Ελλάδα: Στα μαλακά δύο Γερμανοί για υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή καταδικάστηκαν δύο Γερμανοί υπήκοοι και αθωώθηκε ένας τρίτος για την πραγματοποίηση αρχαιολογικών ερευνών στις Μένιες Κολυμπαρίου το 2017.
Η υπόθεση εκδικάστηκε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Χανίων που έκρινε ενόχους δύο από τους κατηγορούμενους και αθώωσε τον ιδιοκτήτη του ιστιοπλοϊκού σκάφους στο οποίο επέβαιναν.
Ωστόσο η ενοχή κρίθηκε σε βαθμό πλημμελήματος για παράνομη αρχαιολογική έρευνα και όχι με την επιβαρυντική αρχική κατηγορία για κατ’ επάγγελμα δραστηριότητα. Σημειώνεται πως οι τρεις κατηγορούμενοι δεν έδωσαν το παρών καθώς έχουν φύγει στη Γερμανία. ΤΟ
ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΤΡΙΟ
Με βάση το κατηγορητήριο ένας Γερμανός και μια Γερμανίδα υπήκοος που επέβαιναν σε σκάφος ιδιοκτησίας επίσης Γερμανού υπηκόου πραγματοποιούσαν τον Αύγουστο του 2017 έρευνες στο βυθό στις Μένιες Κολυμβαρίου όπου υπάρχει και αρχαίος ναός της Δίκτυννας.
Οι Γερμανοί επέβαιναν σε ιστιοφόρο σκάφος. Στην περιοχή έσπευσε σκάφος του λιμενικού, με τους άνδρες του να εντοπίζουν θραύσματα από αμφορείς και να συλλαμβάνουν τους επιβαίνοντες στο ιστιοφόρο.
Στην κατάθεση της αρχαιολόγος σημείωσε πως πέρα από τα αντικείμενα που είχαν ανασυρθεί από τη θάλασσα υπήρχαν και άλλα αντικείμενα από τη στεριά, (μαρμάρινα κομμάτια) και ότι υπήρχαν σημάδια βίαιης απόσπασης τους από το σύνολο.
ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Στην περιοχή τονίσθηκε πως δεν υπάρχει φύλαξη με αποτέλεσμα τα αρχαία να είναι έκθετα πολλές φορές ενώ και η σήμανση για αρχαιότητες περιορίζεται στο χερσαίο χώρο και όχι στη θάλασσα.
Από μεριάς του λιμενικού ο κυβερνήτης του σκάφους τόνισε πως οι κατηγορούμενοι ήταν δεκτικοί σε κάθε έλεγχο και ότι πάνω στο σκάφος τους εντόπισαν επαγγελματικό εξοπλισμό, κομπρεσέρ, κάμερες και ανιχνευτή μετάλλων.
Η εισαγγελέας έδρας ζήτησε την ενοχή των δύο βασικών κατηγορούμενων και την αθώωση του τρίτου -ιδιοκτήτη του σκάφους – λόγω αμφιβολιών.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν πως ένας εκ των κατηγορούμενων είναι βραβευμένος ντοκιμενταρίστας και για αυτό έκανε λήψεις στο βυθό της θάλασσας και ότι ο ανιχνευτής μετάλλου δεν αφορούσε τα ευρήματα που ήταν θραύσματα από αμφορείς.
Υπογράμμισαν επίσης πως οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι είχαν γνωριστεί μέσα από διαδικτυακή πλατφόρμα που αφορά φίλους των καταδύσεων και ότι το κομπρεσέρ ήταν εξοπλισμός του σκάφους.
Τόνισαν πως οι εντολείς τους δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιοκαπηλία για την οποία κατηγορούνταν και ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν υπήρχε καμία απαγόρευση για καταδύσεις.
Οι καταδικασθέντες είναι πιθανό να προσφύγουν στο Εφετείο, ενώ το σκάφος που πρέπει να αποδοθεί στον Γερμανό που αθωώθηκε έπαθε μεγάλες ζημιές όταν βυθίστηκε στο ενετικό λιμάνι των Χανίων τον Φεβρουάριο του 2019.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα
Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- 9 αλλαγές που φέρνει ο Οκτώβριος στους πολίτες στη Γερμανία
- Επίδομα πληθωρισμού στη Γερμανία: έως 3.000€ αφορολόγητα!
- 10 σημαντικές εκδηλώσεις στη Γερμανία τον Οκτώβριο!
- Μετακόμιση στη Γερμανία: Οι 5 πιο ελκυστικές πόλεις
- Γερμανία: Γιατί δεν έχω λάβει ακόμη το επίδομα των 300 ευρώ;
- Μούχλα σε διαμέρισμα στη Γερμανία; Τι δικαιώματα έχετε;
- Έρχεται απαγόρευση οδήγησης με ντίζελ στο Μόναχο;