Η σοβαρή κρίση στην αμερικανική κατασκευάστρια εταιρεία Boeing έχει πλέον αντίκτυπο σε διάφορες αεροπορικές εταιρείες. Η Lufthansa πρέπει πλέον να κρατήσει διάφορα αεροσκάφη σε λειτουργία για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα – και αναθεωρεί το πρόγραμμα των πτήσεών της.
Τα προβλήματα στον κατασκευαστή αεροσκαφών Boeing έχουν πλέον σημαντικό αντίκτυπο και στις αεροπορικές εταιρείες.
Η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, η Lufthansa, περιμένει 41 νέα αεροσκάφη μεγάλων αποστάσεων λόγω των προβλημάτων παράδοσης της Boeing.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- Η πιο σπάνια πινακίδα κυκλοφορίας στη Γερμανία συναντάται μόνο 13 φορές
- Αρνητικές προβλέψεις: Η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθεί το 2024
- Έως και 110χλμ/ώρα: Η μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποιεί για ισχυρές καταιγίδες
- Εκατομμύρια νοικοκυριά χωρίς ρεύμα με 44 νεκρούς: Ο τυφώνας «Ελένη» μαίνεται
- Καταιγίδες και χιόνια: Το ψυχρό μέτωπο κατεβαίνει στη Βαυαρία
- Το 1ο ομόσπονδο κρατίδιο θέλει emoji στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Αυτό επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Lufthansa στο tagesschau.de .
Η Handelsblatt είχε αρχικά αναφέρει ότι ο όμιλος δεν αναμένει πλέον νέες πτήσεις μεγάλων αποστάσεων του τύπου 777X πριν από το τέλος του 2026. Τα πρώτα αεροσκάφη επρόκειτο αρχικά να παραδοθούν από το 2021.
Στα τέλη Αυγούστου έγινε γνωστό ότι η Boeing αναγκάστηκε να αναστείλει τις δοκιμαστικές πτήσεις με το 777X μετά από βλάβη στη σύνδεση μεταξύ κινητήρα και φτερών.
Κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επιθεώρησης, διαπιστώθηκε ότι ένα εξάρτημα «δεν είχε συμπεριφερθεί όπως προβλεπόταν», ανακοίνωσε η εταιρεία.
Υπάρχουν επίσης πολυάριθμα άλλα προβλήματα: Το μοντέλο 737 Max 9, για παράδειγμα, επιτρέπεται επί του παρόντος να παράγει μόνο 38 αεροσκάφη τον μήνα λόγω των ανησυχιών που εκφράζουν οι αρχές για την ασφάλεια.
Συχνότητες και συνδέσεις υπό έλεγχο
Η όλη κατάσταση θα μπορούσε τώρα να έχει αντίκτυπο και στους επιβάτες: «Οι μεμονωμένες συνδέσεις ή συχνότητες πτήσεων θα πρέπει να τεθούν υπό έλεγχο ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης», αναφέρει η Lufthansa.
Οι επιβάτες θα πρέπει επίσης να αρκεστούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στα γερασμένα μοντέλα 747.
Προκειμένου να καταπολεμηθούν τα προβλήματα παράδοσης, χρησιμοποιούνται επί του παρόντος 23 παλαιότερα αεροσκάφη που θα έπρεπε ήδη να είχαν διαλυθεί.
Φυσικά, τα αεροσκάφη αυτά εξακολουθούν να είναι ασφαλή και υποβάλλονται σε εντατική συντήρηση.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa Carsten Spohr δήλωσε στην εφημερίδα «Handelsblatt» ότι θα επιβιβάσει κάθε ένα από αυτά τα αεροσκάφη.
Η Lufthansa δεν παρέχει στοιχεία για τις οικονομικές συνέπειες κατόπιν αιτήματος.
Οι αεροπορικές εταιρείες που επηρεάζονται είναι πιθανό να πληρώσουν περισσότερα για αυτά τα προβλήματα παράδοσης που αφορούν την Boeing.
«Τα νέα αεροσκάφη καταναλώνουν λιγότερη παραφίνη και είναι ελαφρύτερα. Συνολικά, επομένως, είναι γενικά φθηνότερα στη λειτουργία τους», λέει η Yvonne Ziegler, καθηγήτρια Διοίκησης Αεροπορίας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Φρανκφούρτης.
Η Lufthansa χρειάζεται επειγόντως έναν σύγχρονο στόλο
Επιπλέον, η Lufthansa χρειάζεται επειγόντως αεροσκάφη που μπορούν να εξοπλιστούν με νέα καθίσματα Business Class, λέει η Ziegler.
«Η Lufthansa υστερεί σήμερα σε σχέση με πολλούς από τους ανταγωνιστές της, ιδίως όσον αφορά την Business Class. Ο εξοπλισμός των υφιστάμενων αεροσκαφών μεγάλων αποστάσεων 747 έχει περάσει σε χρόνια από αυτή την άποψη».
Το πρόβλημα: για ορισμένους πελάτες, μια αποκλειστική business class είναι το αποφασιστικό επιχείρημα υπέρ ή κατά μιας αεροπορικής εταιρείας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν αξίζει να αναβαθμιστούν τα παλιά αεροσκάφη.
Άλλες αεροπορικές εταιρείες έχουν μιλήσει πιο έντονα για τις οικονομικές συνέπειες του χάους της Boeing στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, η United Airlines, μία από τις μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ, κατήγγειλε ότι η καθήλωση του 737 MAX 9 το πρώτο τρίμηνο του 2024 της κόστισε περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια λόγω των προβλημάτων ασφαλείας.
Αυτό αναφέρεται σε αντίστοιχο δελτίο τύπου. Χωρίς τις απώλειες της Boeing, η εταιρεία θα είχε ακόμη και θετικό πρόσημο, κατήγγειλε η εταιρεία.
Ryanair: Πέντε εκατομμύρια λιγότεροι επιβάτες εξαιτίας της Boeing
Ένας από τους μεγαλύτερους πελάτες της Boeing παγκοσμίως, η ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, γίνεται επίσης σαφής.
Στην ετήσια έκθεση του 2024, οι δυσκολίες παράδοσης αναφέρονται στην πρώτη κιόλας πρόταση – ως κεντρικό πρόβλημα ανάπτυξης.
Λόγω της έλλειψης περίπου 20 αεροσκαφών για την περίοδο των καλοκαιρινών διακοπών αιχμής, ο στόχος για τους επιβάτες έπρεπε να μειωθεί σημαντικά – κατά πέντε εκατομμύρια επιβάτες για το οικονομικό έτος 2025.
Η Ryanair πετάει σχεδόν αποκλειστικά με την Boeing και επομένως εξαρτάται ιδιαίτερα από την εταιρεία.
Η μετάβαση από την Boeing στην Airbus δεν είναι τόσο εύκολη για τις αεροπορικές εταιρείες, λέει ο εμπειρογνώμονας αερομεταφορών Ziegler. «Τα βιβλία παραγγελιών της Airbus είναι γεμάτα για τα επόμενα χρόνια».
Και ακόμη και αν αυτό δεν συνέβαινε: Όποιος μεταπηδήσει από έναν κατασκευαστή αεροσκαφών σε άλλον, θα πρέπει επίσης να επανεκπαιδεύσει ανάλογα τους πιλότους και το πλήρωμα καμπίνας, λέει ο οικονομολόγος επιχειρήσεων.
Αυτό είναι επίσης δαπανηρό και χρονοβόρο.
Αμερικανική εταιρεία σε κρίση εδώ και χρόνια
Σε ερώτηση σχετικά με τα τρέχοντα προβλήματα εφοδιασμού, εκπρόσωπος της Boeing δήλωσε στο tagesschau. de: «Προτεραιότητά μας παραμένει η διασφάλιση της σταθερότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού μας πριν από την τελική συναρμολόγηση. Υπό το πρίσμα της τρέχουσας απεργίας, εργαζόμαστε για την παράδοση αεροσκαφών που είχαν ήδη πιστοποιηθεί από την FAA κατά τη στιγμή της απεργίας».
Η FAA είναι η αεροπορική αρχή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η Boeing βρίσκεται στη χειρότερη κρίση της ιστορίας της από το 2018. Τότε, δύο αεροσκάφη 737 Max συνετρίβησαν μέσα σε λίγους μήνες το ένα μετά το άλλο.
Τον Οκτώβριο του 2018, ένα αεροσκάφος μεσαίων αποστάσεων της σειράς συνετρίβη στην Ινδονησία και λίγο αργότερα, τον Μάρτιο του 2019, ένα αεροσκάφος του ίδιου τύπου συνετρίβη στην Αιθιοπία. 346 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Μετά τις δύο θανατηφόρες συντριβές, το μοντέλο έπρεπε να παραμείνει στο έδαφος για περισσότερους από 20 μήνες από τον Μάρτιο του 2019.
Το αεροσκάφος επαναπιστοποιήθηκε μόνο σταδιακά, αφού έγιναν τεχνικές βελτιώσεις.
Η καταστροφή κόστισε δισεκατομμύρια στον κατασκευαστή. Πλέον υπάρχει μια νέα ομάδα ανώτατης διοίκησης.
Η αμυντική επιχείρηση αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα- ο τομέας έχει χάσει δισεκατομμύρια τα τελευταία δύο χρόνια.
Η εταιρεία παλεύει επίσης με χρόνιες καθυστερήσεις παραδόσεων και ένα βουνό χρέους.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Πρέπει να λαμβάνετε συμπληρώματα βιταμίνης D στη Γερμανία;
- Μελέτη αποκαλύπτει: Σε ποια πόλη κυκλοφορούν τα περισσότερα πολυτελή αυτοκίνητα;
- Μελέτη: Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος το 2027
- Ποιος μισθός είναι φυσιολογικός; Αυτό είναι το μέσο εισόδημα στη Γερμανία
- Μπορείτε να μετακομίσετε στη Γερμανία αν έχετε ποινικό μητρώο;
- Μπορεί το αφεντικό μου να έρθει στο σπίτι και να ελέγξει αν είμαι άρρωστος;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2024
- Ο οδηγός σας για το νέο Deutschlandticket: Jobtickets, μειώσεις και ακύρωση