Η απόφαση να προχωρήσετε μόνοι σας και να γίνετε ελεύθερος επαγγελματίας στη Γερμανία μπορεί να είναι μια “τρομακτική” προοπτική.
Αλλά, αν το κάνετε σωστά, μπορεί να είναι μια συναρπαστική και απελευθερωτική πορεία. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες συμβουλές για το πώς να επιβιώσετε.
1. Βρείτε έναν φορολογικό σύμβουλο
Το γερμανικό φορολογικό σύστημα είναι περίπλοκο, ακόμη και για τους Γερμανούς. Όλη η σχετική γραφειοκρατία χρησιμοποιεί την Amtsprache (γλώσσα των αρχών), η οποία μοιάζει περισσότερο με νομική γλώσσα παρά με “κανονικά” γερμανικά, και τα λάθη κατά τη συμπλήρωση των φορολογικών εντύπων μπορεί να σας προκαλέσουν, στην καλύτερη περίπτωση, έναν τεράστιο πονοκέφαλο και, στη χειρότερη, ένα δαπανηρό πρόστιμο.
Επομένως, είναι καλύτερο να προσλάβετε κάποιον που ξέρει τι κάνει για να σας βοηθήσει.
Το πρόσωπο αυτό ονομάζεται Steuerberater (φορολογικός σύμβουλος) στη Γερμανία. Θα σας βοηθήσει να εγγραφείτε στην εφορία, να αλληλογραφήσετε μαζί της και να υποβάλετε τις φορολογικές σας δηλώσεις.
Να γνωρίζετε ότι στη Γερμανία ισχύουν διαφορετικές προθεσμίες για τις φορολογικές δηλώσεις, ανάλογα με το αν απασχολείτε επίσημο φορολογικό σύμβουλο ή όχι.
Εάν κάνετε τη φορολογική δήλωση μόνοι σας, η προθεσμία για την υποβολή της ετήσιας φορολογικής δήλωσης είναι νωρίτερα από ό,τι εάν χρησιμοποιήσετε τις υπηρεσίες ενός φορολογικού συμβούλου.
Όταν αναζητάτε φορολογικό σύμβουλο, μια καλή συμβουλή είναι να χρησιμοποιήσετε το δίκτυό σας για να λάβετε συστάσεις.
Ιδανικά, θέλετε κάποιον που θα κάνει κάτι περισσότερο από το να συμπληρώνει απλώς τα έντυπα για εσάς, αλλά που θα σας συμβουλεύει πραγματικά για το πώς να διαχειριστείτε καλύτερα τα οικονομικά της επιχείρησής σας, ώστε να μπορέσετε να εξοικονομήσετε φόρους.
2. Διατηρήστε τα λογιστικά βιβλία σε τάξη
Όσο καλύτερα κρατάτε τα δικά σας λογιστικά βιβλία σε τάξη, τόσο πιο εύκολο θα είναι για τον φορολογικό σας σύμβουλο να συντάξει τις φορολογικές σας δηλώσεις και, επομένως, τόσο φθηνότερες θα είναι οι υπηρεσίες του.
Ως ελεύθερος επαγγελματίας, υπάρχουν πολλά έξοδα που μπορείτε να αφαιρέσετε από τους φόρους σας – από εισιτήρια τρένων, υλικά εργασίας, μέχρι γεύματα έξω – γι’ αυτό καλό είναι να κρατάτε όλες τις αποδείξεις σας και να τις έχετε σε τάξη.
Στη Γερμανία, είστε υποχρεωμένοι να κρατάτε τις αποδείξεις για δύο χρόνια, σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου, οπότε είναι καλή ιδέα να φωτοτυπήσετε τις μηχανογραφημένες αποδείξεις που παίρνετε από τα εστιατόρια, ώστε να παραμένουν ευανάγνωστες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Υπάρχουν επίσης μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε όταν συντάσσετε μόνοι σας τα τιμολόγια.
Πρώτον, βεβαιωθείτε ότι περιλαμβάνετε τον αριθμό φορολογικού μητρώου σας. Αυτός δεν είναι ο 11ψήφιος αριθμός Steueridentifikationsnummer που παίρνουν όλοι όταν εγγράφονται στη Γερμανία, αλλά ο 10ψήφιος αριθμός Steuernummer που παίρνετε από το Finanzamt μετά την εγγραφή σας ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Οι περισσότερες εταιρείες δεν θα σας πληρώσουν αν δεν τον αναγράφετε στα τιμολόγιά σας, οπότε φροντίστε να τον αναγράφετε.
Θα πρέπει επίσης να φροντίζετε να αριθμείτε σωστά τα τιμολόγιά σας – ιδανικά με αύξουσα σειρά, ώστε να μπορείτε να τα παρακολουθείτε εύκολα.
Δεν επιτρέπεται να εκδώσετε δύο τιμολόγια με τον ίδιο αριθμό και αν το κάνετε και η οικονομική υπηρεσία το αντιληφθεί, μπορεί να αντιμετωπίσετε έλεγχο ολόκληρου του λογιστικού σας συστήματος.
Υπάρχουν πολλά εξαιρετικά λογιστικά προγράμματα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να σας βοηθήσουν, όπως το Lexoffice και το Sevdesk και, ακόμη και αν χρειαστεί να τα πληρώσετε, το κόστος θα εκπέσει από τη φορολογία!
3. Μάθετε αν δικαιούστε οικονομική στήριξη στη Γερμανία
Στη Γερμανία, υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες για τους ελεύθερους επαγγελματίες να κερδίσουν οικονομική στήριξη και να μειώσουν τα έξοδά τους και αξίζει να μάθετε αν είστε επιλέξιμοι γι’ αυτές.
Εάν παίρνετε επίδομα ανεργίας βάσει του ALG 1 και σκέφτεστε να γίνετε ελεύθερος επαγγελματίας, το γραφείο απασχόλησης προσφέρει έναν ειδικό τύπο οικονομικής ενίσχυσης για να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε την επιχείρησή σας ως ελεύθερος επαγγελματίας.
Ονομάζεται Grundungszuschuss (“επιχορήγηση θεμελίωσης”) και πρόκειται για μια εξάμηνη επιχορήγηση που ισούται με το μηνιαίο δικαίωμά σας βάσει του ALG 1 συν 300 ευρώ για τα έξοδα ασφάλισής σας και μπορούν να υποβάλουν αίτηση όσοι λαμβάνουν αυτό το επίδομα ανεργίας.
Εάν ασκείτε κάποια μορφή καλλιτεχνικού επαγγέλματος στη Γερμανία – το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει από δημοσιογραφία έως αγγειοπλαστική – μπορεί να δικαιούστε να γίνετε μέλος στο Kunstlersozialkasse (κοινωνική ασφάλιση καλλιτεχνών).
Το να είστε μέλος του KSK σημαίνει ότι πρέπει να πληρώνετε μόνο τις μισές από τις εισφορές σας για την ασφάλιση υγείας και τη σύνταξη, και το KSK θα πληρώνει τα υπόλοιπα.
4. Υπολογίστε πόσα πιστεύετε ότι θα κερδίζετε
Όπως συμβαίνει με την έναρξη οποιασδήποτε επιχείρησης, πρέπει να έχετε εξαρχής κάποια ιδέα για τα αναμενόμενα κέρδη σας.
Εάν μόλις ξεκινάτε ως ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε κάποιες δουλειές ως ελεύθερος επαγγελματίας συμπληρωματικά στην σταθερή εργασία σας, τότε ίσως αξίζει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εγγραφείτε ως Kleinunternehmer (“μικρή επιχείρηση”).
Ως Kleinunternehmer, μπορείτε επί του παρόντος να κερδίζετε έως και 22.000 ευρώ ετησίως χωρίς να χρειάζεται να χρεώνετε ΦΠΑ και να υποβάλλετε μόνο ετήσιες φορολογικές δηλώσεις.
Έχετε υπόψη σας ότι εάν είστε εγγεγραμμένος ως αυτό το είδος ελεύθερου επαγγελματία, πρέπει να συμπεριλάβετε την ακόλουθη πρόταση στα τιμολόγιά σας: “Gemäß § 19 UStG wird keine Umsatzsteuer berechnet” που σημαίνει “Σύμφωνα με την παράγραφο 19 του γερμανικού νόμου περί ΦΠΑ, στο παρόν τιμολόγιο δεν έχει προστεθεί ΦΠΑ”.
Εάν πιστεύετε ότι θα κερδίζετε περισσότερα από 22.000 ευρώ ετησίως, θα πρέπει να πληρώνετε Umsatzsteuer (ΦΠΑ) και θα πρέπει να υποβάλλετε φορολογικές δηλώσεις εκ των προτέρων και συχνότερα.
Ανάλογα με το πόσα κερδίζετε, αυτό μπορεί να γίνεται κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο.
5. Τακτοποιήστε την ασφάλισή σας
Στη Γερμανία, είναι νομική υποχρέωση να έχετε ασφάλιση υγείας.
Εάν μόλις κάνατε τη μετάβαση από μισθωτή εργασία σε ελεύθερο επαγγελματία και θέλετε να διατηρήσετε τον ίδιο ασφαλιστή υγείας, θα πρέπει να έρθετε αμέσως σε επαφή με τον πάροχο ασφάλισης υγείας σας για να τον ενημερώσετε για την αλλαγή των συνθηκών σας.
Θα σας ζητήσουν να εγγραφείτε εκ νέου και να τους πείτε τις προβλεπόμενες αποδοχές σας ως ελεύθερος επαγγελματίας για το έτος, ώστε να τροποποιήσουν τις μηνιαίες χρεώσεις σας.
Εάν δεν ενημερώνετε τον πάροχο ασφάλισης υγείας σας, μπορεί να συνεχίσετε να χρεώνεστε το υψηλότερο ποσοστό που είχατε από τον προηγούμενο μισθό σας.
Δεν είναι μόνο η ασφάλιση υγείας που πρέπει να σκεφτείτε ως ελεύθερος επαγγελματίας. Είναι επίσης σοφό να σκεφτείτε την προστασία σας από κάθε είδους αξιώσεις που θα μπορούσαν να προκύψουν ως αποτέλεσμα τυχόν εργασιακών ατυχημάτων.
Εάν, για παράδειγμα, χάσετε το φορητό σας υπολογιστή που περιέχει εμπιστευτικές πληροφορίες πελατών, πρέπει να είστε προστατευμένοι από διεκδικήσεις.
Γι’ αυτό είναι καλό να έχετε τόσο την Betriebshaftversicherung (ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης) όσο και την Rechtschutzversicherung (ασφάλιση νομικής προστασίας).
6. Προγραμματίστε τον χρόνο σας με σύνεση
Όλες αυτές οι γραφειοκρατικές υποχρεώσεις απαιτούν χρόνο. Επομένως, είναι πραγματικά σημαντικό να το λάβετε υπόψη σας όταν προγραμματίζετε τον χρόνο σας.
Για παράδειγμα, ο προγραμματισμός μισής ημέρας την εβδομάδα για να ασχοληθείτε με τα τιμολόγια, την αρχειοθέτηση, τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους πελάτες και τις συζητήσεις με τις αρχές μπορεί να είναι πραγματικά επωφελής κατά τον προγραμματισμό του χρόνου εργασίας σας.
7. Αναπτύξτε το δίκτυό σας σαν ελεύθερος επαγγελματίας στη Γερμανία
Ως ελεύθερος επαγγελματίας, η δικτύωση είναι απολύτως απαραίτητη για την επιτυχία.
Διατηρήστε ένα ενημερωμένο προφίλ σε ιστότοπους όπως το LinkedIn και το αντίστοιχο γερμανικό XING και διατηρήστε επαφή με οποιονδήποτε έχετε συνεργαστεί ποτέ, όσο σύντομη κι αν ήταν η επαφή.
Το να έχετε ένα δίκτυο δεν έχει να κάνει μόνο με την απόκτηση περισσότερων πελατών, αλλά και με τη δημιουργία ενός δικτύου υποστήριξης στον τομέα σας για την ανταλλαγή συμβουλών, υποδείξεων και γενικά για τη δική σας ενίσχυση.
Η συμμετοχή σε εργαστήρια που σχετίζονται με τον τομέα σας, η παρακολούθηση σεμιναρίων και συναντήσεων, μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικούς τρόπους διεύρυνσης του δικτύου σας.
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 12 πράγματα που πρέπει να κάνετε στη Γερμανία μία φορά!
- Ποιες αργίες έρχονται στη Γερμανία μέχρι το τέλος του 2022;
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Τι πρόκειται να αλλάξει στο επίδομα στέγασης στη Γερμανία;
- Εισφορά στο φυσικό αέριο στη Γερμανία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!
- Γερμανία: Κλειστά σούπερ μάρκετ από τις 8μμ για εξοικονόμηση ενέργειας
- 5 ιδέες για να αξιοποιήσετε τον φετινό χειμώνα στη Γερμανία
- Ποιος θα θεωρείται πλήρως εμβολιασμένος στη Γερμανία από τον Οκτώβριο
- Δείτε αν δικαιούστε επίδομα στέγασης στη Γερμανία…
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- Μεγαλύτερο επίδομα στέγασης για περισσότερα άτομα στη Γερμανία
- 12€ κατώτατος μισθός στη Γερμανία – Ποιος ωφελείται;