Αλλάζουν οι καιροί: Τι οδηγεί στην υπερχρέωση των Γερμανών;
Για χρόνια, η ανεργία ήταν η κύρια αιτία της αφερεγγυότητας των καταναλωτών. Αυτό έχει πλέον αλλάξει – και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει λόγος γι’ αυτό…
Η ασθένεια και ο εθισμός έχουν αντικαταστήσει την ανεργία ως τη συνηθέστερη αιτία υπερχρέωσης στη Γερμανία.
Αυτό προκύπτει από την «Έκθεση υπερχρέωσης 2024» του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (IFF), όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «Welt am Sonntag».
Με ποσοστό 18,4%, σχεδόν μία στις πέντε περιπτώσεις το 2023 οφείλεται σε προβλήματα υγείας.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- 600 ευρώ από το κράτος: Αυτό είναι το νέο σχέδιο για τις συντάξεις
- Σκάνδαλο αστυνομίας στο Μόναχο: Αστυνομικοί διέπραξαν συνολικά 271 αδικήματα
- Πλημμύρες στην Ευρώπη: Οι υδάτινες μάζες απειλούν τώρα και περιοχές στη Γερμανία
- Τεράστια απώλεια για τη Γερμανία: Η Intel σταματά την κατασκευή του τεράστιου εργοστασίου
- Το βαρομετρικό υψηλό Σερκάν έρχεται και φέρνει υψηλές θερμοκρασίες
- Κινηματογράφος: 111 χρόνια ιστορίας του Μονάχου φτάνουν στο τέλος τους
Η απώλεια εργασίας, με τη σειρά της, ήταν το έναυσμα στο 17,5% των περιπτώσεων, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία βασίζεται σε στοιχεία από 114 κέντρα συμβουλευτικής χρέους. Ακολουθούσαν το διαζύγιο/χωρισμός, η εισοδηματική φτώχεια και η καταναλωτική συμπεριφορά.
Ο εμπειρογνώμονας κάνει λόγο για σταθερή κατάσταση απασχόλησης
Οι ειδικοί αποδίδουν το γεγονός ότι η ανεργία δεν αποτελεί πλέον την κύρια αιτία για πρώτη φορά μετά από χρόνια στη σταθερή κατάσταση της απασχόλησης και στις δημογραφικές τάσεις στη Γερμανία.
«Έχουμε μια αγορά εργαζομένων και υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού και εξειδικευμένων εργαζομένων σε πολλά μέρη. Το ζήτημα της απώλειας θέσεων εργασίας έχει επομένως σταθερά χάσει τη σημασία του», δήλωσε ο Patrik-Ludwig Hantzsch, επικεφαλής οικονομικών ερευνών στον οργανισμό Creditreform, ο οποίος δημοσιεύει κάθε χρόνο τον λεγόμενο Άτλαντα οφειλετών.
Όσον αφορά τα είδη των χρεών, τα δάνεια με δόσεις βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου, ακολουθούμενα από τις ανεξόφλητες οφειλές προς τον δημόσιο τομέα, για παράδειγμα με τη μορφή οφειλόμενων φόρων ή απαιτήσεων για την αποπληρωμή κοινωνικών παροχών.
«Ειδικά τα δάνεια με δόσεις παίζουν σημαντικό ρόλο στην υπερχρέωση στη Γερμανία», δήλωσε μία από τις συντάκτριες της έκθεσης του IFF, η Hanne Roggemann.
Προειδοποίηση κατά των προσφορών «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα»
Σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους που ζητούν συμβουλές έχει τουλάχιστον ένα χρέος που προκύπτει από τέτοια δάνεια με δόσεις.
Πρόκειται για τις προσφορές «αγοράζω τώρα, πληρώνω αργότερα», για παράδειγμα, όπου ο λογαριασμός δεν χρειάζεται να πληρωθεί παρά μόνο αργότερα.
Η Ομοσπονδία Γερμανικών Οργανώσεων Καταναλωτών και η IFF προειδοποιούν κατά τέτοιων προσφορών λόγω των υψηλών τόκων υπερημερίας και των τελών υπενθύμισης.
Επίσης, δυσχεραίνουν τη διατήρηση της επισκόπησης.
Για τη μη αντιπροσωπευτική έκθεση για την υπερχρέωση αναλύθηκαν συνολικά σχεδόν 200.000 περιπτώσεις υπερχρέωσης από την περίοδο 2008 έως 2023, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 24.000 από το περασμένο έτος.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Μπορώ να λάβω επίδομα ανεργίας αν παραιτηθώ από τη δουλειά μου;
- Τίτλοι τέλους: Γερμανική ζυθοποιία κλείνει μετά από 334 χρόνια
- ΣΟΚ: Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν διπλό κόστος σε κρατήσεις ασφαλιστικών-συντάξεων
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ: Μην πίνετε αυτό το νερό που πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
- Πολύ καλά νέα: Η θέρμανση γίνεται σημαντικά φθηνότερη