Ώρα για κουραμπιέδες λοιπόν…Μέσα στο γιορτινό πνεύμα των ημερών ξεκινήσαμε φτιάχνοντας τα μελομακάρονα…Δεν γίνεται να λείπει όμως από το τραπέζι μας το έτερον τους ήμισυ… Οι κουραμπιέδες, λαχταριστές μπουκιές που άλλοτε είναι πασπαλισμένοι με άχνη ζάχαρη και άλλοτε καλυμμένοι με σοκολάτα!
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν συναντάμε τον κουραμπιέ γύρω στον 7ο αιώνα στην περιοχή της Περσίας, όπου διαδόθηκε η ζάχαρη εκείνη την εποχή.
Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες.
Η ονομασία «κουραμπιές» προέρχεται από το τούρκικο kurabiye (ή το αραβικό qurabiya), το οποίο αναλύεται στις λέξεις Kuru που σημαίνει στεγνός, ξερός και biye που είναι δάνειο από τα λατινικά για τη λέξη biscuit-μπισκότο.
Το biscuit είναι η τεχνική του διπλοφουρνίσματος. Οι αρχαίοι Έλληνες την αποκαλούσαν δίπυρον και αφορούσε την τεχνική αρτοποίησης που αφαιρούσε με το ψήσιμο την υγρασία από τα σκευάσματα ώστε να αντέχουν περισσότερο στο χρόνο και να μην «χαλάει» εύκολα ο άρτος, κυρίως των στρατιωτών και των ναυτικών.
Το λατινικό bis-cuit είναι πιθανό να διαδόθηκε μέσω των Βενετών εμπόρων και στην Ασία. Καθιερώθηκε ως παραφθορά της λατινικής λέξης, σε biya/biye, οπότε συνδέθηκε με το δικό τους Qura /Kuru (ξηρό) και έδωσε τη νέα λατινο-ανατολίτικη λέξη Qurabiya / Kurabiye.
Έτσι φτάσαμε στον κουραμπιέ, σε ελεύθερη μετάφραση ξηρό μπισκότο που με το πέρασμα των χρόνων εμπλουτίστηκε η συνταγή του με αμύγδαλα, καρύδια, άχνη ζάχαρη και σε μια πιο μοντέρνα εκδοχή καλυμμένος από σοκολάτα.
Στην χώρα μας λέγεται ότι τους κουραμπιέδες, μαζί με άλλες νοστιμιές, τους έφεραν το 1922 οι πρόσφυγες από τη Σμύρνη της Μικρά Ασίας.
Ο κουραμπιές έχει συνδεθεί άμεσα με την περίοδο των Χριστουγέννων. Αλλά στην παράδοση και την λαογραφία μας είναι το απόλυτο γιορτινό γλύκισμα, που ψήνεται και σερβίρεται όλο τον χρόνο και όχι μόνο τα Χριστούγεννα
Πέρα λοιπόν από την γιορτή των Χριστουγέννων, τους κουραμπιέδες, σε πολλά χωριά της Στερεάς Ελλάδος και πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία τους προσφέρουν σε γάμους και βαπτίσεις όπου το λευκό της ζάχαρης συμβολίζει την γιορτή και την ευχή για ευημερία.
Ας φτιάξουμε λοιπόν λαχταριστούς κουραμπιέδες:
Υλικά
• 500γρ βούτυρο (γάλακτος)
• 1 ποτήρι του νερού ζάχαρη άχνη
• 2 βανίλιες
• 1 σφηνάκι κονιάκ
• 1 ποτήρι του νερού αμύγδαλα χοντροκομμένα
• 900γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Απλώνουμε τα αμύγδαλα σε ένα ταψί και τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 8 λεπτά.
- Χτυπάμε το βούτυρο με το μίξερ σε δυνατή ταχύτητα για 5 λεπτά για να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 5 λεπτά.
- Στην συνέχεια βάζουμε την βανίλια και το κονιάκ συνεχίζοντας το χτύπημα
- Έχοντας χαμηλώσει την ταχύτητα του μίξερ προσθέτουμε τα αμύγδαλα εναλλάξ με το κοκκινισμένο αλεύρι.
- Πλάθουμε τους κουραμπιέδες σε ό,τι σχήμα θέλουμε, τους τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.
- Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
- Όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε με κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη.
Καλή σας επιτυχία!
Για περισσότερες συνταγές πατήστε ΕΔΩ!!
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info