Συναγερμός στη Γερμανία: Σπάνια ασθένεια ξεσπά στο σχολείο
Ένα αγόρι από το Havelland εισήχθη στο νοσοκομείο με οξεία αμυγδαλίτιδα. Το σοκ ακολούθησε όταν οι γιατροί διαπίστωσαν ότι το παιδί πάσχει από μια επικίνδυνη, απειλητική για τη ζωή ασθένεια…
Στο Havelland, στα δυτικά του Βρανδεμβούργου, σημειώθηκε ένα σοβαρό περιστατικό διφθερίτιδας. Όπως ανέφερε αρχικά η εφημερίδα “Märkische Allgemeine”, στις 26 Σεπτεμβρίου ένα δεκάχρονο αγόρι με οξεία αμυγδαλίτιδα εισήχθη στο κλινικό κέντρο Ernst-von-Bergmann στο Πότσνταμ. Εκεί οι γιατροί διέγνωσαν διφθερίτιδα.
Η περίπτωση αναφέρθηκε την επόμενη μέρα στο υγειονομικό τμήμα του Havelland, καθώς η νόσος είναι υποχρεωτικά δηλώσιμη. Ο εκπρόσωπος της περιοχής, Martin Kujawa, δήλωσε ότι “εξαιτίας της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα μας, η νόσος δεν εμφανίζεται πια”. Το παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο.
Επειδή η κατάσταση του μαθητή επιδεινώθηκε γρήγορα και η ασθένεια είναι εξαιρετικά μεταδοτική και απειλητική για τη ζωή, μεταφέρθηκε στην κλινική Charité στο Βερολίνο.
Εκεί ο δεκάχρονος χρειάστηκε να διασωληνωθεί και να λάβει θεραπεία με αντιβιοτικά. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του Βρανδεμβούργου, το παιδί φοιτούσε σε σχολείο Waldorf στο Βερολίνο.
Δύο τύποι διφθερίτιδας
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και είναι διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, εξηγεί το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI).
Υπάρχουν δύο τύποι: η αναπνευστική διφθερίτιδα (φαρυγγική διφθερίτιδα), που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, και η δερματική διφθερίτιδα, που επηρεάζει το δέρμα. Το βακτήριο παράγει το ισχυρό τοξικό Διφθεριτικό τοξίνη. Ο Emil Adolf Behring, Γερμανός γιατρός και βραβευμένος με Νόμπελ, ανέπτυξε το 1913 το εμβόλιο κατά της διφθερίτιδας.
Δεδομένου ότι η μόλυνση μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων, το υγειονομικό τμήμα του Havelland έλαβε αμέσως μέτρα για να προστατεύσει τα στενά πρόσωπα του παιδιού, τόσο στο σχολείο όσο και στην οικογένειά του. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας στο Βερολίνο διέταξε εργαστηριακές εξετάσεις στην τάξη του παιδιού και χορήγηση προληπτικής θεραπείας με αντιβιοτικά.
Χωρίς θεραπεία, ένας στους δύο μολυσμένους πεθαίνει
Το αγόρι προσβλήθηκε από τον σπάνιο τύπο της φαρυγγικής διφθερίτιδας, η οποία συχνά είναι σοβαρή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πονόλαιμο, πυρετό, αμυγδαλίτιδα με πύον και διόγκωση των λεμφαδένων.
Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, η ασθένεια μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, με ποσοστό θνησιμότητας που φτάνει το 50%, ενώ ακόμη και με άμεση θεραπεία το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει κοντά στο 10%.
Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος προστασίας, σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού (Stiko), παραμένει το εμβόλιο. Στα βρέφη συστήνεται να ξεκινά από τον δεύτερο μήνα, με την πρώτη αναμνηστική δόση να δίνεται στα 5-6 χρόνια και αργότερα στην εφηβεία, από 9 έως 16 ετών. Οι ενήλικες θα πρέπει να ανανεώνουν το εμβόλιο κάθε δέκα χρόνια.
Ο τελευταίος επιβεβαιωμένος περιστατικό διφθερίτιδας στο Πότσνταμ σημειώθηκε το 2002, ενώ στο Havelland το 2012 αναφέρθηκε μία ύποπτη περίπτωση, η οποία δεν επιβεβαιώθηκε.
Είναι οι σχολές Waldorf κατά των εμβολίων;
Τα σχολεία Waldorf βασίζονται στη φιλοσοφία της ανθρωποσοφίας του Rudolf Steiner. Αν και πολλοί αποδίδουν την ετικέτα “αντιεμβολιαστικά” στα σχολεία αυτά, η εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελεύθερων Σχολείων Waldorf, Nele Auschra, δήλωσε το 2021 ότι αυτό είναι λάθος. Ο σύνδεσμος δεν παρέχει καμία σύσταση για εμβολιασμούς, παραπέμποντας τους γονείς σε ιατρική συμβουλή από παιδίατρους.
Επιπλέον, αναγνωρίζεται η σημασία των εμβολιασμών για την πρόληψη σοβαρών ασθενειών. Η ανθρωποσοφική ιατρική αναγνωρίζει τον ρόλο των εμβολιασμών στη βελτίωση της υγείας παγκοσμίως και υποστηρίζει τα εμβόλια ως μέσο πρόληψης απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αυτός είναι ο χρόνος που πρέπει να εργαστείτε για σύνταξη 1500 ευρώ
- Brückentage 2025 στη Βαυαρία: Πώς να κερδίστε περισσότερες μέρες άδειας;
- Οικονομική ύφεση: Θέσεις εργασίας, μισθοί, συντάξεις – Πόσο μας κοστίζει η κρίση;
- Μειωμένο καθαρό εισόδημα από το 2025: Ποιοι πολίτες θα πληρώσουν περισσότερα;
- Πιθανή έκρηξη κόστους έως και 56% για τα συστήματα θέρμανσης με φυσικό αέριο
- Πόσο φόρο ακίνητης περιουσίας θα πληρώνουν οι κάτοικοι από το 2025;
- Γιατί η κυβέρνηση κάνει τόσα πολλά για τους ανέργους και τόσο λίγα για τους εργαζόμενους;
- Τι πρέπει να γνωρίζετε όταν κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης;