Εσωτερικό έγγραφο της βιομηχανίας προειδοποιεί για απώλειες θέσεων εργασίας και πρόστιμα δισεκατομμυρίων ως αποτέλεσμα της αυστηροποίησης των κανόνων της ΕΕ για το κλίμα. Ένα άρθρο έκτακτης ανάγκης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ήδη κατά τη διάρκεια της Corona, θα μπορούσε να είναι η λύση για τους κατασκευαστές αυτοκινήτων.
Λόγω της τεταμένης κατάστασης στην αυτοκινητοβιομηχανία, ένα εσωτερικό έγγραφο της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας προειδοποιεί για την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Σύμφωνα με το έγγραφο, η βιομηχανία δεν είναι σε θέση να συμμορφωθεί με την επικείμενη αυστηροποίηση των κανονισμών της ΕΕ για το κλίμα.
«Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία της ΕΕ θα βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων».
ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ
- ΣΟΚ: Εκατομμύρια αντιμετωπίζουν διπλό κόστος σε κρατήσεις ασφαλιστικών-συντάξεων
- Εργαζόμενοι στη Γερμανία: Πόσα πληρώνετε για το επίδομα ανέργων και τους πρόσφυγες;
- Τίτλοι τέλους: Γερμανική ζυθοποιία κλείνει μετά από 334 χρόνια
- Η Fiat σταματά προσωρινά την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων
- Μεγάλες απεργίες προγραμματίζονται στο κλάδο της εστίασης
- Μπορώ να λάβω επίδομα ανεργίας αν παραιτηθώ από τη δουλειά μου;
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΝΑΚΛΗΣΗ: Μην πίνετε αυτό το νερό που πωλείται σε μεγάλα σούπερ μάρκετ
- LIVE: Η Ευρώπη στο μάτι του κυκλώνα – πλημμύρες και εκκενώσεις περιοχών
Όσοι θέλουν να αποφύγουν τα πρόστιμα έχουν «ελάχιστες επιλογές από το να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή, γεγονός που απειλεί εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην ΕΕ», αναφέρει το δημοσίευμα.
Το υπόβαθρο για αυτό είναι τα λεγόμενα όρια στόλου. Αυτά ορίζουν μια οριακή τιμή για τις εκπομπές CO2 των αυτοκινήτων.
Ο μέσος όρος όλων των οχημάτων που έχουν ταξινομηθεί στην ΕΕ σε ένα δεδομένο έτος δεν πρέπει να υπερβαίνει αυτό το όριο.
Η τιμή αυτή είναι σήμερα 115,1 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, ανά όχημα – μετρούμενη με τη λεγόμενη διαδικασία δοκιμής WLTP.
Πρόκειται να μειωθεί στα 93,6 γραμμάρια το 2025 και στα 49,5 γραμμάρια το 2030. Οι κατασκευαστές θα πρέπει να πληρώνουν πρόστιμο για την εκπομπή υπερβολικής ποσότητας CO2.
Όταν ρωτήθηκε, η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) δήλωσε ότι ήταν ενήμερη για το έγγραφο.
Η ACEA τονίζει ότι δεν πρόκειται για επίσημο έγγραφο της ένωσης λόμπι.
Σύμφωνα με πληροφορίες του dpa, η επιστολή είναι αυθεντική και κυκλοφορεί στην ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία.
Ο πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Bloomberg είχε επίσης προηγουμένως αναφερθεί στο εσωτερικό έγγραφο.
Προβλέπονται πρόστιμα δισεκατομμυρίων
«Δεν υπάρχουν κινητήρες καθαρής καύσης που να εκπέμπουν λιγότερο από 95,6 g CO2/km», αναφέρεται.
Ακόμη και ένα υβριδικό αυτοκίνητο – δηλαδή ένα αυτοκίνητο που διαθέτει τόσο ηλεκτροκινητήρα με μπαταρία όσο και κινητήρα εσωτερικής καύσης – είναι απίθανο να τηρήσει το όριο.
Ωστόσο, καθώς υπολογίζεται μια μέση τιμή, οι κατασκευαστές μπορούν θεωρητικά να παραμείνουν κάτω από την οριακή τιμή, εγκρίνοντας, για παράδειγμα, ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
Το εσωτερικό έγγραφο αναφέρει επίσης ότι ένας αποδοτικός κινητήρας εσωτερικής καύσης έχει μέση τιμή περίπου 120 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο.
Κατά συνέπεια, θα πρέπει να ταξινομηθεί ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για κάθε τέσσερις ταξινομημένους κινητήρες εσωτερικής καύσης, προκειμένου να αποφευχθεί η καταβολή προστίμου.
Ωστόσο, το ποσοστό των ταξινομημένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων παρουσιάζει στασιμότητα και βρίσκεται πολύ κάτω από το απαιτούμενο επίπεδο.
Συνεπώς, θα μπορούσαν να επακολουθήσουν πρόστιμα συνολικού ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ μόνο για την πώληση αυτοκινήτων.
Επιπλέον, θα υπάρξει πρόστιμο ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τα ελαφρά επαγγελματικά οχήματα, όπως τα φορτηγά.
Αν και αυτά έχουν διαφορετικές οριακές τιμές, υπόκεινται επίσης στο νόμο.
Αυτό αποτελεί ένα επιπλέον βάρος για την ήδη προβληματική αυτοκινητοβιομηχανία.
Κλείσιμο έως και οκτώ εργοστασίων
Το έγγραφο αναφέρει ότι η παραγωγή και η πώληση περισσότερων από δύο εκατομμυρίων αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης θα μπορούσε να σταματήσει ως τρόπος αποφυγής των κυρώσεων.
Αυτό θα αντιστοιχούσε στην παραγωγή οκτώ εργοστασίων.
Αυτό με τη σειρά του θα σήμαινε την απώλεια εκατομμυρίων θέσεων εργασίας.
Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, προτείνεται η χρήση ενός άρθρου έκτακτης ανάγκης που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού.
Σύμφωνα με το έγγραφο, αυτό θα επέτρεπε στην Επιτροπή της ΕΕ να αναβάλει την εισαγωγή αυστηρότερων απαιτήσεων κατά δύο χρόνια.
Πρόσφατα, ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου της VW Hans Dieter Pötsch ζήτησε επίσης την αναβολή.
Η γερμανική οργάνωση λόμπι των αυτοκινήτων VDA πιέζει για μια προγενέστερη επανεξέταση του κατά πόσον οι απαιτήσεις της ΕΕ είναι εφικτές.
Οι περιβαλλοντολόγοι είναι εξοργισμένοι
«Το θράσος αυτής της πρωτοβουλίας δύσκολα μπορεί να ξεπεραστεί: Οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αποκομίσει κέρδη άνω των 130 δισεκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια και είχαν αρκετό χρόνο για να προετοιμαστούν για τον στόχο CO2, ο οποίος είναι γνωστός από το 2019», δήλωσε ο Sebastian Bock, διευθύνων σύμβουλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Transport & Environment Germany.
Τώρα ζητούν να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης ώστε να συνεχίσουν να πωλούν βρώμικα αυτοκίνητα.
Το άρθρο που αναφέρεται στην εφημερίδα προοριζόταν για πραγματικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως ο κοροναϊός ή ο πόλεμος στην Ουκρανία.
«Η ΕΕ και η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να επιτρέψουν η προστασία του κλίματος να πέσει θύμα των διοικητικών αποτυχιών ορισμένων αυτοκινητοβιομηχανιών», δήλωσε ο Bock.
Για τη Marion Tiemann από την Greenpeace, είναι «κατηγορητήριο για την εταιρεία όταν ο επικεφαλής επόπτης της VW απαιτεί περισσότερο χρόνο για την προστασία του κλίματος λίγο πριν από την προθεσμία».
Τα όρια του στόλου αποφασίστηκαν πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια και η εταιρεία είχε αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί.
«Η γκρίνια για τα όρια που είναι δήθεν πολύ αυστηρά δεν μπορεί να κρύψει την έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής».
Σύμφωνα με στοιχεία του κλάδου, σχεδόν τρία εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται στον ευρωπαϊκό κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας μόνο στην κατασκευή.
Εάν συμπεριληφθούν όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την αυτοκινητοβιομηχανία, όπως η πώληση οχημάτων, υπάρχουν περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με την ACEA.
Θέλεις να προωθήσεις τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σε Έλληνες του εξωτερικού; Το GRland είναι το κατάλληλο μέσο για εσένα. Περισσότερα -> ΕΔΩ
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Σε αυτή την παραλία αν ουρήσετε στη θάλασσα θα σας κοστίσει έως και 3000 ευρώ
- Γερμανίδα αεροσυνοδός: Γιατί δεν πρέπει να φοράτε μπλουζάκι στο αεροπλάνο προς Ελλάδα;
- Μεγάλη αλλαγή του καιρού: Σοκαρισμένος μετεωρολόγος – «Θα ήταν καταστροφή»
- Ελληνικό νόμισμα των 2 ευρώ προκαλεί τρέλα σε συλλέκτες: Μήπως το έχετε; Πόσο κοστίζει;
- Όσοι παραλείπουν ραντεβού στον γιατρό θα πληρώνουν έως και 100 ευρώ πρόστιμο;
- SOS: Η BMW ανακαλεί 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα – Ποια μοντέλα επηρεάζονται;
- 2024: Ποιο είναι το καλύτερο μέρος για να ζήσεις στη Γερμανία;
- Μπορώ να λάβω επίδομα ανεργίας αν παραιτηθώ από τη δουλειά μου;