Γονείς προσπαθούν πανικόβλητοι να βρούνε σιρόπι πυρετού για τα άρρωστα παιδιά τους: είναι τέτοιες συνθήκες που έθεσαν υπό πίεση τον ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας Karl Lauterbach…
Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Φαρμάκων και Ιατροτεχνολογικών Προϊόντων (BfArM), υπάρχουν σήμερα ελλείψεις σε 467 φάρμακα.
Ο αριθμός των ελλείψεων έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Μεταξύ των φαρμάκων που επηρεάζονται είναι αυτά που η Pro Generika αναφέρει επίσης ελλείψεις σε φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου και αντιβιοτικά, καθώς και σε φάρμακα για το άσθμα και την κορτιζόνη.
Η ομάδα συμφερόντων Pro Generika αναφέρει επίσης τα καρδιαγγειακά φάρμακα, τα παυσίπονα και τα αντικαταθλιπτικά, τα οποία βρίσκονται ξανά και ξανά σε έλλειψη, ενώ η κατάσταση με τα σιρόπια του πυρετού για τα παιδιά έχει “ελαφρυνθεί ελάχιστα”, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Υγείας.
Το υπουργείο επισημαίνει επίσης ότι τα περισσότερα από τα φάρμακα που επηρεάζονται μπορούν να αντικατασταθούν, ώστε να μην κινδυνεύει ο εφοδιασμός των ασθενών.
Για τα φαρμακεία, ωστόσο, αυτό συνεπάγεται μεγάλη προσπάθεια. Και τα υποκατάστατα δεν είναι πάντα τα φάρμακα που οι ασθενείς έχουν συνηθίσει και ανέχονται καλύτερα.
Ποιες είναι οι αιτίες των συμφορήσεων στην προμήθεια;
Οι αιτίες είναι πολλαπλές. Μεταξύ αυτών είναι η έντονη πίεση κόστους στην παραγωγή φαρμάκων εκτός πατέντας, η οποία έχει οδηγήσει σε μεγάλης κλίμακας μετεγκατάσταση της παραγωγής στην Κίνα και την Ινδία.
Η συγκέντρωση σε λίγες εγκαταστάσεις παραγωγής και τα πιθανά προβλήματα ποιότητας στην παραγωγή οδηγούν σε περαιτέρω αβεβαιότητες στον εφοδιασμό.
Οι ξαφνικές απότομες αυξήσεις της ζήτησης μπορούν να επιδεινώσουν οξέως το πρόβλημα.
Η έντονη πίεση του κόστους στους κατασκευαστές φαρμάκων εκτός πατέντας, των λεγόμενων γενόσημων, είναι εγχώρια.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στο σύστημα υγείας έχουν εδραιωθεί μέσα για τον περιορισμό των δαπανών των ασφαλιστικών φορέων για φάρμακα. Για παράδειγμα, μέσω των τιμών αναφοράς.
Πρόκειται για μέγιστα ποσά που καθορίζονται για την αποζημίωση ορισμένων φαρμάκων.
Το μέσο αυτό εισήχθη το 1989 υπό την ηγεσία του τότε Ομοσπονδιακού Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Norbert Blüm (CDU), με τον νόμο για τη μεταρρύθμιση της υγείας, ενώ από το 2003 τα ταμεία υγείας έχουν επίσης τη δυνατότητα να συνάπτουν συμφωνίες έκπτωσης για τα φάρμακα με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Αυτό σημαίνει ότι η σύμβαση ανατίθεται στους προμηθευτές που προσφέρουν τη χαμηλότερη τιμή.
Αυτό ρυθμίστηκε με τον νόμο για την ασφάλεια του ποσοστού εισφορών, ο οποίος εισήχθη από την τότε ομοσπονδιακή υπουργό Υγείας Ulla Schmidt (SPD).
Από το 2007, οι φαρμακοποιοί είναι επίσης υποχρεωμένοι να χορηγούν ακριβώς το ίδιο φάρμακο για το οποίο η ασφαλιστική εταιρεία υγείας του ασθενούς έχει συνάψει συμφωνία έκπτωσης σε αντάλλαγμα για μια συνταγή.
Η εξοικονόμηση για το σύστημα υγείας ανέρχεται σε πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Γερμανία: Πως μπορείτε να πάρετε σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα;
- Αυτά τα χαρτονομίσματα μπορεί να αξίζουν μια μικρή περιουσία
- Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή Έλληνας επιχειρηματίας στη Γερμανία
- Αυτά αλλάζουν τον Απρίλιο του 2023 στη Γερμανία…
- Πάσχα 2023 Γερμανία: Τι γιορτάζεται – ποιες ημέρες είναι αργίες;
- Πώς να γιορτάσετε το Πάσχα 2023 στη Γερμανία
- Γνωρίζετε την πιο ακριβή δημόσια τουαλέτα της Γερμανίας;
- Το εισιτήριο των 49 ευρώ τίθεται σε κυκλοφορία σε όλη τη Γερμανία
- Ταξίδι στη Γερμανία το Πάσχα 2023 – Όσα πρέπει να γνωρίζετε!
- Η Edeka βγάζει το αλάτι από το ψωμί και βάζει νέο συστατικό
- Η οδοντιατρική περίθαλψη στη Γερμανία
- Ρεκόρ βάρους: Αυτό είναι το μεγαλύτερο αυγό της Γερμανίας
- Γερμανία: To IG Metall διεκδικεί την εβδομάδα 4 ημερών εργασίας
- Καιρός: Θα χιονίσει το Πάσχα στη Γερμανία;