Σήμερα ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη ψήφο των αποδήμων
Ολοκληρώνεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, η συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την «Άρση των περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».
Ποιοι ψηφίζουν το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων
Για την ψήφιση του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την συνταγματική διάταξη (Σ.51παρ.4) , απαιτούνται τουλάχιστον 200 θετικές ψήφους.
Υπέρ του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ΝΙΚΗ και ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
Το νομοσχέδιο αποτελεί τροποποίηση των άρθρων 2 και 4 του Ν.4648/2019 και ουσιαστικά αίρει τις περιοριστικές προϋποθέσεις που είχαν τεθεί σχετικά με το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού από τόπο κατοικίας τους.
Ειδικότερα, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται ότι: Οι εκλογείς που επιθυμούν να διευκολυνθούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα θα εγγράφονται με δική τους μέριμνα στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Η εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού γίνεται οποτεδήποτε με αίτηση του ενδιαφερομένου σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 4 του Ν. 4648/2019.
Αντιστοίχως και η τροποποίηση σε ότι αφορά τη διεύθυνση κατοικίας, η αναστολή ή η ακύρωση της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
Η αποδοχή ή η απόρριψη της αίτησης γίνονται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Εφεξής, κατά την αίτησή του, ο εκλογέας συμπληρώνει τα στοιχεία του και προσδιορίζει την εκτός Επικρατείας περιφέρεια δικαιοδοσίας διπλωματικής ή προξενικής αρχής, στην οποία επιθυμεί να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.
Η αίτηση εγγραφής οριστικοποιείται με απόφαση της Διεύθυνσης Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών.
Η αίτηση μεταβολής και αναστολής ή διαγραφής θα γίνεται αμέσως οριστική. Καταργούνται οι προϋποθέσεις εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού και της εφαρμογής των περιορισμών εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στις εκλογές για την ανάδειξη μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως και η εξουσιοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών ή την άντληση των απαιτούμενων πληροφοριών από τις βάσεις δεδομένων του Ελληνικού Δημοσίου που προβλεπόντουσαν στο Ν. 4648/2019.
Ψήφος αποδήμων: Οι θέσεις των κομμάτων
Με ευρύτατη πλειοψηφία πάνω από τη συνταγματική εντολή των 200 ψήφων αναμένεται να περάσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.
«Ναι» από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Νίκη και την Πλεύση Ελευθερίας. «Όχι» από ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. «Παρών» δηλώνουν Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση.
Για μία ρύθμιση τολμηρή, χωρίς κομματικό χρώμα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, στρέφοντας τα «πυρά» του κατά ΣΥΡΙΖΑ και Ελληνικής Λύσης.
Για ψηφοθηρία και για βιασύνη εγκάλεσε την κυβέρνηση ο Σωκράτης Φάμελλος.
«Στεκόμαστε αξιακά και όχι ψηφοθηρικά σε αυτό το κρίσιμο και τόσο ευαίσθητο ζήτημα», σημείωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Για τον απόλυτο παραλογισμό έκανε λόγο ο Δημήτρης Κουτσούμπας, καθώς δίνεται το δικαίωμα ψήφου σε αυτούς που είναι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και όμως δε μπορούν να ψηφίσουν αυτοί που εργάζονται σε κάποιο νησί.
Ο βουλευτής των Σπαρτιατών Πέτρος Δημητριάδης δήλωσε ότι το κόμμα του δε θα ψηφίσει το νομοσχέδιο αν δε γίνουν προσθήκες.
Για κλοπή των ψήφων των ομογενών μίλησε ο Κυριάκος Βελόπουλος και πρόσθεσε: «Δεν άκουσα από τον πρωθυπουργό σήμερα την λέξη παραίτηση, που καίγεται όλη η Ελλάδα. Αυτός είναι πατριώτης της φακής».
Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν Δημήτρης Νάτσιος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Εγκώμια Μητσοτάκη σε Κωνσταντοπούλου για την ψήφο των αποδήμων
Με εγκώμια στη Ζωή Κωνσταντοπούλου και επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπερασπίστηκε τη νέα ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων χωρίς περιορισμούς.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κατά την παρέμβαση του στη Βουλή επέμεινε ότι πρόκειται “για μία ρύθμιση βαθιά δημοκρατική”.
Παραδέχθηκε πάντως ότι ο νέος νόμος για την ψήφο των αποδήμων “διευρύνει το εκλογικό σώμα”, αλλά υποστήριξε ότι οι Έλληνες της διασποράς “έχουν και ενισχυμένο πατριωτισμό και βαθύτερη αίσθηση της Ελλάδας”, καθώς και ότι:
“Θέλουμε να εμπλουτίσουμε την εσωτερική πολιτική ζωή με δεδομένα και εμπειρίες που σίγουρα κάποιοι κοσμοπολίτες στο εξωτερικό μπορούν να μεταλαμπαδεύσουν στην πατρίδα μας”.
Ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για το “όχι” στη νέα ρύθμιση, χαρακτηρίζοντας μάλιστα κατ’ αντιδιαστολή υπεύθυνη τη στάση της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Απευθυνόμενος ειδικότερα στην αξιωματική αντιπολίτευση πρότεινε: “Να πάρετε διδάγματα από την υπεύθυνη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου.
Η ζωή τα έφερε έτσι, η κ. Κωνσταντοπούλου να είναι πολύ πιο υπεύθυνη στο ζήτημα αυτό από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ”. Στις δε αντιδράσεις από τα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχολίασε: “Γιατί ενοχλείστε; Αλήθεια είναι”.
Αντίθετα, φαρμακερά βέλη επιφύλαξε ο πρωθυπουργός για τον Κυριάκο Βελόπουλο, δεδομένου ότι η Ελληνική Λύση δηλώνει τελικά παρών στη ρύθμιση, η οποία περνά με την αναγκαία αυξημένη πλειοψηφία χάρη στις ψήφους της ακροδεξιάς.
“Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους, όπως και τον κ.Βελόπουλο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι η Ελληνική Λύση άλλαξε τη στάση της σε “παρών” ενώ είχε ψηφίσει την ίδια ακριβώς ρύθμιση πριν ενάμιση χρόνο.
“Μάλλον έπαιξε ρόλο το 0,7% που πήρατε στους Έλληνες του εξωτερικού για να αλλάξετε τη στάση σας. Νισάφι πια. Αμάν πια με τους πατριώτες της φακής”, υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά και την προοπτική της επιστολής ψήφου, κάτι που ζήτησε μεταξύ άλλων στην ομιλία του νωρίτερα και πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.
Ανέφερε ότι 2,5 εκ Ισπανοί ψήφισαν με επιστολική ψήφο και πρόσθεσε: “Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συζήτηση για να δούμε εάν μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα.
Δεν θα είμαστε σίγουρα έτοιμοι πριν τις ευρωεκλογές, αλλά εάν διαπιστώσουμε ότι υπάρχει διάθεση από τα κόμματα και μπορούμε να φτάσουμε στις 200 ψήφους, είμαστε έτοιμοι σε τεχνικό επίπεδο αυτή τη συζήτηση να την ξεκινήσουμε και -γιατί όχι; – πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές να την ολοκληρώσουμε”.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πάντως ότι το “ναι” στη ρύθμιση για την ψήφο των αποδήμων χωρίς κριτήρια “δεν είναι θέμα ιδεολογίας, είναι θέμα σεβασμού προς τον πολίτη, προς τη Δημοκρατία.
Δεν είναι ούτε δεξιά, ούτε κεντρώα, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι μία αυτονόητη δημοκρατική υπέρβαση, την οποία η πατρίδα μας έπρεπε να είχε κάνει εδώ και καιρό. Είναι και ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχουν ψηφοφόροι δύο ταχυτήτων.”
GRland – Μην μαθαίνεις τα νέα τελευταίος!
Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και ενημερώσου πρώτος για όλες τις τελευταίες εξελίξεις. Έγκαιρη, έγκυρη και ανεξάρτητη ενημέρωση. Όλες οι τελευταίες Ειδήσεις από τη Γερμανία, την Ελλάδα και τον κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν.
Δείτε επίσης
- Η Ελληνική Κυβέρνηση κλείνει ελληνικό σχολείο στη Γερμανία
- Οδήγηση: 6 γερμανικές πινακίδες που μπερδεύουν τους ξένους
- Εργασία στη Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την άδεια σας
- Δικαίωμα μερικής απασχόλησης στη Γερμανία: Αυτοί είναι οι κανόνες
- Το CSU προτείνει την κατάργηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα στη Γερμανία
- Γερμανία: Ελληνίδα πέθανε κατά τη διάρκεια επέμβασης στη μύτη
- Αεροδρόμιο Μονάχου: Επιβάτες καταρρέουν μέσα στο αεροπλάνο
- Αυξάνονται τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος στη Γερμανία
- Κρότωνες-Τσιμπούρια στο δέρμα: Πώς να αντιδράσετε σωστά;
- Ισχυρές καταιγίδες αναμένονται στη Βάδη-Βυρτεμβέργη
- Γερμανία-Λεωφορείο πέφτει πάνω σε δέντρο: Δεκάδες τραυματίες