Η ψηφιοποίηση θα πρέπει επίσης να μειώσει τα βουνά χαρτιού στο νοικοκυριό για τους καταναλωτές. Πολλά πράγματα μπορούν να εκκαθαριστούν, αλλά προσοχή: θα πρέπει οπωσδήποτε να κρατήσετε τα πρωτότυπα ορισμένων εγγράφων…
Η Γερμανία είναι γνωστή ως η χώρα των ποιητών και των στοχαστών, του Bratwurst και της μπύρας – και της γραφειοκρατίας. H γερμανική μανία συλλογής χαρτιών είναι πασίγνωστη.
Η ψηφιοποίηση υποτίθεται ότι θα δώσει λύση και θα καταστήσει πολλά έντυπα έγγραφα περιττά, αλλά προσοχή: ορισμένα έγγραφα πρέπει να τα κρατάτε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Διαβάστε στο grland.info ποια έγγραφα είναι αυτά.
Τιμολόγια, πιστοποιητικά, ειδοποιήσεις κ.λπ. – αμέτρητα έγγραφα συσσωρεύονται κατά τη διάρκεια ενός έτους, για να μην αναφέρουμε εκείνα που θα σας συνοδεύουν για το υπόλοιπο της ζωής σας.
Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα κρατάτε οργανωμένα. Και για αυτό πρέπει να τα τακτοποιείτε ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
Δείτε επίσης στο GRland:
- Ψάχνετε για δουλειά στη Γερμανία; Όλα τα έγγραφα που χρειάζεστε
- Τα έγγραφα που δεν πρέπει ποτέ να πετάξετε στη Γερμανία
Ωστόσο, αυτό απαιτεί αυτοσυγκέντρωση – ορισμένα έγγραφα δεν πρέπει ποτέ να πεταχτούν. Ειδικά εκείνα “που αποδεικνύουν την καταγωγή ή την ταυτότητά σας, όπως τα πιστοποιητικά γέννησης ή οι ταυτότητες”, συμβουλεύει το κέντρο συμβουλών καταναλωτών της NRW.
Για ορισμένα έγγραφα ισχύουν συγκεκριμένες περίοδοι διατήρησης. Το αν έχετε ψηφιακά ή σε χαρτί δεν είναι καθοριστικό. Σύμφωνα με την αρχή, εξαρτάται από το περιεχόμενο.
Για παράδειγμα, τα πιστοποιητικά γέννησης και γάμου, οι διαθήκες, τα πιστοποιητικά κληρονομιάς ή τα πιστοποιητικά θανάτου συγγενών θα πρέπει να φυλάσσονται στο πρωτότυπο εφ’ όρου ζωής.
Επιπλέον, συνιστάται να αρχειοθετούνται τα πιστοποιητικά κατάρτισης, τα διπλώματα και τα πιστοποιητικά απασχόλησης, καθώς και τα έγγραφα για τον υπολογισμό των συντάξεων ή η κάρτα κοινωνικής ασφάλισης.
Συμβουλή: Ψηφιοποιήστε αυτά τα έγγραφα για έκτακτες ανάγκες και αποθηκεύστε τα σε κρυπτογραφημένη μορφή. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης έγγραφα που πρέπει να φυλάσσονται μόνο για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με την πύλη “chip.de”, τα οικονομικά έγγραφα θα πρέπει να φυλάσσονται τουλάχιστον για όλη τη διάρκεια της σύμβασης, ενώ για τις συμβάσεις εργασίας αρκεί η διατήρηση του πρωτοτύπου μέχρι την επόμενη θέση εργασίας, μετά την οποία αρκεί ένα ψηφιακό αντίγραφο.
Για πολλά άλλα έγγραφα ισχύουν προθεσμίες μεταξύ ενός και δέκα ετών.
Τα ειδοποιητήρια φορολογικής βεβαίωσης θα πρέπει να φυλάσσονται -τουλάχιστον ψηφιακά- για έντεκα έτη.
Η πύλη συνιστά πέντε έτη για τα τιμολόγια των επιτηδευματιών για νέες κατασκευές ή ανακαινίσεις.
Η προθεσμία είναι τρία έτη για τραπεζικές καταστάσεις, τιμολόγια και μισθωτήρια συμβόλαια, μεταξύ άλλων.
Οι αποδείξεις δωρεάς, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και οι βεβαιώσεις μισθοδοσίας πρέπει να αποθηκεύονται για ένα έτος. Μπορείτε να βρείτε λεπτομερή επισκόπηση, για παράδειγμα, στον ιστότοπο του κέντρου συμβουλών καταναλωτών “Verbraucherzentrale NRW“.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.