Η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο εξαπλώνεται στη Γερμανία
1,3 εκατομμύρια θάνατοι ετησίως – Η πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια στον κόσμο εξαπλώνεται στη Γερμανία – αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων…
Κάθε χρόνο, 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από φυματίωση. Αυτό την καθιστά την πιο θανατηφόρα μολυσματική ασθένεια παγκοσμίως.
Για χρόνια, ο αριθμός των κρουσμάτων στη Γερμανία μειώθηκε, αλλά εδώ και μερικά χρόνια ο αριθμός των κρουσμάτων αυξάνεται και πάλι ελαφρώς. Αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Μετά την ανεξέλεγκτη πανδημία του κοροναϊού, η φυματίωση επανέρχεται στην πρώτη θέση μεταξύ των πιο θανατηφόρων μολυσματικών ασθενειών.
Σε παγγερμανικό επίπεδο, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει επίσης αυξηθεί ελαφρώς και πάλι μετά από χρόνια μείωσης.
Περίπου 4480 κρούσματα καταγράφηκαν το 2023, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Robert Koch με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης στις 24 Μαρτίου.
Το προηγούμενο έτος, υπήρχαν περίπου 4080 κρούσματα, το 2021 περίπου 3930.
“Το υπόβαθρο αυτών των πρόσφατων εξελίξεων είναι επί του παρόντος και η εισροή ανθρώπων που ζητούν προστασία από την Ουκρανία”, ανέφερε.
Η φυματίωση είναι πολύ πιο συχνή στη χώρα. Σύμφωνα με το RKI, τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που διαγιγνώσκονται με φυματίωση στη Γερμανία έχουν γεννηθεί εκτός Γερμανίας.
Πέρυσι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως προσβλήθηκαν από φυματίωση και 1,3 εκατομμύρια πέθαναν από αυτήν.
Σύμφωνα με το RKI, χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδονησία και η Ινδία, καθώς και χώρες της νότιας Αφρικής, όπως το Λεσότο και η Ζιμπάμπουε, πλήττονται ιδιαίτερα.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην Ανατολική Ευρώπη.
Η φυματίωση μπορεί συχνά να θεραπευτεί με φαρμακευτική αγωγή
Η φυματίωση μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού με αερολύματα που περιέχουν βακτήρια και μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων.
Σε περίπτωση λανθάνουσας λοίμωξης, η νόσος μπορεί να προληφθεί.
Λανθάνουσα λοίμωξη είναι όταν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τα βακτήρια της φυματίωσης χωρίς να έχει προσβληθεί από τη νόσο. Η θεραπεία διαρκεί τουλάχιστον έξι μήνες.
Σύμφωνα με το RKI, η πλειονότητα των ασθενών (70%) πάσχει από πνευμονική φυματίωση.
Η λοίμωξη χαρακτηρίζεται από βήχα, ο οποίος σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι αιματηρός. Περιστασιακά υπάρχει πόνος στο στήθος και δύσπνοια.
“Εάν ο βήχας επιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, θα πρέπει επίσης να εξετάζεται το ενδεχόμενο φυματίωσης και να διερευνάται περαιτέρω με ακτινολογική εξέταση των πνευμόνων σύμφωνα με τις υπάρχουσες συστάσεις”, συνέστησε ο πρόεδρος του RKI Lars Schaade.
Ορισμένα άτομα διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο
Σύμφωνα με το RKI, άτομα που είχαν στενή και παρατεταμένη επαφή με άτομα που πάσχουν από λοιμώδη πνευμονική φυματίωση και άτομα με ανεπαρκώς θεραπευμένη προηγούμενη φυματίωση διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
“Ο HIV, το κάπνισμα, η εξάρτηση από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά, ο υποσιτισμός, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι συνθήκες διαβίωσης, όπως η έλλειψη στέγης, η προηγούμενη φυλάκιση και η φτώχεια, συγκαταλέγονται επίσης στους παράγοντες κινδύνου”.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, υπήρξαν πολλές θετικές εξελίξεις πριν από την πανδημία για τον τερματισμό της παγκόσμιας επιδημίας φυματίωσης έως το 2035, σύμφωνα με μια στρατηγική του ΠΟΥ.
“Η πανδημία COVID-19 οδήγησε στη συνέχεια σε οδυνηρές οπισθοδρομήσεις σε πολλές χώρες, οι οποίες θα πρέπει να αναπληρωθούν με κόπο”.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.