Η απώλεια εργασίας μπορεί να είναι μια εφιαλτική κατάσταση για τους ομογενείς στη Γερμανία – αλλά ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα θα σταθείτε ξανά στα πόδια σας σε χρόνο μηδέν.
Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, οι απολύσεις δεν είναι καθόλου ασυνήθιστες – αλλά αυτό δεν κάνει πιο δύσκολη την κατάσταση για τους ανθρώπους που βρίσκονται ξαφνικά χωρίς δουλειά.
Για τους αλλοδαπούς στη Γερμανία, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τρομακτική.
Μπορεί να αναρωτιέστε αν κινδυνεύει το καθεστώς παραμονής σας, πόσο δύσκολο θα είναι να βρείτε άλλη θέση εργασίας και αν μπορείτε να συντηρήσετε τον εαυτό σας όσο αναζητάτε άλλη δουλειά.
Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά σε μια τέτοια στιγμή, ακολουθώντας αυτά τα τέσσερα απλά βήματα θα έχετε τις προϋποθέσεις να προχωρήσετε μπροστά – και ελπίζουμε ότι δεν θα αργήσει να σας παρουσιαστεί μια άλλη ιδανική ευκαιρία για τα όνειρά σας.
1. Διαπραγματευτείτε τους όρους σας
Προτού υπογράψετε ή συμφωνήσετε σε οτιδήποτε, είναι ζωτικής σημασίας να είστε εξοικειωμένοι με τα δικαιώματά σας και να καταλάβετε πόσο νωρίτερα πρέπει να σας ειδοποιήσει ο εργοδότης σας και τι είδους αποζημίωση μπορεί να σας οφείλεται.
Σε γενικές γραμμές, ο κανόνας είναι ότι λαμβάνετε μισό μήνα αποζημίωσης για κάθε έτος που εργαστήκατε στην εταιρεία.
Με βάση αυτό, μπορείτε να διαπραγματευτείτε υψηλότερες αποζημιώσεις σε αντάλλαγμα για την υπογραφή συμφωνίας απόλυσης (Aufhebungsvertrag), οπότε ίσως να θέλετε να ζητήσετε νομική συμβουλή πριν συμβιβαστείτε.
Ακόμη και κατά τη διάρκεια της δοκιμαστικής περιόδου, ο εργοδότης σας θα πρέπει επίσης να σας δώσει ένα ορισμένο χρονικό διάστημα προειδοποίησης πριν από την τελευταία σας εργάσιμη ημέρα.
Κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου διαστήματος, μπορείτε είτε να εργαστείτε για την εταιρεία είτε να τεθείτε σε αυτό που είναι γνωστό ως άδεια πριν την απόλυση, όπου μένετε στο σπίτι αλλά πληρώνεστε σαν να εργάζεστε.
Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο μιας συμφωνίας καταγγελίας, οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε προσεκτικά τι είναι καλύτερο για εσάς και να απευθυνθείτε στο συμβούλιο εργασίας (Betriebsrat) ή σε έναν νομικό πριν λάβετε οριστικές αποφάσεις.
Θα πρέπει επίσης να γνωρίζετε ότι δεν έχετε καμία υποχρέωση να υπογράψετε οποιαδήποτε συμφωνία και ότι μπορείτε να αμφισβητήσετε νομικά την απόλυση, αν το θελήσετε.
2. Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τον εργοδότη σας
Μόλις οριστικοποιηθούν οι όροι της απόλυσης, βεβαιωθείτε ότι ο εργοδότης σας θα σας δώσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα που χρειάζεστε για να αντεπεξέλθετε στην επόμενη φάση της γερμανικής γραφειοκρατίας.
Τα δύο κυριότερα που πρέπει να σκεφτείτε πρώτα είναι το πιστοποιητικό απασχόλησης (Arbeitsbescheinung) και το πιστοποιητικό του δικαιώματος αδείας σας (Urlaubsbescheinigung).
Η πρώτη μπορεί να αποσταλεί στην Agentur für Arbeit (γραφείο ευρέσεως εργασίας) ως απόδειξη της τελευταίας σας εργασίας και της πρόσφατης απόλυσης, ενώ η δεύτερη θα βοηθήσει τον επόμενο εργοδότη σας να υπολογίσει τις ημέρες άδειάς σας για το υπόλοιπο του έτους.
Εκτός από αυτά τα έγγραφα, θα πρέπει να ζητήσετε από τον εργοδότη σας μια συστατική επιστολή (Arbeitszeugnis), η οποία είναι χρήσιμη για την εύρεση νέας εργασίας στη Γερμανία.
Θα πρέπει επίσης να κρατάτε την τελευταία σας μισθοδοσία και βεβαίωση αποδοχών (Lohnsteuerabrechnung), τα οποία είναι χρήσιμα για φορολογικούς σκοπούς και μπορεί επίσης να ζητηθούν από την Agentur für Arbeit.
3. Εγγραφείτε ως άνεργος στην Agentur für Arbeit
Μόλις πληροφορηθείτε ότι πρόκειται σύντομα να μείνετε άνεργος, θα πρέπει να εγγραφείτε ως άνεργος στην Agentur für Arbeit. Για να λάβετε πλήρη επιδόματα ανεργίας, πρέπει συνήθως να το κάνετε αυτό εντός τριών ημερών από την παραλαβή της ειδοποίησης απόλυσης ή τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την αποχώρησή σας.
Ανάλογα με τον τύπο της άδειας παραμονής που έχετε, μπορεί να δικαιούστε ή όχι επιδόματα μακροχρόνιας ανεργίας (ALG II), αλλά οι περισσότεροι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν ασφάλεια ανεργίας (ALG I), η οποία καλύπτει ένα μέρος του προηγούμενου μισθού σας όσο αναζητάτε νέα θέση εργασίας.
Είναι σημαντικό να είστε λίγο προσεκτικοί εδώ, καθώς η διεκδίκηση παροχών μακροχρόνιας ανεργίας (ALG II) μπορεί να επηρεάσει τυχόν μελλοντικές αιτήσεις για υπηκοότητα.
Οποιαδήποτε αποζημίωση που συμφωνείτε να λάβετε μπορεί επίσης να έχει ως αποτέλεσμα να χάσετε μερικούς μήνες επιδομάτων ανεργίας, οπότε όλοι αυτοί είναι παράγοντες που θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας ενώ αποφασίζετε για τον καλύτερο τρόπο να προχωρήσετε.
4. Ενημερώστε το γραφείο μετανάστευσης
Εάν έχετε άδεια παραμονής που συνδέεται με κάποιο τρόπο με την εργασία σας, όπως η μπλε κάρτα ή η θεώρηση εργασίας, θα πρέπει να ενημερώσετε την υπηρεσία μετανάστευσης για την αλλαγή των συνθηκών σας το συντομότερο δυνατό.
Αυτό θα πρέπει να γίνει εγγράφως και στα γερμανικά, εντός δύο εβδομάδων από την παραλαβή της ειδοποίησης καταγγελίας.
Θα πρέπει να αναφέρετε όλες τις σχετικές προσωπικές πληροφορίες, όπως ημερομηνία γέννησης, τύπο άδειας διαμονής και εθνικότητα, καθώς και την ημερομηνία της τελευταίας ημέρας εργασίας σας.
Ως απόδειξη της απόλυσης, θα πρέπει επίσης να επισυνάψετε αντίγραφο της σύμβασης απόλυσης ή επιστολή του εργοδότη σας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η υπηρεσία μετανάστευσης θα σας δώσει προθεσμία 3 έως 12 μηνών για να αναζητήσετε νέα θέση εργασίας.
Εάν σας δώσουν μικρότερο χρονικό διάστημα, να γνωρίζετε ότι ενδέχεται να μπορέσετε να διαπραγματευτείτε παράταση αργότερα, εάν δυσκολεύεστε να βρείτε εργασία χωρίς δική σας υπαιτιότητα.
Πάνω απ’ όλα, παραμείνετε θετικοί. Αν και μπορεί να νιώθετε ότι μια πόρτα έχει κλείσει, μια άλλη είναι βέβαιο ότι θα ανοίξει.
Δεδομένου ότι πρόκειται για τη Γερμανία, ίσως χρειαστεί απλώς να περάσετε μέσα από μια θάλασσα γραφειοκρατίας για να φτάσετε εκεί.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.