Το σούπερ μάρκετ Edeka δημιουργεί τμήμα ληγμένων τροφίμων
Ένα γερμανικό σούπερ μάρκετ βρήκε μια λύση για τα ληγμένα (αλλά ακόμα βρώσιμα) τρόφιμα: τα δίνει δωρεάν στους πελάτες.
Ένα τυπικό γερμανικό σούπερ μάρκετ πετάει τα απορρίμματα τροφίμων που έχουν λήξει – αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξακολουθούν να τρώγονται – σε δοχεία έξω από τις εγκαταστάσεις του.
Αλλά από φέτος, ένα Edeka στο Ösnabrück, στην Κάτω Σαξονία, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό σημείο για τα τρόφιμα που έχουν ξεπεράσει την επίσημη ημερομηνία λήξης τους ή θεωρούνται πολύ παλιά για να εξακολουθούν να βρίσκονται στα ράφια.
Οποιοσδήποτε πελάτης μπορεί να περάσει από εκεί για να πάρει μια ποικιλία προϊόντων, από φρούτα και λαχανικά μέχρι συσκευασμένα προϊόντα.
“Το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις να σταματήσουν να πετούν πράγματα”, δήλωσε ο διευθυντής Guido Gartmann στο γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NDR.
“Και αν ο καθένας βάλει έναν τέτοιο κάδο απορριμμάτων μπροστά στην πόρτα του, τότε δεν χρειάζονται πια (σκουπιδοτενεκέδες)”.
Κατά κεφαλήν, οι Γερμανοί πετούν 55 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, τα οποία η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να μειωθούν στο μισό μέχρι το 2030.
Στην Edeka, ένας ειδικός “χρυσός κάδος απορριμμάτων” προσφέρει ενσωματωμένα ράφια εφοδιασμένα με τρόφιμα που για διάφορους λόγους δεν είναι πλέον καλά.
Ένα ψυγείο είναι γεμάτο με φρούτα και λαχανικά που διαφορετικά θα είχαν πεταχτεί σε κάδο απορριμμάτων.
Ο Gartmann συλλέγει επίσης τα περισσεύματα πρασίνου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ζωοτροφές. Οι πελάτες μπορούν να πάρουν δωρεάν πράσα, μαρούλια και άλλα για τα κατοικίδιά τους.
Η πράξη του “dumpster-diving” – ή η λήψη πεταμένων τροφίμων από τους κάδους των σούπερ μάρκετ – είναι επί του παρόντος παράνομη στη Γερμανία, οπότε τα τρόφιμα πρέπει να χαρίζονται ρητά για να μπορούν οι άνθρωποι να τα πάρουν στο σπίτι τους.
Ωστόσο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν των Ελεύθερων Δημοκρατών και ο υπουργός Γεωργίας Τζεμ Οζντεμίρ των Πρασίνων δήλωσαν ότι επιθυμούν να διεξάγουν εκστρατεία κατά της απόρριψης τροφίμων προκειμένου να καταπολεμηθεί η σπατάλη τροφίμων.
Μέχρι να γίνει νόμιμη η λήψη βρώσιμων τροφίμων από τους κάδους απορριμμάτων, πρέπει να υπάρξουν άλλοι τρόποι για την καταπολέμηση της σπατάλης τροφίμων, δήλωσε πρόσφατα ο Özdemir.
Η ιδέα της δωρεάς ληγμένων τροφίμων είναι εντελώς νέα.
Υπάρχουν όλο και περισσότερα σούπερ μάρκετ στη Γερμανία που δωρίζουν παλιά τρόφιμα – ή τα κατεβάζουν σε πολύ χαμηλές τιμές για να ενθαρρύνουν περισσότερους καταναλωτές να τα πάρουν από τα ράφια.
Επιπλέον, τα αδιάθετα προϊόντα συχνά δωρίζονται σε τράπεζες τροφίμων.
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Αργίες 2023: Όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια με μια ματιά
- Πόσο καιρό πρέπει να εργαστείτε για να λάβετε γερμανική σύνταξη;
- 9 αλλαγές στη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τα οικονομικά σας
- Το γνωρίζατε; Ποιες εταιρείες χρησιμοποιούν ήδη έντομα σε τρόφιμα;
- Όλα όσα αλλάζουν στη Γερμανία τον Φεβρουάριο του 2023
- Γερμανία: 7 εξωπραγματικές τροπικές πισίνες για τον χειμώνα
- 12 λάθη που κάνουν οι ξένοι όταν μετακομίζουν στη Γερμανία
- Γερμανία: 8 σούπερ εκδηλώσεις τον Φεβρουάριο του 2023
- Ποιοι κλάδοι αναζητούν προσωπικό στη Γερμανία;
- Γερμανία: Μεγάλη ανάκληση συσκευασίας σαλάτας στο Aldi
- Με πενιχρή σύνταξη ένας στους πέντε συνταξιούχους στη Γερμανία