξίδι;
- 12,82 ευρώ: Πόσο δίκαιος είναι ο νέος κατώτατος μισθός;