Σιωπηλές διακοπές: Πόσο αυστηροί είναι οι Γερμανοί το Πάσχα;
Λιγότεροι από τους μισούς Γερμανούς είναι χριστιανοί, αλλά οι απαγορεύσεις χορού εξακολουθούν να ισχύουν τη Μεγάλη Παρασκευή – ποικίλλουν σε αυστηρότητα μεταξύ των 16 κρατιδίων της χώρας. Ποιοι είναι οι κανόνες και πόσο αυστηρά τηρούνται;
Η Karfreitag (Παρασκευή του Πάσχα) είναι μια αμφιλεγόμενη γιορτή στη Γερμανία. Για πολλούς είναι μια από τις πιο σημαντικές ημέρες του έτους, καθώς τιμάται ο πόνος και ο θάνατος του Ιησού.
Για άλλους, είναι μια ημέρα ξεπερασμένων απαγορεύσεων – άλλωστε, λιγότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Γερμανίας είναι χριστιανοί.
Και μεταξύ αυτών που είναι, είναι αμφίβολο πόσο θρησκευόμενοι είναι.
Στη Γερμανία, οι Κυριακές και οι αργίες προστατεύονται από το νόμο ως “ημέρες ανάπαυσης και πνευματικής ανύψωσης”.
Ως εκ τούτου, τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά.
Αλλά υπάρχουν και “σιωπηλές αργίες”, όπως η Μεγάλη Παρασκευή, για τις οποίες υπάρχουν συνήθως αυστηροί κανονισμοί.
Το τι ακριβώς ισχύει την Παρασκευή του Πάσχα καθορίζεται από τους νόμους των διαφόρων κρατιδίων.
Συνονθύλευμα κανόνων
Στη Βαυαρία, για παράδειγμα, απαγορεύονται οι αθλητικές εκδηλώσεις και οι “μουσικές παραστάσεις κάθε είδους σε χώρους με μπαρ”, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών του κρατιδίου.
Οι δημόσιες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις επιτρέπονται μόνο “εάν διατηρείται ο σοβαρός χαρακτήρας που αρμόζει [στην ιερή ημέρα]”.
Η εορταστική ησυχία δεν πρέπει να διαταράσσεται με άλλους τρόπους, ιδίως κοντά σε εκκλησίες.
Πολλά κρατίδια έχουν παρόμοιους κανόνες, αλλά διαφέρουν σημαντικά στις λεπτομέρειες.
Για παράδειγμα, η παραβίαση ενός κανόνα στη Βαυαρία μπορεί να επιφέρει πρόστιμο έως και 10.000 ευρώ.
Στο Βερολίνο, οι παραβάσεις τιμωρούνται με πρόστιμο έως 1.000 ευρώ, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις είναι σημαντικά μικρότερο.
Υπάρχουν επίσης μεγάλες διαφορές όσον αφορά την απαγόρευση του χορού.
Στη Βαυαρία, αυτή ισχύει από την Gründonnerstag (Μεγάλη Πέμπτη) έως το Μεγάλο Σάββατο.
Στο Βερολίνο οι κανόνες αντιμετωπίζονται πιο χαλαρά: η απαγόρευση του χορού ισχύει μόνο από τις 4 π.μ. έως τις 9 μ.μ. την Παρασκευή του Πάσχα, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της Γερουσίας Εσωτερικών.
Στο Αμβούργο, η απαγόρευση του χορού θα χαλαρώσει περαιτέρω φέτος.
Ενώ πέρυσι ίσχυε 24ωρη απαγόρευση του χορού από τις 2 π.μ. της Karfreitag, φέτος ισχύει από τις 5 π.μ. έως τα μεσάνυχτα – πέντε ώρες λιγότερο, όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία της Γερουσίας.
Η απαγόρευση του χορού επηρεάζει πολλές ντίσκο
Οι απαγορεύσεις χορού επηρεάζουν γενικά πολλά κλαμπ.
Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η Ένωση Γερμανικών Ντισκοτέκ (BDT) είναι ριζικά κατά των απαγορεύσεων χορού: “Μια απαγόρευση χορού καταπατά την επιχειρηματική ελευθερία του κλάδου των ντισκοτέκ και τον αναγκάζει να περιορίσει τη λειτουργία του ή να κλείσει εντελώς, παρόλο που υπάρχει ζήτηση”, δήλωσε η ένωση στο DPA.
Η BDT πρόσθεσε ότι η έλλειψη ενιαίων ρυθμίσεων σε εθνικό επίπεδο είναι άδικη για τις επιχειρήσεις σε ορισμένες περιοχές: “Δεν θα πρέπει να συμβαίνει ορισμένες επιχειρήσεις να πρέπει να καταγράφουν τεράστιες απώλειες στις πωλήσεις τους λόγω της απαγόρευσης του χορού και άλλες να επωφελούνται από αυτήν”.
Η Επιτροπή της Λέσχης του Βερολίνου προτείνει επίσης ότι η απαγόρευση του χορού αποτελεί “δυσανάλογο περιορισμό της ελευθερίας ως πολιτιστικών θεσμών”.
Η BDT αναφέρει ότι η απαγόρευση του χορού επιβάλλεται μέσω τυχαίων ελέγχων από τα γραφεία δημόσιας τάξης.
Οι ιδιωτικοί εορτασμοί δεν υπόκεινται γενικά στην απαγόρευση, αλλά ανάλογα με τον όγκο -και ανάλογα με τις κρατιδιακές ρυθμίσεις- μπορούν τελικά να θεωρηθούν παραβίαση των κανόνων για τις γιορτές.
Απαγορεύσεις στον κινηματογράφο
Επιπλέον, ορισμένες ταινίες δεν επιτρέπεται να προβάλλονται στους κινηματογράφους κατά τις αργίες της σιωπής.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν περιορισμοί για την τηλεόραση και τις υπηρεσίες streaming, σύμφωνα με τον αυτορρυθμιζόμενο φορέα της κινηματογραφικής βιομηχανίας (FSK).
Ο FSK αποφασίζει ποια ταινία δεν λαμβάνει τη λεγόμενη εορταστική κυκλοφορία.
“Οι κανονισμοί στους κρατιδιακούς νόμους ανάγονται σε διατάξεις από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης, άρα προέρχονται από μια εποχή που οι ταινίες μπορούσαν να προβληθούν μόνο στους κινηματογράφους”, δήλωσε ο FSK.
Ωστόσο, πολλά έχουν αλλάξει από τότε – στις ταινίες και στις προδιαγραφές.
Ενώ στις δεκαετίες του 1950, του 1960 και του 1970 πάνω από το ήμισυ όλων των ταινιών μεγάλου μήκους χαρακτηρίζονταν ως “μη εορταστικές”, το ποσοστό μειωνόταν συνεχώς στο ένα τρίτο τη δεκαετία του 1980 και μόνο στο 3,8% τη δεκαετία του 1990.
Από το 2000, το ποσοστό των ταινιών μεγάλου μήκους που δεν κυκλοφόρησαν σε αργίες ήταν ένα τοις εκατό ή λιγότερο.
“Μέχρι στιγμής το 2024 δεν έχει υπάρξει κινηματογραφική ταινία χωρίς κυκλοφορία σε αργίες”, δήλωσε η FSK.
Το 2023, από τις 643 ταινίες που εξετάστηκαν, μόνο μία (“Evil Dead Rise”) δεν είχε κυκλοφορήσει στις αργίες.
Εξέχοντα παραδείγματα ταινιών που δεν κυκλοφόρησαν περιλαμβάνουν τη “Ζωή του Μπράιαν” (1980) και τους “Ιππότες της Καρύδας” (1976).
Σεβαστοί ή ξεπερασμένοι περιορισμοί;
Υπάρχουν πολλοί κανόνες για την Παρασκευή του Πάσχα και, διαφορετικοί από κρατίδιο σε κρατίδιο.
Είναι τόσοι πολλοί περίπλοκοι και άνισοι κανονισμοί ακόμη σύμφωνοι με την εποχή, ιδίως ενόψει της συνεχιζόμενης μείωσης των μελών της εκκλησίας;
Για τη διοίκηση της Γερουσίας Εσωτερικών του Βερολίνου, προφανώς ναι: οι κανόνες ανταποκρίνονται σε έναν θεμελιωδώς χριστιανικό χαρακτήρα, λένε.
Επιπλέον, λαμβάνονται υπόψη τα συμφέροντα διαφορετικών πληθυσμιακών ομάδων με τον περιορισμό της διάρκειας των απαγορεύσεων και τη δυνατότητα εξαιρέσεων.
Στη έντονα χριστιανική Βαυαρία, όπου ο σταυρός είναι υποχρεωτικός στα δημόσια κτίρια, το υπουργείο Εσωτερικών υπογραμμίζει τη σημασία των κανόνων: “Η προστασία τις Κυριακές και τις αργίες αποτελεί πολύ σημαντικό μέλημα για την κυβέρνηση του κρατιδίου της Βαυαρίας”.
Η ένωση ντισκοτέκ το βλέπει διαφορετικά, χαρακτηρίζοντας τους κανόνες “ξεπερασμένους και άδικους”.
Η FSK θεωρεί επίσης ξεπερασμένες τις απαγορεύσεις ταινιών: “Από τη σημερινή οπτική γωνία, οι νομικοί περιορισμοί για τις ταινίες στους κινηματογράφους κατά τις σιωπηλές αργίες είναι ελάχιστα κατανοητοί”.
Τι θα δούμε λοιπόν την Παρασκευή;
Ήσυχη αργία ή όχι, σε ορισμένα μέρη οι Γερμανοί αψηφούν τις απαγορεύσεις χορού, προγραμματίζοντας ακόμη και δημόσια προβαλλόμενα χορευτικά πάρτι.
Πολλά από τα κλαμπ του Βερολίνου, για παράδειγμα, βλέπουν το τετραήμερο του Πάσχα ως μια ευκαιρία να διοργανώσουν πάρτι για έως και 96 ώρες.
Σύμφωνα με αναρτήσεις στο Resident Advisor, το διαβόητο Berghain/Panorama Bar του Βερολίνου θα ανοίξει κανονικά το βράδυ της Παρασκευής, όπως και το KitKatClub.
Οι εκδηλώσεις σε μερικά άλλα κλαμπ θα ανοίξουν ακόμη και από το βράδυ της Πέμπτης, επιτρέποντας στους παρευρισκόμενους να χορεύουν ενδεχομένως όλη την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο.
Στο Μόναχο, τουλάχιστον ένα πάρτι έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την Παρασκευή στο Rote Sonne από τις 11 το βράδυ έως τις 8 το πρωί του Σαββάτου.
Στη Λειψία, μια εκδήλωση στο Elipamanoke θα ξεκινήσει στις 23:59 την Παρασκευή.
Ίσως λόγω των νομικών περιορισμών, προς το παρόν δεν υπάρχουν πάρτι που να έχουν αναρτηθεί στο Resident Advisor για την Παρασκευή σε άλλες μεγάλες πόλεις της Γερμανίας, όπως η Κολωνία, το Ντίσελντορφ και η Φρανκφούρτη – πόλεις οι οποίες στο παρελθόν έχουν επιβάλει πρόστιμα στους κατοίκους για παραβίαση της απαγόρευσης.
Αλλά σε κάθε πόλη έχουν προγραμματιστεί μερικά πάρτι για το Σάββατο.
GRland.info – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.