Μια νέα πανευρωπαϊκή μελέτη της Greenpeace διαπίστωσε ότι, κατά μέσο όρο, τα ταξίδια με τρένο είναι δύο φορές πιο ακριβά από τα αεροπορικά.
Η μελέτη αποκαλύπτει πώς οι κυβερνητικές επιδοτήσεις και οι επιθετικές τακτικές τιμολόγησης πιέζουν τους ταξιδιώτες να πετάξουν, παρά το γεγονός ότι η αεροπορική βιομηχανία είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που σχετίζονται με τις μεταφορές στην ΕΕ.
Η έρευνα της Greenpeace αποκαλύπτει πώς οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να πετάξουν
Στη φαντασία της, η Ευρώπη είναι μια ήπειρος που διασχίζεται από ρομαντικές διαδρομές με τρένο μεταξύ αρχαίων πόλεων και όμορφων παραλιών.
Στην πραγματικότητα, είναι το να παίρνεις ένα λεωφορείο για το αεροδρόμιο στις 3:15 π.μ. για μια πτήση της Ryanair μεταξύ γειτονικών χωρών, επειδή ήταν η φθηνότερη επιλογή.
Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, ένα καλοκαιρινό ταξίδι με τρένο μεταξύ Μονάχου και Φλωρεντίας ήταν ένα μεγάλο ταξίδι, αλλά ένα προσιτό ταξίδι που έκαναν φοιτητές, εργαζόμενοι και οικογένειες.
Όμως, με τις αεροπορικές εταιρείες να επωφελούνται από τις μεγάλες επιδοτήσεις και να προωθούν επιθετικές στρατηγικές τιμολόγησης, το ταξίδι με τρένο έχει γίνει ένας τρόπος μετακίνησης που προσφέρεται μόνο σε εκείνους που μπορούν, λοιπόν, να το αντέξουν οικονομικά, και έχουν την πολυτέλεια του χρόνου να αφιερώσουν περισσότερες ώρες στο ταξίδι.
Η έκταση αυτής της αλλαγής των μέσων μεταφοράς αποκαλύφθηκε από την τελευταία έκθεση της Greenpeace σχετικά με τη διαφορά μεταξύ του κόστους των αεροπορικών μεταφορών – οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, προκαλούν κατά μέσο όρο 4,84 φορές περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από ό,τι τα τρένα – και του κόστους του ταξιδιού με τρένο.
Για την έκθεση, η Greenpeace ανέλυσε 112 δρομολόγια σε όλη την Ευρώπη και συνέκρινε το κόστος της πτήσης σε σχέση με το κόστος του ταξιδιού με τρένο μεταξύ δύο ευρωπαϊκών περιοχών.
Από όλες τις διαδρομές που εξετάστηκαν, σε 79 περιπτώσεις αποδείχθηκε φθηνότερο να πετάξει κανείς παρά να ταξιδέψει με τρένο.
Από τις 23 που ήταν φθηνότερες, περίπου 12 θεωρήθηκαν ότι είχαν υπηρεσίες χαμηλής ποιότητας, όπως κακές ή αργές συνδέσεις.
Τα γερμανικά τρένα είναι κατά 51% ακριβότερα από τις πτήσεις
Διεθνώς και εντός της Ευρώπης, υπάρχουν πολλοί θετικοί συσχετισμοί με το γερμανικό σιδηροδρομικό σύστημα, το οποίο από έξω θεωρείται ως ακριβές, προσβάσιμο, εκτεταμένο και οικονομικά προσιτό.
Στο εσωτερικό της Γερμανίας, αυτό το συναίσθημα αποδομείται σε μεγάλο βαθμό, με τις τακτικές και ακραίες καθυστερήσεις, τις κακώς οργανωμένες και υποχρηματοδοτούμενες κατασκευαστικές εργασίες και τα υπερπλήρη δρομολόγια να αποδεικνύουν το αντίθετο.
Πρόσφατες εξελίξεις, όπως η προσωρινή πολιτική εισιτηρίων των 9 ευρώ και το σημερινό εισιτήριο των 49 ευρώ, έχουν καταστήσει τα γερμανικά τρένα πιο προσιτά.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Greenpeace, το ταξίδι με τρένο εντός, προς και από τη Γερμανία εξακολουθεί να είναι 51% ακριβότερο από το αεροπορικό ταξίδι.
Σε ορισμένες διαδρομές, για παράδειγμα μεταξύ Αμβούργου και Μονάχου, Στουτγάρδης και Βερολίνου ή σε οποιαδήποτε διαδρομή μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας, το τρένο ήταν πάντα φθηνότερο.
Αν όμως οι ταξιδιώτες θέλουν να περάσουν τα σύνορα με την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γαλλία ή τις σκανδιναβικές χώρες, το αεροπλάνο είναι πάντα ή σχεδόν πάντα φθηνότερο.
Στην πιο ακραία περίπτωση, το ταξίδι με αεροπλάνο μεταξύ Κολωνίας και Μάντσεστερ είναι πέντε φορές φθηνότερο από το ταξίδι με τρένο.
Ο λόγος για αυτή την απόκλιση μεταξύ του κόστους του εσωτερικού ταξιδιού και του ταξιδιού πέρα από τα ευρωπαϊκά σύνορα είναι ότι η Γερμανία είναι μία από τις μοναδικές χώρες που εφαρμόζει υψηλότερους φόρους για τις πτήσεις εσωτερικού από ό,τι για τα τρένα (19 τοις εκατό έναντι 7 τοις εκατό).
Ενώ η γερμανική κυβέρνηση και η Deutsche Bahn ανακοίνωσαν πρόσφατα σχέδια για την ανάπτυξη των υπηρεσιών, όπως η ανακαίνιση κάθε τρίτου σταθμού στη χώρα και η έναρξη νέων διεθνών δρομολογίων, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η διεθνής εταιρεία χρειάζεται δισεκατομμύρια ευρώ επιπλέον, εάν η χώρα πρόκειται να πλησιάσει έστω και στο ελάχιστο τον στόχο της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2045, πόσο μάλλον με τους όρους της Συμφωνίας του Παρισιού.
Η Greenpeace απαιτεί δίκαιη τιμολόγηση για τα τρένα
Η Greenpeace επισημαίνει ότι μόνο το 1% του παγκόσμιου πληθυσμού ευθύνεται για τη δημιουργία περισσότερων από τις μισές παγκόσμιες κλιματικές εκπομπές.
Αντί να ξοδεύει χρόνο για την ανάπτυξη τεχνολογίας που καθιστά εφικτές τις φιλικές προς το περιβάλλον πτήσεις, η οργάνωση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να επενδυθούν περισσότερα χρήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές και να δοθούν λιγότερες επιδοτήσεις στις οικονομικές αεροπορικές εταιρείες.
Αυτές οι στρατηγικές τιμολόγησης “έχουν υψηλό κόστος για τον πλανήτη και τους κατοίκους του, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων τους, των γειτόνων τους στο αεροδρόμιο, των πελατών τους, των ανθρώπων που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα ή της βιοποικιλότητας γενικότερα”, έγραψε η Greenpeace στο συμπέρασμά της.
Με την επιστροφή σε λογικές τιμές στις σιδηροδρομικές μεταφορές, οι ταξιδιώτες θα μπορούσαν να έχουν την οικονομική δυνατότητα να χρησιμοποιούν και πάλι φιλικές προς το περιβάλλον ταξιδιωτικές επιλογές.
Η οργάνωση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για να γίνει αυτό, τα εισιτήρια των τρένων για ταξίδια στο μακρινό μέλλον θα πρέπει να είναι ευκολότερα διαθέσιμα, τα δρομολόγια και οι τιμές για συγκεκριμένα ταξίδια θα πρέπει να είναι ομοιόμορφα, και θα πρέπει να εισαχθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα πληρωμών για την κράτηση εισιτηρίων σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τέλος, και ίσως το πιο σημαντικό, “απαιτούνται μαζικές επενδύσεις για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής υποδομής, την αύξηση της χωρητικότητας των σιδηροδρομικών δικτύων και την ταχύτερη λειτουργία των σιδηροδρόμων, ιδίως στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Τι θα αλλάξει στο γερμανικό διαβατήριο στο μέλλον;
- Καύσωνας στη Γερμανία: Τι κανονισμοί ισχύουν στο χώρο εργασίας;
- Η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία
- Οι παντρεμένοι στη Γερμανία ενδεχομένως να χάσουν τις φοροαπαλλαγές!
- Οδήγηση: 6 γερμανικές πινακίδες που μπερδεύουν τους ξένους
- Εργασία στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια σας
- Γερμανίδα κατά ακτιβιστών αντιμετωπίζει πέντε χρόνια φυλάκιση
- Δικαίωμα μερικής απασχόλησης στη Γερμανία: Αυτοί είναι οι κανόνες
- 4 έξυπνοι τρόποι για να νικήσετε τη ζέστη στο Βερολίνο,
- Μητέρες στη δουλειά: Πώς να επιστρέψετε στην εργασία σας;
- Τραγικό θάνατο για διάσημη Ελληνίδα γαστρονόμο στο Μόναχο
- Διατάραξη κοινής ησυχίας στη Γερμανία: Πότε αρχίζει η διαμάχη;