Κοινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ και του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης ανακάλυψε ότι η καθυστερημένη συνταξιοδότηση μειώνει το προσδόκιμο ζωής.
Οι συνθήκες εργασίας πριν από τη συνταξιοδότηση αποτελούν βασικό παράγοντα για το προσδόκιμο ζωής και η καθυστέρηση της συνταξιοδότησης κατά ένα μόνο έτος μπορεί να κάνει τη διαφορά.
Μελέτη του Πανεπιστημίου του Μανχάιμ αποκαλύπτει τη σχέση μεταξύ συνταξιοδότησης και προσδόκιμου ζωής
Η καθυστερημένη συνταξιοδότηση μειώνει το προσδόκιμο ζωής. Αυτά είναι τα ευρήματα των ερευνητών των δύο πανεπιστημίων της Γερμανίας και της Ισπανίας.
Χρησιμοποιώντας στοιχεία από το ισπανικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και εξετάζοντας διαφορετικές πολιτικές συνταξιοδότησης σε όλη την Ευρώπη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καθυστέρηση της συνταξιοδότησης ακόμη και κατά ένα έτος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να πεθάνει κανείς νωρίτερα.
Για τους εργαζόμενους ηλικίας 60 έως 69 ετών, “η καθυστέρηση της εξόδου από την αγορά εργασίας κατά ένα έτος αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου […] κατά 4,2 ποσοστιαίες μονάδες”, εξηγεί η μελέτη.
Μεταξύ των εργαζομένων ηλικίας 60 έως 69 ετών, εκείνοι που επηρεάζονται περισσότερο από την καθυστέρηση της συνταξιοδότησης ήταν τα άτομα ηλικίας 60 έως 64 ετών.
Σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οι εργαζόμενοι δεν έχουν πλέον πρόσβαση σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης κατά τη διάρκεια αυτών των ετών.
Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το μειωμένο προσδόκιμο ζωής μετά την μεταγενέστερη συνταξιοδότηση “οφείλεται κυρίως στην άμεση επίδραση της απώλειας της πρόσβασης σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης”.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης πώς οι διαφορετικοί τύποι εργασίας και οι ποικίλες σωματικές επιβαρύνσεις, οι ψυχοκοινωνικές επιβαρύνσεις, το απαιτούμενο επίπεδο δεξιοτήτων και η επιρροή στην αυτοεκτίμηση επηρεάζουν το προσδόκιμο ζωής.
Η μελέτη Mannheim-Barcelona επεσήμανε ότι: “Ένα από τα κύρια εργαλεία πολιτικής που χρησιμοποιούνται είναι ο περιορισμός της πρόσβασης σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης με την αύξηση της ελάχιστης ηλικίας συνταξιοδότησης.
Ενώ υπάρχει εκτεταμένη βιβλιογραφία που μελετά τις αντιδράσεις της προσφοράς εργασίας σε τέτοιες συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις, υπάρχουν σχετικά λίγες μελέτες σχετικά με τον αντίκτυπο της καθυστέρησης της συνταξιοδότησης στη θνησιμότητα”.
Το γερμανικό συνταξιοδοτικό σύστημα βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί
Πολλές χώρες αναμετρώνται σήμερα με το πώς η γήρανση του πληθυσμού προκαλεί αυξανόμενη ανισορροπία στα συνταξιοδοτικά συστήματα, τα οποία βασίζονται σε νεότερους, εργαζόμενους ανθρώπους για να χρηματοδοτήσουν τις συντάξεις εκείνων που σήμερα είναι συνταξιούχοι.
Το 1981, 2,9 εργαζόμενοι στη Γερμανία πλήρωναν στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα ενός συνταξιούχου.
Τώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Deutsche Rentenversicherung (Γερμανικό Ταμείο Συντάξεων), μέχρι το 2045, μόλις 1,54 εργαζόμενοι θα πληρώνουν για τη στήριξη ενός συνταξιούχου.
Σε αντίθεση με την Ισπανία, η πρόωρη συνταξιοδότηση εξακολουθεί να είναι πολύ δημοφιλής στη Γερμανία.
Ωστόσο, για να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανισορροπία μεταξύ εργαζομένων και συνταξιούχων, ορισμένοι εργοδότες και κυβερνητικοί φορείς ζητούν να αυξηθεί η ηλικία συνταξιοδότησης στα 68 ή ακόμη και στα 70 έτη, ακολουθώντας τα βήματα των πρόσφατων και πολυσυζητημένων μεταρρυθμίσεων του Εμανουέλ Μακρόν στη γειτονική Γαλλία.
Η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία δεν θα αντιμετωπίσει την έλλειψη εργαζομένων
Το ζήτημα της ηλικίας συνταξιοδότησης είναι συνυφασμένο με το ρεκόρ υψηλών και αυξανόμενων ελλείψεων εργαζομένων στη Γερμανία.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η κατάργηση των δυνατοτήτων πρόωρης συνταξιοδότησης και η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γερμανία δεν θα ήταν ακόμη αρκετές για την αντιμετώπιση της έλλειψης εργαζομένων στην ομοσπονδιακή δημοκρατία.
Αντιθέτως, λόγω της μεταβαλλόμενης δημογραφικής κατάστασης της χώρας, πολλοί έχουν πει ότι η ενθάρρυνση της μετανάστευσης είναι το κλειδί για την κάλυψη αυτού του κενού.
Η διευθύντρια της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Απασχόλησης Andrea Nahles επισήμανε πρόσφατα: “Ακόμη και αν αξιοποιήσουμε όλο το εγχώριο δυναμικό [για την κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας], αυτό δεν θα είναι δυνατό χωρίς περαιτέρω μετανάστευση”.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 5 τρόποι με τους οποίους η ζωή στη Γερμανία σε αλλάζει ως άνθρωπο
- 5 πόλεις εκτός Γερμανίας για να επισκεφθείτε με το εισιτήριο 49€
- Οι καλύτεροι κήποι μπύρας στη Γερμανία
- Γιατί ο Ιούνιος είναι ο καλύτερος μήνας στη Γερμανία;
- Επιτρέπεται να καπνίζετε στο μπαλκόνι σας στη Γερμανία;
- Αυστρία Vs Γερμανία: Που λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη;
- Προσοχή – Μεγάλη ανάκληση: Βρέθηκε μούχλα σε χυμούς
- Όλα όσα αλλάζουν τον Ιούνιο του 2023 στη Γερμανία
- Γερμανία: Νέο πρόγραμμα επιδότησης αγοράς σπιτιού για οικογένειες