Η αυστριακή Wiener Zeitung άρχισε να εκδίδεται τον Αύγουστο του 1703 και τρεις και πλέον αιώνες μετά σταματάει την καθημερινή της έκδοση, καθώς έπαψε να είναι κερδοφόρα.
Η παλαιότερη εφημερίδα του κόσμου τύπωσε την τελευταία της καθημερινή έκδοση σχεδόν 320 χρόνια μετά την έναρξή της.
Η Wiener Zeitung, μια καθημερινή εφημερίδα με έδρα τη Βιέννη, δεν θα τυπώνει πλέον καθημερινές εκδόσεις αφού μια πρόσφατη αλλαγή νόμου σήμαινε ότι είχε πάψει να είναι κερδοφόρα ως έντυπο προϊόν.
Ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε τον Απρίλιο από την κυβέρνηση συνασπισμού της Αυστρίας, τερμάτισε τη νομική απαίτηση να πληρώνουν οι εταιρίες για τη δημοσίευση δημόσιων ανακοινώσεων στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, τερματίζοντας τον ρόλο της Wiener Zeitung ως επίσημης εφημερίδας.
Αυτή η αλλαγή είχε ως αποτέλεσμα μια εκτιμώμενη απώλεια εισοδήματος 18 εκατομμυρίων ευρώ για τον εκδότη, σύμφωνα με το Der Spiegel, και ανάγκασε την εφημερίδα να περικόψει 63 θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του συντακτικού της προσωπικού από 55 σε 20.
Θα συνεχίσει να δημοσιεύεται στο διαδίκτυο και ελπίζει να προχωρήσει στην έκδοση ενός μηνιαίου φύλλου, αν και αυτό το σχέδιο φέρεται να βρίσκεται ακόμη υπό σκέψη.
Η εφημερίδα, η οποία ανήκει στην αυστριακή κυβέρνηση αλλά είναι εκδοτικά ανεξάρτητη, άρχισε να εκδίδεται τον Αύγουστο του 1703 και έχει δει 12 προέδρους, 10 κάιζερ και δύο δημοκρατίες.
Στην πρώτη του έκδοση, ανέφερε ότι θα παρείχε μια απλή περιγραφή των ειδήσεων «χωρίς ρητορική ή ποιητική λάμψη».
Το 1768 αναφέρθηκε σε μια συναυλία με πρωταγωνιστή έναν «ιδιαίτερα ταλαντούχο» 12χρονο. Το όνομά του ήταν Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ.
Όταν η Αυστρία ηττήθηκε στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, η εφημερίδα δημοσίευσε μια ειδική έκδοση με την επιστολή παραίτησης του τελευταίου αυτοκράτορα των Αψβούργων, Κάιζερ Καρόλου.
Στην τελευταία ημερήσια έντυπη έκδοσή της την Παρασκευή (30/06), δημοσίευσε ένα άρθρο που κατηγορούσε τον νέο νόμο της κυβέρνησης για το τέλος της έντυπης κυκλοφορίας της και είπε: «Αυτοί είναι θυελλώδεις καιροί για ποιοτική δημοσιογραφία…
Σε όλο και περισσότερες πλατφόρμες, το σοβαρό περιεχόμενο συναγωνίζεται για την προσοχή με fake news, βίντεο με γάτες και θεωρίες συνωμοσίας».
Τον Απρίλιο η κυκλοφορία του ήταν μόλις 20.000 τις καθημερινές, αν και ο αριθμός αυτός διπλασιάστηκε τα Σαββατοκύριακα.
Ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ ήταν ένας από τους τελευταίους συνεντευξιαζόμενους του, μαζί με τους πρώην Αυστριακούς καγκελαρίους Φραντς Βρανίτσκι και Βόλφγκανγκ Σούσελ.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν της ΕΕ Βέρα Γιούροβα είπε στο αυστριακό πρακτορείο ειδήσεων APA ότι «δεν ήταν ευχαριστημένη με την κατάσταση» στην εφημερίδα.
«Νομίζω ότι η Wiener Zeitung έπαιξε καλό ρόλο στην ενημέρωση των ανθρώπων όλα αυτά τα χρόνια», είπε.
Κατά τη διάρκεια των τριών αιώνων εκτύπωσης της, η εφημερίδα είχε μόνο ένα αναγκαστικό διάλειμμα.
Μετά την ενσωμάτωση της Αυστρίας στη Γερμανία του Χίτλερ, η εφημερίδα έκλεισε από τους Ναζί το 1939.
Το 1945, ενώ η Αυστρία βρισκόταν ακόμα υπό συμμαχική κατοχή, άρχισε να εκτυπώνεται ξανά.
Η παλαιότερη σωζόμενη εφημερίδα στον κόσμο πιστεύεται τώρα ότι είναι η γερμανική έκδοση Hildesheimer Allgemeine Zeitung, η οποία εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1705.
Πηγή: News247
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Ελλάδα το καλοκαίρι του 23: Οι καλύτερες διαδρομές με αυτοκίνητο
- 7 πράγματα που αλλάζουν στη Γερμανία τον Ιούλιο του 2023
- Εργασία στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε αν αρρωστήσετε
- Δελτίο ταυτότητας ή διαβατήριο: Τι είναι καλύτερο για ταξίδι;
- 12,82 ευρώ: Πόσο δίκαιος είναι ο νέος κατώτατος μισθός;
- 10 λόγοι για να επισκεφθείτε το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία
- Από τον Ιούλιο: Γιατί εκατομμύρια Γερμανοί θα παίρνουν λιγότερα;
- Ασφάλιση αυτοκινήτου: Αύξηση των τιμών το φθινόπωρο
- Γερμανία: Μπορώ να πάρω το παιδί μου από το σχολείο για διακοπές;
- 4 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το νερό βρύσης στη Γερμανία
- 11 πολυπόθητα μέρη για να κάνετε πρόταση γάμου στη Γερμανία
- Γερμανία: Πότε πληρώνεται το Εισόδημα του Πολίτη (Bürgergeld)