Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας Marco Buschmann (FDP) δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει μέχρι το 2025 την “κοινωνία ευθύνης” (Verantwortungsgemeinschaften), ένα νέο μοντέλο νόμιμης συμβίωσης.
Η γερμανική κυβέρνηση ανακοινώνει λεπτομέρειες σχετικά με τις Verantwortungsgemeinschaften
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν ανακοίνωσε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το σχέδιο της Γερμανίας να εισαγάγει τις λεγόμενες Verantwortungsgemeinschaften (κυριολεκτικά “συντροφικές σχέσεις ευθύνης”).
Ο νόμος θα επιτρέπει στους ανθρώπους να μοιράζονται ευθύνες όσον αφορά τη φροντίδα, τα οικονομικά ή τη στέγαση, όπως κάνουν τα παντρεμένα ζευγάρια, αλλά η ρύθμιση δεν θα βασίζεται απαραίτητα σε ρομαντική σχέση.
Μια “συντροφιά ευθύνης” θα μπορούσε επίσης να μοιράζεται από περισσότερα από δύο άτομα, εξήγησε ο Buschmann, αλλά όχι περισσότερα από έξι άτομα.
Ο νόμος για τις “Κοινότητες ευθύνης” θα διευκόλυνε τους ανύπαντρους, τις μονογονεϊκές οικογένειες ή τους ηλικιωμένους, οι οποίοι μπορεί να ζουν μαζί αλλά δεν είναι παντρεμένοι, να φροντίζουν ο ένας τον άλλον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, δεδομένου ότι θα αναγνωρίζεται νομικά η ευθύνη τους ο ένας για τον άλλον.
Το νέο μοντέλο θα είναι ένα σύστημα τεσσάρων επιπέδων. Στο χαμηλότερο επίπεδο, μόνο ορισμένες ευθύνες θα μοιράζονται νομικά, όπως η στέγαση.
Στο υψηλότερο επίπεδο, οι σύντροφοι θα μοιράζονται ευθύνες σε πολλούς τομείς, όπως η στέγαση, τα οικονομικά και η φροντίδα.
Σε κάθε επίπεδο, οι σύντροφοι θα μπορούν να επιλέγουν ποιες ευθύνες θα ήθελαν να μοιράζονται.
Οι συντροφιές ευθύνης δεν θα είναι ” light γάμος “
Ο Buschmann εξήγησε ότι για τους ανθρώπους που θέλουν να στηρίξουν ο ένας τον άλλον, ο νέος νόμος θα κάνει τα πράγματα πολύ πιο εύκολα, ειδικά όταν πρόκειται για ιατρικά επείγοντα περιστατικά.
Τα μέλη της συντροφιάς θα έχουν το δικαίωμα ενημέρωσης από τους γιατρούς σε περίπτωση που συμβεί κάτι στον σύντροφό τους και θα μπορούν να εκπροσωπούν τον σύντροφό τους αν χρειαστεί.
Μια διάκριση που θέλησε να κάνει ο Buschmann ήταν ότι οι συντροφιές ευθύνης δεν θα είναι ένας “γάμος λάιτ”, και δεν θα υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία που αφορούν τη σχέση γονέα-παιδιού ή το κληρονομικό δίκαιο, ούτε οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τις Verantwortungsgemeinschaften θα επωφελούνται από φορολογικές ελαφρύνσεις όπως τα παντρεμένα ζευγάρια στη Γερμανία.
Κριτική έχει ήδη ασκηθεί από το CDU/CSU, το οποίο υποστηρίζει ότι ο νόμος θα μπορούσε να σημαίνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει έμμεσα πολυγαμικούς γάμους, οι οποίοι είναι παράνομοι στη Γερμανία.
Ο εκπρόσωπος της Ένωσης Grünter Krings υποστήριξε επίσης ότι η χώρα διαθέτει ήδη μονοπάτια για να κάνουν τα άτομα τέτοιες νόμιμες συμφωνίες μεταξύ τους, αλλά το υπουργείο Δικαιοσύνης επικαλέστηκε ότι αυτοί οι ισχύοντες κανόνες είναι τόσο γραφειοκρατικοί και χρονοβόροι που δεν χρησιμοποιούνται ποτέ.
Ο Buschmann θα συντονίσει τώρα τη σύνταξη ενός σχεδίου νόμου, το οποίο αν περάσει από την πολυεπίπεδη νομοθετική διαδικασία της Γερμανίας, θα μπορούσε να κατοχυρωθεί το 2025.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- Όλες οι εθνικές και κρατιδιακές αργίες στη Γερμανία το 2024
- Πόσο κοστίζει η υποβολή αίτησης για τη γερμανική υπηκοότητα;
- 02/2024: 12 αλλαγές που επηρεάζουν τους ομογενείς στη Γερμανία
- Δίσεκτο έτος: Πότε υπάρχει 29η Φεβρουαρίου στο ημερολόγιο;
- Σας έπιασε να τρέχετε κάμερα ταχύτητας; Τι μπορείτε να κάνετε…
- Γερμανία: Τα δικαιώματά μου σχετικά με το διάλειμμα στην εργασία
- Γερμανία: Επιστροφή εγγύησης μετακομίζοντας από το διαμέρισμά σας