Η Γερμανία αναθεωρεί το μεταναστευτικό της σύστημα, καθώς παλεύει με μια τεράστια έλλειψη εργαζομένων. Μιλήσαμε με έναν εμπειρογνώμονα για να ρωτήσουμε πώς η χώρα μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ανθρώπους – και να ανταγωνιστεί άλλους δημοφιλείς προορισμούς, όπως οι ΗΠΑ ή οι Κάτω Χώρες.
Όπως έχει αναφέρει το GRland.info, η Γερμανία αντιμετωπίζει σήμερα σημαντική έλλειψη εργαζομένων.
Μιλήσαμε με τον Panu Poutvaara, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και διευθυντή του Ifo Center for International Institutional Comparisons and Migration Research, για να μάθουμε αν οι μεταναστευτικές πολιτικές της Γερμανίας επηρεάζουν αυτό το φαινόμενο και πώς θα μπορούσαν να βελτιωθούν.
Γιατί υπάρχει σήμερα τέτοια έλλειψη εργαζομένων στη Γερμανία;
Panu Poutvaara: Πριν από την πανδημία, η γερμανική οικονομία πήγαινε στην πραγματικότητα πολύ καλά. Μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, στην πραγματικότητα, ήταν μία από τις καλύτερες επιδόσεις της ευρωπαϊκής οικονομίας, γεγονός που σήμαινε ότι η ανάγκη για εργαζομένους αυξήθηκε και η τάση αυτή αυξάνεται τα τελευταία 14 χρόνια.
Τώρα, υπάρχουν περισσότεροι άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη απ’ ό,τι εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό.
Σε ποιους τομείς παρατηρούνται ελλείψεις εργαζομένων στη Γερμανία;
Με τη γήρανση του πληθυσμού, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και της φροντίδας ηλικιωμένων.
Αλλά υπάρχει επίσης έλλειψη ειδικευμένων εργαζομένων, όπως τεχνίτες, υδραυλικοί και ηλεκτρολόγοι. Οι ειδικοί της πληροφορικής έχουν επίσης μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει μεγάλος διεθνής ανταγωνισμός, ιδίως από τις ΗΠΑ.
Είναι η Γερμανία ένα ελκυστικό μέρος για να έρθουν και να εργαστούν οικονομικοί μετανάστες;
Η Γερμανία έχει σίγουρα πολλές ευκαιρίες να προσφέρει και, όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των μεταναστών, η Γερμανία έχει γίνει ένας από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς παγκοσμίως.
Υπάρχουν όμως και σημαντικά μειονεκτήματα για τους οικονομικούς μετανάστες που μετακομίζουν στη Γερμανία.
Για τους ειδικούς της πληροφορικής, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είναι μια πιο ελκυστική προοπτική για πολλούς ανθρώπους, ιδίως από χώρες όπως η Ινδία που έχουν επίσης τα αγγλικά ως επίσημη γλώσσα.
Επιπλέον, οι μισθοί είναι υψηλότεροι και οι φόροι χαμηλότεροι στις ΗΠΑ απ’ ό,τι στη Γερμανία και οι αμερικανικές εταιρείες είναι οι ηγέτες της αγοράς σε αυτούς τους τομείς.
Πιστεύετε λοιπόν ότι η γλώσσα είναι ένα μεγάλο ζήτημα, όσον αφορά την αποτροπή των ανθρώπων να έρθουν στη Γερμανία;
Ναι, και νομίζω ότι η Γερμανία πρέπει να είναι πιο ευέλικτη όσον αφορά τις γλωσσικές απαιτήσεις της. Στην πραγματικότητα, αναμένω ότι η σημερινή κυβέρνηση θα προτείνει την αναγνώριση των αγγλικών δεξιοτήτων στη διαδικασία μετανάστευσης, εκτός από τις γερμανικές δεξιότητες.
Οι Κάτω Χώρες (σ.σ Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο), για παράδειγμα, έχουν ένα πλεονέκτημα έναντι της Γερμανίας στο ότι είναι πολύ πιο εύκολο να ζήσει κανείς εκεί χωρίς να μιλάει την τοπική γλώσσα και οι περισσότερες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες και στα αγγλικά.
Κατά τη γνώμη μου, θα ήταν καλό να υπάρχουν και περισσότερες θέσεις εργασίας στα αγγλικά, στο μέτρο του δυνατού. Αυτό θα σήμαινε ότι οι εργοδότες θα πρέπει να σκεφτούν αν τα γερμανικά είναι πραγματικά απαραίτητα για να μπορεί κανείς να κάνει τις δουλειές για τις οποίες προσλαμβάνουν.
Ποια άλλα πράγματα πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει η Γερμανία για να ενθαρρύνει τη μετανάστευση;
Ένα πράγμα θα ήταν η βελτίωση της διαδικασίας μετανάστευσης. Γνωρίζω ότι πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σήμερα πολύ μεγάλο χρόνο αναμονής στις γερμανικές πρεσβείες και αυτό αποτελεί ένα περιττό εμπόδιο που θα μπορούσε πολύ εύκολα να αμβλυνθεί.
Ένα άλλο πράγμα που θα μπορούσε να κάνει η Γερμανία, θα ήταν να διευρύνει την προσφορά εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας σε ξένες χώρες.
Για επαγγέλματα όπως η υγειονομική περίθαλψη, είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι να μιλούν γερμανικά, ώστε να μπορούν να επικοινωνούν με τους ασθενείς τους. Ως εκ τούτου, θα ήταν καλό να προσφερθεί στους νέους από άλλες χώρες η ευκαιρία να μάθουν γερμανικά στις χώρες καταγωγής τους.
Το Ινστιτούτο Γκαίτε σε όλο τον κόσμο έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει τέτοιες προσφορές, να ενισχύσει τις συνεργασίες με χώρες όπως η Ινδία και να προσφέρει στους φοιτητές προγράμματα εκμάθησης της γερμανικής γλώσσας.
Τι γνώμη έχετε για το νέο σύστημα μετανάστευσης με βάση τα σημεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η γερμανική κυβέρνηση;
Το καλωσορίζω. Είναι μια βελτίωση.
Οι προτάσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί πλήρως, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς ακριβώς θα λειτουργήσει το σύστημα μορίων σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης.
Θα προτιμώνται όσοι έχουν τον υψηλότερο αριθμό πόντων, ή θα επιτρέπεται σε όλους όσοι έχουν τον απαιτούμενο αριθμό πόντων να έρθουν μέχρι να συμπληρωθεί η ποσόστωση;
Ένα καλό στοιχείο των προτάσεων είναι ότι στοχεύουν και σε άτομα με λιγότερα προσόντα και όχι μόνο σε άτομα με συγκεκριμένο τύπο εκπαίδευσης.
Στο πλαίσιο των σχεδίων αναθεώρησης της μεταναστευτικής νομοθεσίας, η Γερμανία σχεδιάζει να επιτρέψει στους υπηκόους τρίτων χωρών να έχουν πολλαπλές υπηκοότητες.
Υπάρχουν άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ανακούφιση της έλλειψης εργαζομένων στη Γερμανία;
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να αναφερθεί είναι ότι η Γερμανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μια πρόκληση όσον αφορά την ενσωμάτωση των ανθρώπων που βρίσκονται ήδη στη χώρα.
Τα ποσοστά ανεργίας είναι υψηλότερα μεταξύ των προσφύγων και η Γερμανία θα πρέπει οπωσδήποτε να προσπαθήσει να βελτιώσει τη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό αυτού του τμήματος της κοινωνίας.
Χαιρετίζω τα σχέδια της κυβέρνησης να δώσει στους ανθρώπους που ήρθαν αρχικά στη Γερμανία ως αιτούντες άσυλο πριν από την 1η Ιανουαρίου 2017 και στους οποίους δόθηκε μόνο προσωρινή άδεια παραμονής, την ευκαιρία να αποκτήσουν μόνιμη άδεια παραμονής, υπό την προϋπόθεση ότι θα βρουν δουλειά και θα μάθουν γερμανικά.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο του 2022
- 10 γερμανικοί νόμοι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ξένοι!
- Οι νέοι κανόνες του Covid-19 στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Τι είναι το γερμανικό Rundfunkbeitrag; Πρέπει να πληρώσω;
- Ζωή στη Γερμανία: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα
- Σας εξηγούμε τη σημαντική γερμανική λέξη ‘Anmeldung’
- 10 γεγονότα που εξηγούν τη σημασία της γερμανικής γλώσσας
- Γερμανικός οδηγός βιογραφικού σημειώματος (Lebenslauf)