Σχέδιο εθνικοποιήσεων ενεργειακών ομίλων στη Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει πιθανή διακοπή των ρωσικών εισαγωγών φυσικού αερίου με ένα πακέτο έκτακτων μέτρων που θα περιλαμβάνει το δημόσιο έλεγχο κρίσιμων επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με πηγές του Reuters, τις προετοιμασίες διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών, τη στιγμή που το Βερολίνο έχει δηλώσει ότι το ενδεχόμενο διακοπής θα οδηγήσει την οικονομία της χώρας σε ύφεση.
Αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα, θεωρείται πιθανό ότι θα συμπεριλάβει περαιτέρω επιχορηγήσεις και εγγυήσεις για στήριξη των ενεργειακών ομίλων, ενώ κρίσιμες επιχειρήσεις όπως διυλιστήρια θα μπορούν να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα πέρασε νομοθεσία που επιτρέπει στην κυβέρνηση να αναλάβει τέτοιες ενέργειες ως ύστατη λύση.
Πλέον συζητείται το πως θα μπορούσε να εφαρμοστεί το μέτρο στην πράξη, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση του διϋλιστηρίου PCK που διαχειρίζεται η Rosneft.
Δεδομένου του ότι η μονάδα εισάγει το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, ενδέχεται να πληγεί από το επερχόμενο εμπάργκο με αρνητικές συνέπειες για τη Γερμανία.
Ενεργειακή εθνικοποίηση;
Ένας από τους ανθρώπους που μίλησαν στο Reuters, σημείωσε ότι η εθνικοποίηση των ενεργειακών εταιρειών είναι μια επιλογή που εξετάζεται, αλλά θα πρέπει να σταθμιστεί προσεκτικά και να δικαιολογηθεί με βάση τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και όχι την τιμωρία της Ρωσίας.
Η Γερμανία θα μπορούσε επίσης να αναλάβει μερίδια σε άλλες εταιρείες, είπαν στο Reuters πηγές για το θέμα.
Το 2018, είχε προχωρήσει σε μια παρόμοια κίνηση όταν η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW αγόρασε το 20% του διαχειριστή ενεργειακού δικτύου 50Hertz για να αποφύγει μια προσφορά εξαγοράς από κινέζικη κρατική εταιρεία.
Το τελικό πακέτο έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Μία από τις πηγές του ρεπορτάζ, προειδοποίησε ότι η ανάληψη μειοψηφικών συμμετοχών σε εταιρείες και η παρέμβαση στο διυλιστήριο Schwedt είναι υπό συζήτηση, αλλά δεν υπάρχει απόφαση.
Οι αξιωματούχοι εξετάζουν επίσης πώς η KfW μπορεί να αμβλύνει τις πιέσεις σε κρίσιμες εταιρείες, υποστηρίζοντάς τις με περαιτέρω δάνεια ή πιστωτικές γραμμές έκτακτης ανάγκης που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εάν οι τιμές της ενέργειας εκτιναχθούν στα ύψη.
Νωρίτερα φέτος, η KfW βοήθησε τη γερμανική ενεργειακή εταιρεία Uniper, το τμήμα φυσικού αερίου VNG της EnBW και τον διαχειριστή σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, να αντιμετωπίσουν την αστάθεια στις ενεργειακές αγορές.
Η KfW αρνήθηκε να σχολιάσει ποιες εταιρείες είχε βοηθήσει.
Νοικοκυριά vs επιχειρήσεις
Η Γερμανία εξετάζει επίσης τι θα κάνει για το φυσικό αέριο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η ρυθμιστική αρχή εξετάζει εάν θα δώσει προτεραιότητα στον κλάδο των επιχειρήσεων έναντι των νοικοκυριών, κάτι που θα αποτελούσε αντιστροφή της τρέχουσας πολιτικής.
Οι συζητήσεις εκτυλίσσονται στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και μιας ολοένα και πιο φορτισμένης αντιπαράθεσης μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών, οι οποίες είναι υπέρ των σκληρών κυρώσεων για την απομόνωση της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απευθυνόμενος στις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις στην παρέλαση της Δευτέρας ότι πολεμούν για τη χώρα τους, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο θα διαρκέσει η εισβολή στην Ουκρανία, την οποία το Κρεμλίνο αποκαλεί «ειδική στρατιωτική».
Η ρωσική Gazprom διέκοψε τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία τον περασμένο μήνα, καθώς αρνήθηκαν να πληρώσουν σε ρούβλια, αλλά το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Μόσχα χρησιμοποιούσε τις προμήθειες φυσικού αερίου ως μέσο εκβιασμού.
Το Κρεμλίνο και η Gazprom έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας.
Τα μέτρα μετά τον άνθρακα και το πετρέλαιο
Αφού υποστήριξε διστακτικά τις κυρώσεις για τον άνθρακα και το πετρέλαιο, το Βερολίνο θέλει επίσης τώρα «να τραβήξει μια γραμμή», δήλωσαν τέσσερις αξιωματούχοι.
Ανησυχούν ότι ο περιορισμός του φυσικού αερίου θα μπορούσε να εκτοξεύσει τις τιμές, επιτρέποντας στη Μόσχα να επωφεληθεί από τις πωλήσεις εκτός ΕΕ.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Γερμανία έφθασε στο όριο των κυρώσεων που θα μπορούσε να επιβάλει χωρίς να προκαλέσει αρνητικό σπιράλ στην οικονομία.
Το Βερολίνο έχει επηρεαστεί επίσης από επικεφαλής της γερμανικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένων των διευθυντικών στελεχών των μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών και εκπροσώπων εταιρειών με δεσμούς με τη Ρωσία, οι οποίοι συναντώνται τακτικά και ασκούν πιέσεις σε αξιωματούχους να μην απαγορεύουν το φυσικό αέριο, όπως ανέφερε άτομο με γνώση του θέματος.
Στελέχη εταιρείας είπαν στο Βερολίνο ότι ετοιμάζονται να ανακόψουν τους ρωσικούς ενεργειακούς δεσμούς σε κάθε περίπτωση, αλλά απηύθυναν έκκληση στην κυβέρνηση να μην τους αναγκάσει να το κάνουν αμέσως, είπε ένα δεύτερο άτομο που γνωρίζει αυτές τις συζητήσεις.
Πηγή: energypress | ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Ποιος θα λάβει την επιδότηση θέρμανσης στη Γερμανία;
- Εγκρίθηκε σημαντική αύξηση των συντάξεων στη Γερμανία
- Έρχονται επιδόματα: Οι επιδοτήσεις αναλυτικά για πολίτες στη Γερμανία
- Απογραφή 2022 στη Βαυαρία: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
- Αναμονή και προετοιμασία για το εισιτήριο των 9€ στη Γερμανία
- Γερμανία: Πώς να πάρετε πίσω τα χρήματά σας από το γυμναστήριο;
- 10 συναρπαστικά πράγματα που ίσως δεν γνωρίζατε για τη Στουτγάρδη
- Διάγγελμα Scholz: Δεν θα γίνει αποδεκτή μια υπαγορευμένη ειρήνη
- Ερωτήσεις και απαντήσεις σχετικά με το εισιτήριο των 9€ στη Γερμανία