Το κόστος ζωής αυξάνεται ραγδαία κατά το τελευταίο έτος και τα συνδικάτα στη Γερμανία απαιτούν αντίστοιχη αύξηση των μισθών. Θα μπορούσε το 2023 να είναι η χρονιά που οι εργαζόμενοι στη Γερμανία θα πάρουν μια απότομη αύξηση μισθών; Τι συμβαίνει;
Πολλοί άνθρωποι στη Γερμανία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος ζωής τους τελευταίους μήνες, με τα πάντα, από τη βενζίνη μέχρι τα είδη διατροφής, να έχουν αυξηθεί σε τιμές.
Αλλά θα μπορούσε να υπάρχει μια θετική εξέλιξη στον ορίζοντα, καθώς οι ειδικοί προβλέπουν ότι οι μισθοί θα μπορούσαν επίσης να αυξηθούν απότομα φέτος.
Σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τη Δευτέρα, η ευρωζώνη θα παρουσιάσει “πολύ ισχυρή” αύξηση των μισθών τους επόμενους μήνες, καθώς οι μισθοί θα συμβαδίζουν με τον καλπάζοντα πληθωρισμό.
“Η αύξηση των μισθών τα επόμενα τρίμηνα αναμένεται να είναι πολύ ισχυρή σε σύγκριση με τα ιστορικά πρότυπα”, έγραψε η ΕΚΤ στο μηνιαίο δελτίο της.
Οι συντάκτες προέβλεψαν “κάποια αναπλήρωση μεταξύ των μισθών και των υψηλών ρυθμών πληθωρισμού” που παρατηρούνται από το 2021, στον απόηχο της πανδημίας του Covid-19.
Οι “εύρωστες αγορές εργασίας” παράλληλα με τις “αυξήσεις στους εθνικούς κατώτατους μισθούς” και τα “συνδικάτα που διεκδικούν υψηλότερες αυξήσεις” θα ασκήσουν επίσης πιέσεις για αύξηση των μισθών.
Τι γίνεται με τον πληθωρισμό στη Γερμανία
Τον Δεκέμβριο, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε κάτω από το συμβολικό ποσοστό του 10%, μετά από 18 μήνες αδιάκοπων αυξήσεων.
Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί στη Γερμανία τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, τον Νοέμβριο, ο επιβεβαιωμένος πληθωρισμός εξακολουθούσε να ανέρχεται στο 10% – δύο τοις εκατό πάνω από τον στόχο της ΕΕ – και η χώρα έκλεισε το έτος με ετήσιο πληθωρισμό 8,7%.
Πρόκειται για ένα τεράστιο άλμα από το 3,2 τοις εκατό του ετήσιου πληθωρισμού το 2021.
Επιπλέον, η έκθεση της ΕΚΤ εξηγεί ότι “οι πραγματικοί μισθοί είναι σημαντικά χαμηλότεροι από ό,τι πριν από την πανδημία” το 2019, επειδή ο πληθωρισμός έχει εξανεμίσει την καταναλωτική δύναμη, με τον ετήσιο ρυθμό αύξησης των μισθών για το δεύτερο τρίμηνο του 2022 στην ευρωζώνη να διαμορφώνεται στο -5,2%.
Το τρίτο τρίμηνο του 2022, οι εργαζόμενοι στη Γερμανία έλαβαν μια μέση αύξηση μισθών 2,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά με το κόστος ζωής 8,3% υψηλότερο, αυτό ισοδυναμεί με μείωση των πραγματικών μισθών κατά 5,7%.
Ο τομέας των υπηρεσιών, ο οποίος αντιμετωπίζει “σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού”, αντιστάθηκε σε αυτή την τάση, με αμοιβές “πάνω από τα προ της πανδημίας επίπεδα”.
Γιατί οι μισθοί θα μπορούσαν να αυξηθούν φέτος στη Γερμανία;
Με τον πληθωρισμό στα ύψη, τα συνδικάτα σε όλη την Ευρωζώνη αναμένεται να πιέσουν για αυξήσεις μισθών “ιδίως σε τομείς με χαμηλότερους μισθούς”.
Στη Γερμανία, το συνδικάτο Verdi ζήτησε αύξηση των μισθών κατά 15% για τους περίπου 160.000 υπαλλήλους του ταχυδρομικού κολοσσού Deutsche Post και κατά 10,5% για τα 2,5 εκατομμύρια υπαλλήλους ομοσπονδιακών, κρατικών και δημοτικών υπηρεσιών.
Υπήρξαν μεγάλες επιτυχίες για άλλα συνδικάτα τους τελευταίους μήνες, με το συνδικάτο των χαλυβουργών IG Metall να συμφωνεί σε αύξηση μισθών κατά 6,5% τον περασμένο Ιούνιο.
Η υγιής αγορά εργασίας φαίνεται ότι θα καθοδηγήσει περαιτέρω μισθολογικές αυξήσεις, παρά την πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.
Τον Δεκέμβριο, η ΕΚΤ προέβλεψε ότι οι μισθοί θα αυξηθούν κατά 5,2 τοις εκατό το 2023, αφού είχαν ήδη αυξηθεί κατά 4,5 τοις εκατό το 2022.
Θα μπορούσαν οι υψηλότεροι μισθοί να κάνουν το κόστος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο;
Ορισμένοι οικονομολόγοι φοβούνται ότι η αύξηση των μισθών όταν ο πληθωρισμός είναι υψηλός μπορεί να οδηγήσει τις τιμές σε ακόμη μεγαλύτερη άνοδο, καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να αντισταθμίσουν το πρόσθετο κόστος.
Παρ’ όλα αυτά, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis de Guindos προέβλεψε ότι οι αυξήσεις των μισθών δεν θα οδηγήσουν σε ένα “σπιράλ μισθών-τιμών”, αλλά σημείωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να κινηθεί προσεκτικά όσον αφορά τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό.
Μακροπρόθεσμα, η ΕΚΤ εκτιμά ότι η αύξηση των μισθών είναι πιθανό να αντιμετωπίσει περαιτέρω εμπόδια, δηλαδή “την αναμενόμενη οικονομική επιβράδυνση στη ζώνη του ευρώ και την αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές” που οφείλεται εν μέρει στον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.
Τι κάνει η γερμανική κυβέρνηση για να βοηθήσει τους πολίτες;
Η δέσμη μέτρων ανακούφισης του πληθωρισμού της Γερμανίας τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2023, με πολυάριθμες φορολογικές μειώσεις και μέτρα ανακούφισης που αποσκοπούν στην υποστήριξη των εργαζομένων με το υψηλότερο κόστος ζωής.
Αυτό περιλαμβάνει την αύξηση του αφορολόγητου επιδόματος και τις αυτόματες εκπτώσεις εξόδων, υψηλότερο επίδομα home office για τους εργαζόμενους και τη δυνατότητα διαγραφής των συνταξιοδοτικών εισφορών ως επαγγελματικών εξόδων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Καφέ-εστιατόρια: Τι αλλάζει στην εστίαση το 2023 στη Γερμανία;
- 2023: Οι οδηγοί στη Γερμανία πρέπει να γνωρίζουν τις αλλαγές!
- Πληθωρισμός Γερμανία: Προϊόντα που γίνονται ακριβότερα/φθηνότερα
- Γερμανία: Τα νέα διεθνή σιδηροδρομικά δρομολόγια 2023
- Κρίσιμη χρονιά το 2023 για το συνταξιοδοτικό στη Γερμανία
- 7 λόγοι για να είστε αισιόδοξοι για τη ζωή στη Γερμανία το 2023
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Απαντήσεις σε 10 συχνές ερωτήσεις
- 10 από τα καλύτερα φεστιβάλ στη Γερμανία το 2023
- Φόροι και μισθοί: Αυτό θα αλλάξει για τους εργαζόμενους το 2023
- Τι είναι καλύτερο; Αγορά ή Ενοικίαση σπιτιού στη Γερμανία;
- Αγοράστε και πληρώστε μετά: Γιατί πρέπει να είστε προσεκτικοί;
- Άδεια οδήγησης: Οι αλλαγές που έρχονται σε οδηγούς στην Ευρώπη