Στουτγκάρδη: Προστασία κλίματος – Φωτοβολταϊκά σε κάθε στέγη
Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της προστασίας του κλίματος, περισσότερα κτίρια στην πρωτεύουσα του κρατιδίου θα πρέπει να ανακαινιστούν ενεργητικά και πρέπει να παραχθεί περισσότερη ενέργεια. Οι στέγες θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για αυτό.
Στουτγκάρδη – Η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης θέλει να προωθήσει την προστασία του κλίματος. Πρέπει – διότι το 2018, όπως δείχνει η τελευταία έκθεση ενέργειας από το περιβαλλοντικό τμήμα της πόλης, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου μειώθηκαν κατά δύο τοις εκατό σε σύγκριση με το 2017 και κατά 34 τοις εκατό σε σύγκριση με το 1990.
Αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Για πρώτη φορά το 2018, ο Οργανισμός Περιβάλλοντος συνέκρινε τις εκπομπές με την αυτοεπιβαλλόμενη πορεία μείωσης, στο τέλος της οποίας η πόλη θα έπρεπε να είναι κλιματικά ουδέτερη το αργότερο έως το 2050.
Η υπερθέρμανση του πλανήτη θα πρέπει να περιοριστεί σε 1,5 βαθμούς το πολύ. Σε σύγκριση με το ορόσημο, 3.650 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα εκπέμπονταν παραπάνω από το επιτρεπτό πολύ στην πόλη το 2018. “Υπερβήκαμε το όριο κατά 0,087%“, λέει ο Jürgen Görres, επικεφαλής του τμήματος ενέργειας της περιβαλλοντικής υπηρεσίας.
Μείωση εκπομπών αερίων
Η Στουτγκάρδη θέλει τώρα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως τα τέλη του 2020 και κατά 65% έως το 2030. Για το σκοπό αυτό, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ανακαίνιση κτιρίων.
“Τολμούμε να επιτύχουμε μείον 40 τοις εκατό το 2020, και επειδή το 2020 ήταν μια ιδιαίτερη χρονιά“, δήλωσε ο Görres. Σε μια αξιολόγηση ενώπιον της επιτροπής για το κλίμα και το περιβάλλον του δημοτικού συμβουλίου, διαπιστώθηκε εξοικονόμηση περίπου 38% για το 2019, γεγονός που οφείλεται επίσης στην αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας και για το 2020, μείον 40% λόγω της κρίσης της πανδημίας.
Ωστόσο, μείον 65 τοις εκατό έως το 2030, με το οποίο η Στουτγάρδη είναι δέκα ποσοστιαίες μονάδες πιο ψηλά από το όριο της ΕΕ, παραμένει “πρόκληση”, σύμφωνα με τον ενεργειακό εμπειρογνώμονα.
Η πρωτεύουσα του κρατιδίου ήταν μέχρι στιγμής μικρής σημασίας όσον αφορά τη δική της παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2018, μόνο το 1,6 τοις εκατό της τελικής κατανάλωσης ενέργειας μπορούσε να παραχθεί στην τοπική περιοχή, υποθέτοντας ότι η χρήση της πρωτογενούς ενέργειας ήταν 1,3%.
Από το 2008 έως το 2018, η καύση ξύλου επεκτάθηκε ειδικότερα στην πόλη. Στη δεύτερη θέση, με μείωση της παραγωγής, είναι η υδροηλεκτρική ενέργεια. Πολύ πίσω, αλλά με ορατή ανάπτυξη στη Στουτγκάρδη, είναι τα φωτοβολταϊκά και η γεωθερμική ενέργεια ή η θερμότητα περιβάλλοντος. Η ηλιακή θερμική ενέργεια αυξήθηκε επίσης ελαφρώς, τα λύματα και το βιοαέριο σταμάτησαν.
Ο Görres πιστεύει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά συστήματα στη Στουτγκάρδη και η παραγωγή θερμότητας με αντλίες θερμότητας έχουν τεράστιο δυναμικό ανάπτυξης.
Χρηματοδότηση
Η πόλη έχει ξεκινήσει τώρα δύο προγράμματα χρηματοδότησης για τις διαθέσιμες τεχνολογίες στην αγορά. Τα οποία τροφοδοτούνται από ειδικό κεφάλαιο ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο εγκρίθηκε το 2019.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα, η πόλη ήταν συγκρατημένη επί του θέματος και δεν είχε αρκετό προσωπικό στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, ενώ μία έκθεση του 2018 έδειξε ότι η Στουτγκάρδη θα μπορούσε να καλύψει το 21% των αναγκών της ηλεκτρικής ενέργειας από μόνη της εάν οι στέγες χρησιμοποιούνταν συστηματικά.
Το 2017, μόνο πέντε νέα συστήματα εγκαταστάθηκαν σε αστικές στέγες και έπειτα έντεκα το 2018. Τώρα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία. Μέχρι το 2025, και τα 160 σχολεία της πόλης θα διαθέτουν φωτοβολταϊκές μονάδες.
Για παράδειγμα, η στέγη της νέας καφετέριας των 5,4 εκατομμυρίων ευρώ του Rappachschule στο Weilimdorf θα καλυφθεί με αντίστοιχη τεχνολογία.
Μέχρι το 2030, λέει ο Görres, “κάθε αστική ιδιοκτησία στη Στουτγκάρδη θα πρέπει να έχει φωτοβολταϊκά“. Η κατασκευή των ενοτήτων δεν θα είναι πάντα εφικτή λόγω της στατικής, η πόλη χρησιμοποιεί 1381 κτίρια.
Η ζήτηση για ηλεκτρικό ρεύμα αυξάνεται, στα αστικά κτίρια κατά περίπου 70 τοις εκατό από το 1997 έως το 2018. Και κατά περίπου 20 τοις εκατό έως το 2020.
Η Στουτγκάρδη, εκτός από τα φωτοβολταϊκά μπορεί επίσης να αποφέρει κέρδη όσον αφορά τη γεωθερμική ενέργεια, αν και το υπέδαφος καθιστά δύσκολη τη χρήση ή ακόμη και το απαγορεύει σε ορισμένες περιοχές.
Στο Bad Cannstatt, η γεωθερμική ενέργεια είναι σχεδόν αδύνατη λόγω του μεταλλικού νερού. Ενώ κατά την ανακαίνιση της Σχολής Uhland στο Rot, έγινε γεώτρηση βάθους 90 μέτρων για θερμικούς ανιχνευτές και τουλάχιστον 30 μέτρων στη νέα βιβλιοθήκη της πόλης.
Η πόλη χρησιμοποιεί πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από το 2012. Η νέα προσφορά για έως και πέντε χρόνια εγκρίθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου. Στόχος είναι να αυξηθεί το ποσοστό των συστημάτων κάτω των έξι ετών, το οποίο είχε προηγουμένως οριστεί στο ένα τρίτο. Και έτσι να προωθηθούν νέες κατασκευές.
Βιολογικό αέριο
Για πρώτη φορά, η πόλη θέλει επίσης να χρησιμοποιήσει βιολογικό αέριο για να βελτιώσει την κλιματική ισορροπία και εδώ. Ο στόχος είναι δέκα έως 25 τοις εκατό βιογενές περιεχόμενο. Ο όρος περιλαμβάνει όχι μόνο βιοαέριο, αλλά και αέριο που παράγεται από αιολική ενέργεια.
Στήριξε την προσπάθεια μας, μπορείς!
Εσύ, το ελληνικό κοινό της Ομογένειας, είσαι η δύναμή μας. Αρκεί ένα μονάχα κλικ για να στηρίξεις την προσπάθεια μας. Γίνε μέλος στην σελίδα μας στο Facebook, κάνε Like και ενημερώσου.
Μείνε συντονισμένος σε εμάς για έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο GRland.info
Διαβάστε ακόμα στο GRland.info: