Τα στοιχεία μιας μελέτης είναι ανησυχητικά: ένας στους δέκα ανθρώπους στη Γερμανία πεθαίνει ενώ βρίσκεται σε αναπνευστήρα στο νοσοκομείο. Αυτό όμως δεν συμβαίνει σε όλες τις χώρες…
Σύμφωνα με μια μελέτη, περισσότεροι από ένας στους δέκα ανθρώπους στη Γερμανία πεθαίνουν με αναπνευστήρα στο νοσοκομείο.
Αυτό ανέφερε μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον ιατρό εντατικής θεραπείας Χριστόφορο Καραγιαννίδη από την πνευμονολογική κλινική της Κολωνίας-Μερχάιμ στο εξειδικευμένο περιοδικό “The Lancet Regional Health – Europe”.
Η ομάδα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από ένα εκατομμύριο ενήλικες που ήταν σε αναπνευστήρα σε σχεδόν 1.400 γερμανικά νοσοκομεία μεταξύ 2019 και 2022 – μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Περισσότερο από το 43% των ασθενών που έκαναν αναπνευστήρα πέθαναν στο νοσοκομείο.
Η ομάδα υπολόγισε το ποσοστό αυτών των θανάτων σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των θανάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης χρησιμοποιώντας στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι πιο συχνές αιτίες με σωλήνα ή μάσκα ήταν οι καρδιακές παθήσεις, η πνευμονία, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και οι εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια.
Οι αριθμοί παρέμειναν σταθεροί ακόμη και μετά την πανδημία, δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συν-συγγραφέας Wolfram Windisch, επίσης από την πνευμονολογική κλινική της Κολωνίας-Merheim.
“Η χρήση αναπνευστήρα ήταν ευρέως διαδεδομένη στη Γερμανία πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid-19”, γράφει η ομάδα.
Σύμφωνα με τον Windisch, πολύ περισσότερα από 1.000 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στην ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών έκανε χρήση κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης.
Παρ’ όλα αυτά, το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτή την ομάδα είναι πολύ υψηλό, 59%, και υπερβαίνει κατά πολύ τα μέχρι σήμερα γνωστά δεδομένα.
Για λόγους σύγκρισης: σύμφωνα με τη μελέτη, περίπου 200 άτομα ανά 100.000 κατοίκους στην ίδια ηλικιακή ομάδα στην Αγγλία και 700 στον Καναδά.
Ο αναπνευστήρας φέρνει χρήματα στις κλινικές
“Μαζί με τις ΗΠΑ, έχουμε τη μεγαλύτερη τάση να πραγματοποιούμε πολλές θεραπείες με αναπνευστήρα στο τέλος της ζωής και σε πολύ ηλικιωμένους ασθενείς”, δήλωσε ο Καραγιαννίδης.
Και ο Windisch, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρείας Πνευμονολογίας και Αναπνευστικής Ιατρικής (DGP), τόνισε σε δελτίο Τύπου της DGP: “Το να πεθαίνουν ειρηνικά στο σπίτι δεν είναι πλέον πραγματικότητα για πολλούς ανθρώπους – συχνά νοσηλεύονται σε νοσοκομείο”.
Μήπως, λοιπόν, ιδίως οι ηλικιωμένοι υπερθεραπεύονται στη Γερμανία;
“Η μελέτη δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα”, δήλωσε ο Windisch. Πιθανοί παράγοντες θα μπορούσαν επίσης να είναι ότι υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός ατόμων με χρόνιες ασθένειες στη Γερμανία, για παράδειγμα λόγω του υψηλού επιπέδου κατανάλωσης καπνού.
Σύμφωνα με τον Windisch, ένα πράγμα είναι σαφές: η αναπνοή των ασθενών φέρνει χρήματα στα νοσοκομεία της Γερμανίας. Επομένως, οικονομικοί λόγοι θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο.
“Έχουμε ένα σύστημα στο οποίο κάθε νοσοκομείο μπορεί να κάνει τα πάντα”, δήλωσε.
“Η μελέτη μας αποσκοπεί στο να ξεκινήσει ένας κοινωνικός διάλογος σχετικά με αυτό – και με σκοπό τη μεταρρύθμιση των νοσοκομείων”.
Μην μαθαίνεις τα νέα της Γερμανίας τελευταίος!
Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
- 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους μισθούς στη Γερμανία
- 7 φανταστικοί προορισμοί για να επισκεφθείτε στη Γερμανία
- Σας βοηθάει το παιδί σας στην εργασία; Δείτε τι ορίζει ο νόμος για να μην κατηγορηθείτε
- Επανάσταση στην έκδοση κλήσεων για πάρκινγκ: Επιτρέπεται μόνο αν είστε παρών;
- Κάνει ποδήλατο το παιδί σας και προκαλεί ατύχημα; Τι νομικές ευθύνες έχετε;
- Ελλάδα Vs Γερμανία: Πόσοι ενήλικες ζουν ακόμη με τους γονείς τους;
- Πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν αυτόν τον κανόνα για το επίδομα παιδιού