Τα Βαλκάνια είναι μία χοάνη στην οποία αλληλεπιδρούν σειρά ακραίων με χουλιγκανική κουλτούρα και πολιτικό αποτύπωμα – Το όργιο εθνικιστικών προκλήσεων στο EURO της Γερμανίας αποδεικνύει, τριάντα χρόνια μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, ότι το… καζάνι εξακολουθεί να βράζει.
Ενώ οι εθνικές ομάδες των Βαλκανίων που αγωνίζονται στο Eυρωπαϊκό Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Γερμανία δεν αντιμετώπισαν η μία την άλλη στον αγωνιστικό χώρο, οι οπαδοί τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της προσοχής την πρώτη εβδομάδα του τουρνουά, προκαλώντας διάφορα επεισόδια, για τα οποία χρειάστηκε να επέμβει η UEFA.
Οι πρώτες μέρες του EURO σημαδεύτηκαν από αρκετά επεισόδια, που αφορούσαν κυρίως οπαδούς των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, Αλβανία και Σερβία ειδικότερα, αλλά και έναν ποδοσφαιριστή και έναν αθλητικό δημοσιογράφο.
Tα περισσότερα επεισόδια επικεντρώθηκαν γύρω από το Κοσσυφοπέδιο, την ανεξαρτησία του οποίου η Σερβία δεν αναγνωρίζει.
Σερβία και Αλβανία τιμωρήθηκαν από την UEFA για τα όσα συνέβησαν στην 1η αγωνιστική του EURO. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας δέχτηκε πρόστιμο 14.500 ευρώ για ρίψη αντικειμένων, αλλά και για προβοκατόρικα συνθήματα κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης με την Αγγλία. Στην Αλβανία επιβλήθηκε πρόστιμο 37.375 ευρώ για ρίψη αντικειμένων στον αγωνιστικό χώρο, εισβολή οπαδού, αλλά και τα προβοκατόρικα συνθήματα κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ιταλία στο Ντόρτμουντ.
Οπαδοί της Αλβανίας άνοιξαν ένα πανό με τη σημαία της χώρας τους που επεκτείνει τα σύνορα στην επικράτεια γειτονικών χωρών κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα και κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Κροατία στις 19 Ιουνίου. Αναφέρθηκε ότι άνοιξαν επίσης μια σημαία με το έμβλημα του πρώην Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου (UCK).
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία του Κοσσυφοπεδίου (FFK) κατέθεσε καταγγελία στην UEFA για την επίδειξη σημαιών, συνθημάτων και συνθημάτων από Σέρβους οπαδούς με «πολιτικά, σοβινιστικά και ρατσιστικά μηνύματα κατά του Κοσσυφοπεδίου» κατά τη διάρκεια του αγώνα Σερβίας-Αγγλίας.
Φωτογραφίες από το πλήθος των Σέρβων οπαδών κατά τη διάρκεια του αγώνα έδειχναν ένα πανό με τη σερβική εθνική σημαία και έναν χάρτη, ο οποίος περιελάμβανε το Κόσοβο εντός των συνόρων της Σερβίας.
Μια ομάδα Σέρβων οπαδών φώναζε «Το Κοσσυφοπέδιο είναι η καρδιά της Σερβίας» στο κέντρο του Μονάχου, όπου είχαν συγκεντρωθεί πριν από τον αγώνα της εθνικής τους ομάδας με τη Σλοβενία στις 20 Ιουνίου.
Με τη σειρά της, η Σερβία υπέβαλε επίσημη καταγγελία στην UEFA για τη συμπεριφορά των οπαδών της Κροατίας και της Αλβανίας κατά τη διάρκεια της ισοπαλίας 2-2 στο Αμβούργο την Τετάρτη. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σερβίας ισχυρίστηκε ότι οι οπαδοί της Κροατίας και της Αλβανίας φώναζαν Ubi, Ubi, Ubi, Srbina (Σκότωσε, σκότωσε, σκότωσε τον Σέρβο) κατά τη διάρκεια του αγώνα.
Ακόμα περισσότερο… λάδι στη φωτιά έριξε ο Αλβανός (γεννημένος στο Κόσοβο) επιθετικός Μίρλιντ Ντάκου, ο οποίος μετά το τέλος του αγώνα με τους Κροάτες, πήγε μαζί με τους οπαδούς της χώρας του και με μεγάφωνο ανά χείρας φώναξε μαζί τους αντεθνικά συνθήματα κατά της Βόρειας Μακεδονίας. Μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το «Γ@@ώ τους Βορειομακεδόνες», ο παίκτης της Ρούμπιν Καζάν απολογήθηκε μέσω ανάρτησής του στο διαδίκτυο, τονίζοντας πως ξέφυγε λόγω των έντονων συναισθημάτων της στιγμής, καθώς η ομάδα του είχε ισοφαρίσει στα τελευταία λεπτά των καθυστερήσεων…
Η επαρχία του Κοσσυφοπεδίου, στην οποία κατοικούσαν και κατοικούν στην πλειονότητα Αλβανοί, υπήρξε μέρος του σερβικού κράτους στις διάφορες μορφές του από τον Μεσαίωνα. Σύμφωνα με το εθνικιστικό αφήγημα, το Κοσσυφοπέδιο είναι το λίκνο της σερβικής εθνικής ταυτότητας και πολιτισμού. Είναι το σπίτι πολλών αρχαίων, ορθόδοξων χριστιανικών μοναστηριών αλλά και ο τόπος της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου το 1389, όπου οι Σέρβοι, αν και ηττήθηκαν, περιόρισαν σημαντικά την προέλαση του οθωμανικού στρατού. Αυτή η μάχη αποτελεί για πολλούς Σέρβους, πόσο μάλλον για τους εθνικιστές, το καθοριστικό γεγονός στην ιστορία της χώρας.
Όπως αναφέρει το Foreign Policy, σε δημοσίευμά του, «αυτή η σύγκρουση μεταξύ χριστιανισμού και ισλαμισμού αποτέλεσε το σπόρο των θρησκευτικών και εθνοτικών εντάσεων που οδήγησαν στην πολιτική αφήγηση στα Βαλκάνια τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ενώ οι ρίζες του πολέμου στη Βοσνία και στο Κοσσυφοπέδιο μπορούν να αναχθούν σε αυτή τη μοιραία ημέρα, περισσότερο από 600 χρόνια πριν. Συμβολικά μάλιστα, ο πρώην ηγέτης της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, επέλεξε το Κοσσυφοπέδιο ως τόπο διεξαγωγής της περίφημης ομιλίας του το 1989, εγείροντας τα εθνικιστικά πάθη που θα οδηγούσαν στους πολέμους της επόμενης περιόδου».
Η θέση του Κοσσυφοπεδίου στην εθνική παράδοση της Σερβίας καταδεικνύει το πόσο δύσκολη είναι η προσέγγιση του σύνθετου ζητήματος αλλά και πόσο πρόσφορο είναι το έδαφος για ενίσχυση των εθνικισμών από όλες τις πλευρές.
Ο αθλητισμός περιγράφεται μερικές φορές ως «συνέχιση της πολιτικής με άλλα μέσα» και η περίπτωση της Σερβίας και της Αλβανίας είναι χαρακτηριστική.
Εννοείται ότι οι εθνικιστικές εξάρσεις δεν είναι ασυνήθιστες μεταξύ οπαδών από τα Βαλκάνια, και επειδή οπαδοί από πολλές χώρες από την πρώην Γιουγκοσλαβία συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στη Γερμανία έγινε πια εκεί το επίκεντρο αυτού του ξεσπάσματος.
Υπήρξαν, μάλιστα, και εκκλήσεις σε κορυφαίους παίκτες να μιλήσουν δημόσια ενάντια στη χρήση εθνικιστικής ρητορικής μίσους από τους οπαδούς.
«Σήμερα, δεν ακούμε καμία καταδίκη από τον Λούκα Μόντριτς ή άλλα ηγετική στελέχη» δήλωσε ο Κροάτης καθηγητής ιστορίας και φιλοσοφίας Ζντένκο Σαμαρτζίγια, συγγραφέας σχολικών βιβλίων και σεναριογράφος ντοκιμαντέρ. «Αυτό πρέπει να σταματήσει, και μπορεί να σταματήσει από εκείνους που έχουν ανακηρυχθεί ως οι καλύτεροι παίκτες, Αυτοί μπορούν να το σταματήσουν λέγοντας απλά ‘Δεν θα συμμετάσχω σε αυτό’» πρόσθεσε.
Πηγή: SDNA
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Τι αλλάζει για τους πολίτες της Γερμανίας τον Ιούλιο του 2024;
- Μεγάλη μελέτη: Ποιος είναι ο μέσος μισθός στη Γερμανία;
- 3 γερμανικοί δρόμοι μεταξύ των ομορφότερων στον κόσμο!
- Wero: Το πανευρωπαϊκό σύστημα ψηφιακών πληρωμών έρχεται στη Γερμανία
- Η αστυνομία προσφέρει αμοιβή 50.000Ε για τον θάνατο ενός Έλληνα στη Γερμανία
- Σοκάρει ο θάνατος ενός Έλληνα στη Γερμανία: Γερμανοί τηλεθεατές προσφέρουν 50.000 ευρώ
- Πώς τα ιδιωτικά νοικοκυριά στη Γερμανία είναι πιθανό να γίνουν ακόμη πλουσιότερα;